CHP'nin yeni İl Başkanı Levent Gürbüz oldu

CHP İl Kongresi, gergin bir atmosferde, zaman zaman yaşanan tartışmalarla gerçekleşti. CHP İl Örgütünde, son birkaç yılda yaşanan tartışmaların gündeme geldiği kongre, eleştiriler 2019 yılı belediye meclisi seçimlerinde uygulanan fermuar sistemi üzerinden yapılırken, kongrede öne çıkan başlık ise "Değişim" oldu. Neredeyse her konuşmacının değindiği değişimin, kişiler üzerinden değil, ilkeler üzerinden tartışılması gerektiği vurgulandı.

2237

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Kongresi, beklendiği gibi gergin bir atmosferde geçti. Çok sayıda konuşmacının kürsüye çıktığı kongreye, Parti Meclis üyesi ve önceki dönem Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer ile önceki dönem Milletvekillerinden sanatçı Berhan Şimşek de katıldı. Parti Meclisi üyesi ve önceki dönem Genel Başkan Yardımcısı Avukat Muharrem Erkek'in Divan Başkanlığını yaptığı kongrede, faaliyet raporunun okunmasının ardından, konuşmalara geçildi. Kongreye Milletvekilleri İsmet Güneşhan ve Özgür Ceylan, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ilçe ve belde örgütleri ile belediye başkanları, delegeler ve CHP'liler katıldı. Millet İttifakı partileri, demokratik kitle örgütleri, sendikalar ve meslek örgütlerinin temsilcileri de kongrede hazır bulundular.

"Değişim" talebi dile getirildi

Kongrede, neredeyse tüm konuşmacılar değişimden bahsederken, bu değişim nasıl olacağı ya da olması gereken üzerinden gerekçelerini dile getirdiler. Kişilerin, parti kadrolarının değişimi de ilkelerin değişimi de, tüzük ve parti programına kadar pek çok alandaki değişim talebi de konuşmacıların gündemindeydi.

Gerginlik sözlü sataşmalara ve tartışmalara neden oldu

CHP İl Kongresi, 2019 yılından günümüze CHP'de yaşanan bir dizi uygulama, alınan kararların tartışılmasına neden oldu. Başta fermuar sistemi olmak üzere, 6'lı Masadan, Millet İttifakı'ndaki Gelecek Partisi, Saadet Partisi, DEVA Partisi ve Demokrat Parti'nin CHP listelerinden kazandığı milletvekillerine, ittifaklara, Çanakkale'deki gruplaşmalara kadar pek çok konuda tartışmalar yaşandı. Bu tartışmalar ve konuşmalar sırasında, bazı konuşmacılara sözlü sataşmalar olurken, kongre İl Başkan adaylarının konuşmaları ile son buldu ve oy kullanımına geçildi.

Erkek: "Genel Merkeze kadar değişim"

Erkek, partinin önünde yerel seçimler, cumhuriyetin 100'üncü yılı ve tarihi bir kurultay olduğunu hatırlatarak, partinin her zaman değişimin gücü ile hareket ettiğini vurguladı. Erkek, "Yenilenme deyin değişim deyin. Ama mutlaka bunu başarmak zorundayız. Halkın ne istediğini görerek, bilerek siyaset yapmak zorundayız. Herkes çok mücadele etti. Herkes çok çalıştı. Genel Başkanımız dahil. Gece gündüz demeden...Ama Cumhuriyet Halk Partisi zamanı geldiğinde yapısal sağlıklı yenilenmeyi ve değişimi gerçekleştirecektir. A'dan Z'ye değişim. Örgütlerimizden genel merkezimize kadar" diye konuştu.

Ceylan: "Yapmamız gereken köklü bir değişim"

CHP İl Kongresinde konuşan Milletvekili Özgür Ceylan, parti içinde yaşanan sorunlara değinerek, "Bizim yapmamız gereken çok köklü bir değişim. Parti tüzüğümüz, parti programımızda ve yönetim kadrolarımızda bu değişimi gerçekleştirip ancak bu değişikliği sağlayabiliriz. Şimdi benden önce konuşmacılar da söyledi. Ya işte bir tek Genel Başkan gitsin her şey hallolacak. Hayır. Asla böyle bir değişim içinde değiliz. Bizim istediğimiz bu değil. Belki bunu genel başkanla son derece saygı duyan, sevgi duyan bir Milletvekili bir parti üyesi olarak söylüyorum. Asla bizim derdimiz bu değil, Kaybettiğimiz, başaramadığımız seçimden sonra artık örgütümüzde bize oy verenler de ciddi bir geriye gidiş oldu. Partiye küsme, sandığa gitmeme, reddetme hali meydana geldi. Bizim bunları aşmak kendi ilimizde olan bir şey. Biz bunu bir fırsata çevirerek, bu fırsatta gerekli yenilenmeyi, değişimi, dönüşümü sağlayarak aşmalıyız" dedi.

"Özgür Özel ekibiyle hareket ediyorum"

Ceylan, Özgür Özel ekibinde yer aldığını belirterek, "Bizim bunları aşmak kendi elimizde olan bir şey. Biz bunu bir fırsata çevirerek, bu fırsatta gerekli yenilenmeyi, değişimi, dönüşümü sağlayarak aşmalıyız. Ben ilçe kongrelerinde hep bahsettim, istediğim değişiklikleri ben bu değişiklikleri Özgür Özel ekibinde ve onunla liderliğinde gördüğüm için şu an onunla beraber hareket ediyorum. Her fırsatta söylüyorum; her fırsatta bizim kişilerle işimiz yok. Biz prensip olarak bir şeylerin değişmesi yönündeyiz" şeklinde konuştu.

"Yerel seçimler önemli"

Çanakkale olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin 13'üncü Cumhurbaşkanının Millet İttifakı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun olmasının istendiğini ve Yüzde 58 çıktığını ifade eden Güneşhan, "Ama Türkiye genelinde maalesef istediğimiz oyunu alamadık. Dolayısıyla bunun mutlaka bir değerlendirilmesi, bir hesaplaşması olacaktır. Şimdi kongreler süreci başladı. Bugün il kongremizi yapıyoruz. Bugünle birlikte Türkiye'nin her yerine bütün kongreler tamamlanmış olacak. 1200 yeni kurultay delegesi seçilmiş olacak. Bu kurultay delegeleri seçim sürecini yaşamış örgütle, vatandaşla, halkla birebir ilişkilerin içerisinde olmuş olan arkadaşlardan oluşacaktır. Onlar en doğru kararı kurultayda vereceklerdir. Cumhuriyet Halk Partisi'nin sadece genel başkanı değil yapısal bir reforma, değişime de ihtiyacı vardı. Bir tüzük kurultaya ihtiyaç vardır. Tüzüksel anlamda da değişikliğe ihtiyacı vardır. Kesinlikle umutsuzluğa, ümitsizliğe kapılmayacağız. Önümüzde yerel seçimler var değerli arkadaşlar. Bu yerel seçimler önemlidir. Yerel seçimlerin havası her zaman farklı. Cumhuriyet tarihinin birçok dönemlerine baktığımız zaman Yerel seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi'nin oyları genel seçime göre yüzde üç, yüzde dört daha fazladır. Dolayısıyla önümüzdeki yerel seçimlerde biz en güçlü adaylarımızla çıkmak zorundayız" dedi.

"İktidarın bu ülkeyi yönetecek kadroları yok"

Hükümetin kurulmasının üzerinden 185 gün, parlamentonun yeni döneme başlamasının üzerinden ise 15 gün geçtiğini söyleyen Güneşhan, iktidarın getirdiği tek bir yasa, tek bir kanun önergesi olmadığını söyledi. Güneşhan, "Oysa seçimlere girerken bir sürü vaatlerde bulunmuşlardı. O vaatlerin içinin boş olduğunu ve hazırlıksız olduklarını görüyoruz. Çünkü onların bu ülkeyi yönetecek olan kadroları yok. Onu yapacak olan liyakat sahibi insanlar iş başında değil. Dolayısıyla bundan sonraki süreçte de hiçbir şey yapamayacaklar. Bugün ülkemizin içinde bulunduğu ekonomi koşulları çok çok iyi biliyoruz. Ekonomisi iflas etmiş bir Türkiye'yle karşı karşıyayız" dedi.

Şimşek, "birlik ve beraberlik mesajı verdi"

İki adaylı seçimde ilk konuşmayı İl Başkan Adayı Özgür Şimşek yaptı. Parti içindeki tartışmalara değinen Şimşek, "Aradan yıllar geçiyor ama insanların birbirine olan kırgınlığı kolay kolay geçmiyor, ben size tek bir şeyin sözünü verebilirim; CHP'nin her bir üyesine, dostuma bu seçim bittikten sonra sarılacağım, bu kavgaya devam etmeyecekler. Elinizi vicdanınıza koyup sağduyunuz ile oy kullanmazsanız ne yazık ki taraflar değişecek ama küslük bitmeyecek ve bundan rahatsızlık duyuyorum. Kim seçilirse seçilsin devam edecek bu kavga" dedi.

"Koltuklarınız mi değişsin, bu işler mi değişsin?"

Şimşek, "12 ilçede arkadaşlarımız ile çıktığımız bu yolda çok büyük sevgiyle karşılandık ve inanıyorum ki gönüllerde de kazandık. Koltuklarınız mı değişsin istiyorsunuz yoksa bu işler mi değişsin istiyorsunuz buna karar vereceksiniz. Bu paravanın ardında en doğru kararı siz il delegeleri vereceksiniz çünkü sizin büyük bir sorumluluğunuz var, sizler 16 bin CHP üyesinin vekaletini taşıyorsunuz. Birileri belediye başkanı, milletvekili olsun diye değil. Benim arkamda siz durun, yüzümü size döneyim istiyorum. Hoşunuza gider ya da gitmez ama gerçeklerin ne olduğunu bildiğinizi biliyorum, hissediyorum. Bu sizin sahneniz, benim sahnem değil. Hacı Bektaşi Veli'nin türbesinde coşan da bizim, Mevlana'nın çağrısına koşan da bizim. Bizler aynı düşünce yapısına sahip anne babaların yetiştirdiği, aynı kültürün çocuklarıyız" dedi.

"Kazanmaya en yakın olduğumuz seçimi kaybettik"

Cumhuriyet Halk Partisi'nin üyelerinin hiç kimseden korkmayacağını söyleyen İl Başkan adayı Avukat Levent Gürbüz ise, "Babam Hasan Gürbüz'ün Merkez İlçe Başkanı olduğu dönemde Çanakkale Belediyesi'ni kazandığımız 1989'daki yerel seçimlerden bu yana her seçimde görev yaptım. Seneler önce CHP'nin birleşmesi sırasında arkadaşlarımla birlikte iki partinin gençlik kollarını uyumlu bir şekilde bir araya getirerek bugünkü gençlik kollarını temellerini attık. İl yöneticiliği ve il başkan yardımcılığı yaptım, her zaman CHP üyeliğinin onurlu bir toplum hizmeti olduğu bilinciyle hareket ettim. Üzgünüz çünkü uzun yıllar geçti ama partimiz iktidar olamadı. Yaşam alanlarımıza müdahale eden, kadın cinayetlerini engellemek için çaba harcamayan, yolsuzluğu, haksızlığı, adam kayırmayı benimsemiş bir iktidarın mayıs seçimlerinde yenilgiye uğratamadık. Kazanmaya en yakın olduğumuz seçimi kaybettik, en güçsüz zamanında iktidarı değiştiremedik, o zaman başımızı iki elimizin arasına alıp düşünmemiz gerekiyor" dedi.

"Siyasete yön vermek için aday oldum"

Gürbüz, "Önümüzdeki yerel seçimlere partimizi en güçlü şekilde sokmak, dinamik ve tecrübeli kadrolarını yenilenerek, siyasete yön vermek için il başkanlığına aday oldum. Bizler bu partinin evlatlarıyız. Ben burada gözümü açtım, örgüt disiplinini burada aldım, bizler mücadelenin ne kadar zorlu ve uzun soluklu olduğunu biliyoruz. Bu nedenle partimize küsemeyiz, umutsuzluğa kapılamayız, yorulamayız, başka yollara sapamayız. Bizim için partimizi savunmaktan ve mücadele etmekten başka yol yoktur. Kadınlarımızın ve gençlerimizin siyasette daha etkin olması için çabalayacağız, bunları başarabilmek için birbirimizi sevmek zorundayız. Bizler Çanakkaleliler olarak hiçbir zaman din, dil, ırk, cinsiyet ayrımı yapmadık, yapmayacağız. Çanakkaleli insanın yaşam tarzını korumak için büyük üstat Nazım Hikmet'in dediği gibi; bir ağaç gibi tek ve hür bir orman gibi kardeşçe yaşamak için birlikte olmalı, mücadele etmeliyiz" dedi.

(Dilan Kaynak-Seçkin Sağlam)

Paylaş