havadurum

Çin Otomobillerine Ek Vergi: Fiyatlar Artıyor mu?

Resmi Gazete'de yayımlanan bir kararla Çin'den ithal edilen otomobillere yüzde 40 ilave vergi getirildi. Bu karar, 7 Temmuz 2024'ten itibaren yürürlüğe girecek ve tüm yakıt tiplerindeki araçları kapsayacak. Bu da demek oluyor ki, Çin'den ithal edilen her araç için gümrük vergisi yüzde 50'ye yükselecek.

576

Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Çin'den ithal edilen otomobillere yüzde 40 ilave vergi getirildi. Bu durum, 7 Temmuz 2024'ten itibaren tüm Çin menşeli araçlarda yüzde 50 gümrük vergisi anlamına geliyor. Peki bu durum neleri tetikleyecek?

Fiyat Artışı Bekleniyor

Verginin artmasıyla birlikte Çin'den ithal edilen araçlarda fiyat artışı kaçınılmaz görünüyor. Uzmanlar, bu artışın oranının araç modeline ve markasına göre değişebileceğini, ancak genel olarak fiyatların en az yüzde 10 ila 20 oranında artabileceğini öngörüyor.

Çinli Markalar Ne Yapacak?

Ek verginin Çinli markaları pazardan çekebileceği de konuşuluyor. Ancak şu ana kadar elde edilen satış rakamları, Çinli markaların Türkiye pazarına olan inancını gösteriyor. Uzmanlar, Çinli yatırımcıların ya verginin bir kısmını üstlenerek satış fiyatlarını sabit tutmaya çalışacaklarını ya da Türkiye'de üretim yaparak maliyetleri düşürmeye yöneleceklerini düşünüyor.

ÖTV'de Güncelleme Bekleniyor

Otomotiv pazarının genel olarak daraldığı bir dönemde ÖTV gelirlerinin de düşmesi bekleniyor. Bu nedenle, vergi gelirindeki düşüşe engel olmak için ÖTV matrahında bir güncelleme yapılması ve dilimin aşağı çekilmesi ihtimali de konuşuluyor.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş