CHP'li Gezen "Erken seçim olmazsa enflasyon üç haneleri görecek"

868
Çanakkale Belediyesi Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan`ın katılmadığı toplantı Belediye Başkan Vekili Birten Sarıbaş başkanlığında gerçekleşti. Çanakkale Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Esra Yüksel, belediyenin otopark politikalarıyla ilgili eleştirilerde bulunurken, İYİ Parti Belediye Meclis üyesi Burak Kunt hükümetin ekonomi politikalarını eleştirdi. Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Erdal Gezen, konuşmasına anneler gününü kutlayarak başladı. 68 Kuşağının devrimci önderlerinden Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslanı idamlarının 50`inci yıl dönümünde anarak sözlerine devam eden Gezen, "Yıllık tüketici fiyat endeksinin yüzde 150,86 arttıktan sonra TÜİK`de yıllık enflasyonu yüzde 70 olarak tanımladı. Siyasi iktidarın 20 yıllık icraatlarından sonra aldığı yerden bitirdiği yere aynı yere teslim edeceği, daha korkuncu erken seçim olmaması halinde önümüzdeki kış aylarında 3 haneli rakamlarla Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kötü ekonomisinin yaşanacağı sıkıntılı bir sürece gireceğiz" dedi.
"Bayram geldi neyime, kan damlar yüreğime"
Vatandaşın, Ramazan Bayramını buruk bir havada kutladığını kaydeden Gezen, "`Bayram geldi neyime, kan damlar yüreğime` sözü eskilerin sözüdür. Geçtiğimiz cuma günü pazarda dolaşırken esnaf diyor ki; `İlk defa böyle bir bayram arifesi görüyoruz.` Anneler, babalar çocuklarına bir şeyler almak istiyor. Pantolon alan üstünü alamıyor, üstünü alan pantolon alamıyor. Bunları alan ayakkabıyı alamıyor" sözlerine yer verdi. 
"İktidarın temsilcileri sorulara cevap veremiyor"
İktidar temsilcilerinin ekonomiye ilişkin soruları cevapsız bıraktığına değinen Gezen, "Akaryakıta gelen zammın temel sebebi basiretsiz bir yönetme şekline sahip olan siyasi iktidarın almış olduğu kararlardır. Sevgili Burak Kunt`un sorduğu soruların cevabı yok. Bu soruların cevabını siyasi iktidarın temsilcileri gerek bu salonda gerek dışarıda veremiyorlar. Hatta bu tür sorularla karşı karşıya geldikleri zaman üslup farkıyla da farklı sözler ifade ediyorlar. Barışın kenti, hoşgörünün kenti Çanakkale`de pek alışık olmadığımız söylem tarzlarını görüyoruz" diye belirtti.
"Üniversiteliler bayramda sevdikleriyle buluşamadı"
Ramazan Bayramında üniversiteli gençlerin ulaşıma gelen zamlar nedeniyle aileleriyle bir araya gelemediklerinin altını çizen Gezen, "Yüzde 300`e varan otobüs bileti zamlarından sonra üniversiteliler sevdikleriyle buluşamadı. Partimizin Gençlik Kolları ve Umudu Sevgiye Çevirme ve Dayanışma Vakfı`nın ortak ve çok önemli bir etkinliğe imza attılar; Askıda Otobüs Bileti. Bizler buna katkı sağladık, gençlerimize sahip çıktık. Çıkmaya da devam edeceğiz. Türkiye genelinde 37 bin başvuru oldu. 30 binine cevap verildi. Yaklaşık yarısına da sevdikleriyle kucaklaşma fırsatını yaratmışız" dedi.
"Zam yapmasaydık, konforlu toplu taşıma olmazdı"
Gezen, "Çanakkale, yerel yönetim anlayışıyla son derece iyi bir şekilde yönetiliyor. Yönetim anlayışıyla hiçbir sıkıntımız yok. Hizmet son derece kaliteli bir şekilde veriliyor. Ancak bu hizmete karşılık Çanakkale Belediyesi Meclisi`nin aldığı kararlar, idaresinin ve encümenin yapmış olduğu işlemler eğer gerçekten pahalıysa ki; Özellikle bu meclis salonunda yaptığımız otobüs biletlerine yapmış olduğumuz toplu taşımaya zamda söylenebilir. Ancak bu bizim Mecliste bu kararı alanların, belediye personelinin ya da sayın başkanın ya da başkan yardımcılarının değil, tamamen siyasi iktidarın basiretsiz, iş bilmez gözleri ışıldayan yöneticilerinin almış olduğu kararlarla olmuştur. Eğer biz bu zamları yapmamış olsaydık gerçekten konforlu bir toplu taşıma olmazdı. Araç sürücüleri, kooperatifler mazotlarını alamazlardı. Çanakkale halkına toplu taşıma yönünde hizmet veremezdik. Burada bu meclis salonunda daha farklı ifadeler kullanılırdık, `Görevinizi yapmıyorsunuz` şeklinde" dedi.
"Yeni otoparklar yapılacak"
Çanakkale otopark soruna dair sözlerine devam eden gezen, "Çanakkale de yoğun bir araç sayısı ve trafiği var. Çanakkaleliler araçlarımıza binmeye devam edeceğiz. Park edeceğiz. Otoparklarımız var ama katılıyoruz; yeni otoparklar da yapılmak zorunda, yapılacak da. Cennet otoparkının hukuki bir sorunu var. O aşılıyor. Yeni belediye binamızın da otoparkı da açılıyor. Müteahhittin bize söylediği kadarıyla bir dahaki meclis dönemimizde o bina da hizmet vereceğiz. Halkımızda biz de o otoparktan yararlanacağız. Belediye Meclisinde alacağımız kararla bu otoparklar yapılacak. Bunlar çok katlı da olabilir, yatar boyutta da olabilir. Ama olacak. Çanakkale Belediyesi halkına bu hizmeti verecek" sözlerine yer verdi.
 
"Troas Kültür Rotası için kimler gelecek?"
AK Partli Yüksel`in Troas Kültür Rotası`na dair açıklamalarına cevap veren Gezen, "Troas Kültür Rotası, özellikle Çanakkale`ye, Çanakkale turizmine çok büyük katkıları olacak bir rota. Bu güzellikleri söylerken bu rotaya kimler gelecek, bunu merak ediyorum. İçimizde turizmci arkadaşlar var. Onlar da söyler. Otel konaklama bedellerine bir buçuk yılda yaklaşık yüzde 300 zam yapılmış. Bir akaryakıt deposu yaklaşık bin 500 dolduğu zaman, ülkemizde turizm konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığını ve gelir sıkıntısı yaşanacağını tüm işletmeciler söylüyor" ifadelerine yer verdi.
 
"Türk kahvesi evlere giremez oldu"
Çanakkale`de 1 kilo toz şekerin 2021 ve 2022 Nisan ayı fiyatları arasında yüzde 318 arttığına dikkat çeken Gezen, "İnsanlar baklava alamıyor. Baklava alırken yanımdaki amca, `100 liralık baklava verir misin` dedi. Baklavanın fiyatını sormadı. Kavrulmuş Türk kahvesinin 40 yıl hatırı var değil mi? Artık hatır kalmadı. Evlere giremez oldu. Kahveciler, kahve satamaz oldu. Kahve 1 yılda yüzde 338 zamlanarak 55 liradan 186 liraya çıktı. Siz bunları açıklayın. Kent halkı bunları içemiyor, bunları yiyemiyor" dedi.
 
"2 ayda 47 lokanta kapandı"
Kentte bulunan meslek odalarıyla görüştüğünü kaydeden Gezen sözlerini şu şekilde sürdürdü; "Lokantacılar ve Gazinocular Odası Yönetim Kurulu`nun verdiği bilgiye göre Mart ve Nisan ayında 47 iş yeri kapandı. Yenisi açılmıyor. Hizmet sektöründe çok ciddi sıkıntılar var. Lokantalar neredeyse kırmızı et çıkarmama üzerine karar almak üzereler. Biga`da dün itibariyle karkas etin kilosu 110 liradan kesilmiş. Diyorlar ki, `110 liradan bu eti alacaklar, mal edecekler, bunu işleyecekler, tabağa koyut servis edecekler. 40-50 lira maliyeti var. Kime satacağız?` Lokantalar kapanmak üzere. Bırakın otoparkları. Onları da konuşacağız ama bunlara da cevap vermemiz lazım." 
 
"Çanakkale pazarı bölgenin turnusol kağıdı"
Gezen, Çanakkale`de 3 kilo patatesin 40 liradan satışa sunulmasına değinerek, "Geçtiğimiz günlerde Ayvacık`ın pazarındaydım Ayvacık pazarında 2 kilo patates 30 lira. 1 kilo çilek 30 lira. Vatandaş, Bunlara bakıyor, imreniyor, alamıyor. Bunları söyleyin. Çanakkale pazarı bölgenin turnusol kağıdı, röntgeni. Gidin oraya bakın, insanların ellerinde neler var, ne alıyorlar, ne kadar harcıyorlar? Herkes boş pazar çantalarıyla, pazardan dönüyorlar. Vatandaş akşam tekrar dönüyor pazara, fiyat ucuzlasın diye. Lütfen gidin izleyin. Lütfen, gidin izleyin. Siyaseti burada değil, orada yapın. Hep beraber dolaşalım" diye belirtti.
 
"Gelir yetersizliğinden kiralar ödenemiyor"
Çanakkale`de kiralık işyeri ve konut sorununa dikkat çeken Gezen, "Çanakkale`nin en büyük sorunu kiralar. Birçok iş yeri kirasını ödeyemiyor. Pandemi döneminde de söylemiştik ama bu sefer pandemiyle ilgili değil. Gelir yetersizliğinden kiralar ödenemiyor. Konut kiraları hat safhada. Bu kentte yakıda kiralık konut yetersizliğinden kaynaklı barınma ihtiyacı olan aileler ortaya çıkacak. Yerel yönetimler olarak, bizler buna çare bulmak zorunda kalacağız. İş oraya gidiyor. Bunları anlatın burada. 2014 yılında 100 metre karelik bir evin kirası 650 lirayken günümüzde 3 bin lira. 3 yılda yüzde 181, 5 yılda yüzde 227 artış oldu. Peki, asgari ücretteki artış nedir? 4 bin 285 lira alan iki asgari ücretli bu kiralardan hangisini verip, çoluğu çocuğuyla barınacak? Çanakkale`de kira tespit davalarıyla tahliye davaları arttı. Bugünün sorunu. Gidip bunlara çare bulun. Ev sahibi de dertli, kiracı da dertli, iş yeri sahibi de dertli. Üniversite öğrencilere gelecek. Pandemi bitti. Yapılmayan tayinler yapılacak. Onlar da geldiği zaman bu kentteki kira bedellerinin ne olacağı konusunda en ufak bir yorum yapmıyorlar. Bunlara bir çözüm bulun, bunlara cevap verin" diye siyasi iktidara tepki gösterdi. 
 
"Ekmeğe zam kapıda"
Gezen, İstanbul`da ve Ankara`da ekmeğe zam geldiğini hatırlatarak, "Korktuğumuz başımıza geliyor, Çanakkale`de de ekmeğe zam gelmek üzere. Oda temsilcisi diyor ki, `Çanakkale`de 1 kilo şekeri alamıyoruz. Paramız var. 950 bin lira civarında. Esnaf birleşip şartlarını oluşturuyor. Bazı kriterleri varmış. Konya`ya gidip oradan almaya çalışıyor. Yokluk ülkesinde değiliz, değil mi? Şekere ulaşamıyoruz" diye tepki gösterdi.
 
"Bu kente, bu ülkeye yoksulluk geliyor"
Gezen, seçimlere dair ise şu şekilde konuştu, "İktidar partisinin siyasi temsilcileri söylemlerinde, 2024 yılı seçimlerinin kimler arasında yapılacağı söylenmişti. Bu söylemlere katılmıyorum. Millet ittifakı olarak hiçbirimizin katıldığını da düşünmüyorum. Bu seçimin nasıl olacağını size söyleyelim; Ülkenin basiretsiz iç ve dış politikalarıyla yönetemeyen, ekonomik anlamda ülkemizi borç batağına sokan Cumhur İttifakı ile akşamları çocuklarını aç yatıran, yatırmamaya çalışan anne ve babaların, torunlarının ceplerine bayramda 10 lira bile harçlık koyamayan dedelerin, üzülerek söylüyorum bu çanakkale gerçeğidir, parmağındaki gümüş yüzüğü 16 liraya satarak bayram harçlığı çıkartmaya çalışan üniversite öğrencimizin, Çanakkale`den mezun olup burada KPSS`ye hazırlanan ve bayram arifesinde kiraplarını satmak zorunda kalan gelecek garantisi olmayan gelecek garantisi olmayan üniversite mezunumuzun, 3 bin 600 ek göstergeye öne koyulup geçen memurlarımızın, emeklilikte yaşa takılanlarımızın, 3 bin 100 liraya yaşam mücadelesi veren emeklilerimizin, 4 bin 285 liraya borç batağında, bankasındaki kredisini bile ödeyemeyen asgari ücretli arasında olacak bu seçim. Kentimizde çok iç acıtan örnekler var. Yoksullaşan örnekler var. yoksullaşan bir kent izliyoruz. Bunun çok bariz örneklerini görüyoruz. Bunlara cevap verin. Bu kente, bu ülkeye yoksulluk geliyor. Çaresizlik geliyor. Millet İttifakı olarak, bu seçimde bunları hepsine son vereceğiz. Buna son vermenin bir tek şartı da siyasi iktidarın erken seçim kararı alması" dedi.
 
"Biz, insanca bir yaşam, tenceresini dolduran mutlu aileler sözü veriyoruz" 
Gezen, "Kimse köprüyle, yolla, üst geçitle ilgilenmiyor. Bayram trafiğinde gördük. Çanakkale içinde yine uzun kuyruklar. Demek ki köprü çözüm değil. Güzel bir yatırım ama çözüm değil. İnsanların cebinde 200 lira para yok. Gestaş zamları deniliyor, çok fazla eleştirmiyorum. Bizde zam yaptık. Gestaş`ında bu zammı yapmasının nedeni siyasi iktidardır; mazota, akaryakıta yapılan zamlardır. Kimse burada birbirini suçlamasın. Eceabat`a gidip gelen halkımız burada bu sıkıntıyı çekiyor. Bizler karşıya girip gelirken sıkıntıyı çekiyoruz. Ezilen yine vatandaş, yurttaş, bizleriz. Biz, insanca bir yaşam, tenceresini dolduran mutlu aileler sözü veriyoruz" ifadelerine yer verdi.
 
"Emekçi kuryeler sadece paket değil, can taşıyor"
Türkiye ve Çanakkale`nin önemli bir gerçeği olan kuryeleri Meclis gündemine taşıyan Gezen, "6 Mayıs 2022 Dünya Emekçi Kuryeler Günü. Yaşamımızın her anında varlar. Çanakkale`de ve Türkiye`mizin her kentinde yüzlerce binlerce kurye var. Çanakkale`de 300 kurye var. Çanakkale`de de iki dernekleri var; 1915 Çanakkale Motosikletli Kuryeler Derneği ve Çanakkale Motosikletli Kuryeler Derneği. 1915 Çanakkale Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Settar Yurdakul ile bir araya geldim. Belki bizlerde kendilerinden, araç trafiğinden şikâyetçiyiz ama onların bizden şikâyetleri daha farklı. Gıda ve hizmet sektöründe genel olarak sıcak içecek ve yiyecek talep ediyoruz. Her 10 siparişten 5 tanesi `hızlı ve sıcak` gelsin isteği ile oluyormuş. İşverenin ise müşteri memnuniyeti için siparişin bir an önce adresine ulaşma konusunda isteği var. Bizlerde trafikte araç kullanan sürücüleriz, karşı karşıya geliyoruz. Karşılıklı sıkıntılar da yaşıyoruz. Arkadaşlarımız diyor ki; `Biz sipariş veren tüketicilerden saygı bekliyoruz. Evlerine, iş yerlerine geldiğimiz zaman saygı gösterilsin.` Hızlı ve sıcak teslimat anlayışını değil, güvenli teslimat anlayışını benimsememizi istiyorlar. Hepimiz bunu bilmek zorundayız; emekçi kuryeler sadece paket değil, can taşıyor. Kendi canlarıyla oraya geliyorlar. Çanakkale halkından farkındalık istiyorlar. Sayın başkanın talimatı doğrultusunda bugün kuryelerle ilgili billboardlara görseller asıldı. Trafikte bizi fark edin diyorlar. Özellikle araç sürücüleri için şunu söylememi istediler; `Aracınızdan çıkarken lütfen sol elinizle değil, sağ elinizle kapıyı açın. Çünkü sağ elinizle kapıyı açtığınız zaman dikiz aynasından bizim geldiğimizi göreceksiniz. Trafik için hem ara güvenliği hem bizim can güvenliğimiz için çok önemli.` Yerel yönetimimizden de istekleri var. Yaya geçitlerindeki işaretlemelerin yağlı boya olduğunu söylüyorlar. Zaten kaygan olduklarını yağışlarda ise aşırı kaygan olduğunu söylüyorlar. O boyanın kumlu boya olmasını özellikle istiyorlar. Ulaştırma müdürümüze de bu konuda taleplerini iletmiş olabilirler. Kentimizde hafta da en az 3 motorlu kurye kazası olduğunu ve bu kazaların oluşumunda kusur oranı olarak motorlu kuryelerin kusurunun çok az olduğunu, yağışlı havalarda ise günde 3-4 tane kaza olduğunu söylüyorlar. `En hızlı güler yüzlü hizmeti bizlere verirken saygı ve sevgiyi gösterin. Trafikte bizi fark edin` diyorlar" ifadelerine yer verdi.
(Seçkin Sağlam)
 
Paylaş