havadurum

CHP'li Güneşhan: "Torba düzenlemelerle yine hesap vermekten kaçıyorsunuz"

CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, “Ticarette ve alışverişteki gerçek sorunlara, maliyetlere ve zamlara çare olamayan bu iktidar yine ‘Dostlar alışverişte görsün’ torbası getirdi” dedi. 

701

CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Türk Ticaret Kanunu'nda değişiklik öngören teklifin 9'uncu maddesi üzerinde söz aldı. Güneşhan, “Ticarette ve alışverişteki gerçek sorunlara, maliyetlere ve zamlara çare olamayan bu iktidar yine ‘Dostlar alışverişte görsün’ torbası getirdi. Bu torba teklif, açıkça ‘Cambaza bak’ düzenlemesidir. Neden böyle söylüyorum değerli arkadaşlar? Çünkü iktidara ne zaman ‘Bu zamların sorumlusu kim?’ diye sorduğumuzda dediğiniz cevap ‘Vallahi, billahi biz yapmadık.’ ‘Peki, kim?’ diye soruyoruz; ‘Patates depocuları.’ diyorsunuz, ‘Zincir marketler.’ diyorsunuz. Kendi karnenizdeki zayıfları gizlemek, örtbas etmek için, enflasyon canavarından kaçmak için hepimizin çok iyi bildiği o 3 harfli mağazaları işaret ediyorsunuz. Yine, vatandaşla dalga geçer gibi, aklımızla oynar gibi tanzim satış kuyruklarına hiç utanmadan, sıkılmadan ‘varlık kuyruğu’ ismini veriyorsunuz. Bu tür torba düzenlemeyle yine hesap vermekten kaçmaya devam ediyorsunuz” dedi.

“Biz bu filmi defalarca kez gördük”

Güneşhan sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Biz bu filmi defalarca gördük, yaşadık değerli arkadaşlar. Soruna ceza artırmakla, firmalara sopa göstermekle çare olunsaydı geçtiğimiz yıllarda soğan deposu baskınlarıyla zincir marketlere milyarlık cezalar kesildiğinde sorun giderilmiş olurdu. Siz şu an özellikle gençlerimiz arasında çok revaçta olan, çokça bilinen ‘Gibi’ dizisindeki iki önemli karakter olan Yılmaz ile İlkkan’dan Yılmaz'ın İlkkan'a dediği hâldesiniz. Ne diyor Yılmaz İlkkan'a? ‘Yaşanan süreçlerde yoksunuz. Olaylar yaşanırken gıkınız çıkmıyor, süreçte hiç yoksunuz. Sonuçlar üzerinden sorumlu belirlemeye, günah keçisi ilan etmeye kalkıyorsunuz.’ Bakın, dünyada gıda fiyatları son bir yılda yüzde 7,4 gerilerken ülkemizde yüzde 68,4 artmış durumda. Hâl böyleyken öyle bir teklif getiriyorsunuz ki üreticinin, tüketicinin ve esnafın bildiği gerçeklere yine kulak tıkanmış. İktidar kapsamlı bir teknik düzenlemeyi yine gündemine almamış ve cezaları artırmak için de bürokrasiyi ve yasama organını alet etmiştir. Kapalı pazar yerleriyle sınırlı olan bu madde -Komisyonda verilen bilgiye göre- toplamda 14 pazar yerini ve 16.725 tezgâhı etkilemektedir. Ancak, yirmi bir yıl boyunca kapalı pazar yerlerinde pazarcı olmadığı hâlde buradan rant devşiren ya da pazar tezgâhını yüksek kirayla pazarcılara satanların kimler olduğuna dair net bir bilgi yok, bunların gıda enflasyonunu ne kadar etkilediklerine dair bir açıklama da yok.”

"Pazarcı esnafına çok yüksek kira bedelleri ödetilmiş"

CHP’li Güneşhan, “Pazar esnafının tezgah kiralama sürecindeki sıkıntılarına değinerek, “Anlıyoruz ki bugüne kadar pazarcı esnafına çok yüksek kira bedelleri ödetilmiş. Biz pazarcılarımızın herhangi bir aracıya gerek olmadan tezgâhlarını doğrudan belediyeden kiralayabilmelerini savunuyoruz. Ayrıca, Komisyonda belirttiğimiz gibi, yeni usulde pazar yerlerinin yine bir tekelleşmeye ve yeni bir ranta konu olmaması için kanunda açık sınırlamaların yapılmadığını görüyoruz ve bu sınırlamaların yapılmasını istiyoruz” diye belirtti.

“Toplumun her kesiminde sorunların katlanarak artıyor”

Güneşhan vatandaşın sorunlarının dile getirmekle bitmediğini ifade ederek, “Yirmi iki yıllık AKP iktidarlarında toplumun her kesiminde de sorunların katlanarak arttığını ve vatandaşlarımızın bu sorunlar altında inim inim inlediğini görüyoruz. Esnafımızın ayrı, işçimizin ayrı, memurumuzun ayrı, emeklimizin ayrı birçok sorunu var. Özellikle geçtiğimiz hafta öğretmenlerimizle ilgili sorunları konuştuk” ifadelerine yer verdi.

“Esnafı zora sokacak bu faiz artışı kaldırılmalı”

Güneşhan, “Esnaf ve sanatkârlarımızı zora sokacak bu faiz artışının yeniden değerlendirilerek kaldırılması gereklidir” sözlerine dikkat çekerek, “Yine geçtiğimiz hafta Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifimiz aracılığıyla Halk Bankası tarafından esnaf ve sanatkârlarımıza kullandırılmış olan hazine destekli kredilerin devam eden taksit ödemeleri Halkbank Genel Müdürlüğünce faiz güncellemesi yapılarak kademeli olarak yüzde 10-15 puan artırmıştır. Kullanılan krediler her ne kadar değişken faizli kredi olarak verilmiş olsa da bu uygulama ekonomik anlamda gerçekten çok zor durumda olan esnaf ve sanatkârlarımızın üstüne daha da ağır bir yük getirecektir. Böylesine bir faiz yükünü esnaf ve sanatkârlarımızın kesinlikle kaldıramayacağını özellikle belirtmek isterim. Esnaf ve sanatkârlarımızı zora sokacak bu faiz artışının yeniden değerlendirilerek kaldırılması gereklidir. Artık, bu değerlendirmenin sonucunda kaldırılması zorunlu bir hâle gelmiştir. Tabii, tüm bu konuşmalarımızdan yola çıkarak söylemek isterim ki eğer bu şekilde devam edecek olursanız 31 Mart seçimlerinde nasıl ki başta emeklilerimiz, işçilerimiz, memurlarımız sildi, süpürdü, limon gibi sıktıysa ve bu yaptıklarınızın hesabını en sert şekilde sorduysa ilk yapılacak seçimlerde de bunun hesabını yine, en ağır şekilde soracaktır; benden söylemesi. Öyle bir tokat yiyeceksiniz ki siz de neye uğradığınızı şaşıracaksınız” dedi.

(DAMLA YELTEKİN)
Paylaş