havadurum

CHP'li Gezen: "Aday adaylarına eşit şartlarda yarışma imkânı tanınmadı"

Çanakkale Belediye Başkan Aday Adayı ve Belediye Meclis Üyesi CHP'li Av. H. Erdal Gezen, aday adaylarına eşit şartlar sunulmadığını söyleyerek, taraf tutulduğunu ve bu tutumun parti tabanında kırılganlık yarattığını ifade etti.

1198

31 Mart 2024’te gerçekleştirilecek olan yerel seçimlerde CHP’nin Çanakkale Belediye Başkan Adayı Muharrem Erkek olarak belirlendi. CHP’li 4 Çanakkale Belediye Başkan Aday Adayından biri olan Belediye Meclis üyesi Av. H. Erdal Gezen, diğer iki aday gibi aday belirleme yönteminde ön seçim veya üye bazında temayül yoklaması istediğini daha önce çok kez ifade etmişti. Gezen, basın mensupları ve partililer ile bir araya geldiği toplantıda, gelinen süreçte, diğer adaylar ile eşit şartlarda yarışma imkânı tanınmadığını ve bu anlayışın parti tabanında kırılganlık yarattığını söyledi.

Gezen, bugün Truva Otel'de gerçekleştirdiği basın açıklamasına geçtiğimiz günlerde şehit olan 12 askerimizi anarak başlayan Gezen şu ifadeleri kaydetti: “Öncelikle 12 vatan evladı, askerimiz şehit oldu. Acımız çok büyük, anneler, babalar, kardeşler, eşler yasta. 12 vatan evladımıza Allahtan rahmet, ailelerine sabırlar diliyorum, yaralı askerlerimize de şifalar diliyorum. Terörü, terörün her türlüsünü lanetliyoruz. 2002 yılında sıfır terör diyerek iktidara gelen AKP iktidarı ülkemizde hala terörü bitirememeleri nedeniyle yaşanan acıların, kayıpların tek sorumlusudur. Suudi Kralı için milli yas ilan eden ancak bugün 12 şehidimiz için milli yas ilan etmeyen iktidar nedenini açıklamak zorundadır.”

Erkek’in adaylığı üzerine: “Çanakkale halkına, partimize hayırlı olmasını diliyorum.”

58 senedir Çanakkale’de yaşadığını belirten ve siyasi geçmişini hatırlatan Gezen, “31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimler öncesi partimizin Çanakkale ve 11 ilçesinde olduğu gibi ülkemizin dört bir yanında 81 ilde, 922 ilçede, sayısız beldede belediye başkan adaylarının belirlenmesi sürecini yaşıyoruz. Çanakkale ve 11 ilçesinde belediye başkan adaylarımızın çoğu belirlendi. Çanakkale’de de dört belediye başkan aday adayı içinden partimizin yetkili organlarının kararı ile Sayın Muharrem Erkek, Çanakkale Belediye Başkanı olarak atandı. Çanakkale halkına, partimize hayırlı olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Fikir alışverişi yapıldı

Birçok sivil toplum kuruluşu, sendikalar, dernekler ile bir araya geldiğini ifade eden Gezen; “Yaklaşık üç yıl önce yol arkadaşlarım ile birlikte 2024 yılında yapılacak yerel seçimlerde partimizin belediye başkan adayı olma hedefiyle yola çıktık. Bugüne kadar Çanakkale’mizde (tümü olmasa dahi) sivil toplum kuruluşları, sendikaları, dernekleri, meslek odalarını, mahalle muhtarlarımızı parti üyelerimizi ziyaret ederek kentimizin sorunlarını, çözümlerini gelecekte hayal ettiğimiz Çanakkale’yi konuştuk, değerlendirdik. Bizleri güler yüzleriyle kabul ettikleri, misafir ettikleri, zaman ayırdıkları için gönülden herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Yanında olanlara teşekkür etti

Yerel seçim sürecinde, adayların ön seçim veya eğilim yoklaması ile belirlenmesi gerektiğini ifade eden Gezen, “Yol arkadaşlarımın olağanüstü çalışmalarıyla yaklaşık 4 bin parti üyemize ulaşarak ‘merhaba’ dedik, aday adaylığı tanıtım mektubumu ilettik. Geride bıraktığımız üç yıllık sürede belediye başkan adaylığı hedefime ulaşabilmek için tüm çalışmalarımda yer alarak beni yalnız bırakmayan, cesaret veren, ailelerinden, işlerinden zaman ayıran inanç ve kararlılıklarını benimle paylaşan genci, kadını, erkeği tüm yol arkadaşlarıma, aileme, eşime, çocuklarıma gönülden teşekkür ediyorum. Var olsunlar, sağ olsunlar. Gelecek siyaset mücadelemizde yan yana omuz omuza olmaya devam edeceğiz” sözlerini kullandı.

“Genel başkanımıza güveniyoruz, umudumuzu yitirmedik”

Parti içindeki değişime ve kendi adaylık sürecine değinen Gezen; “Aday adaylığı açıklamamı kurultayımız gerçekleşmeden önce partime, partililerime, halkımıza ve kendime olan inancım doğrultusunda gerçekleştirdim. Adaylık kararımı kurultayımızda genel başkanımız ‘kim olacak’ sorusuna bağlamadım. Kurultayımızda Sayın Özgür Özel, ‘değişim’ diyerek, ‘ön seçim’ diyerek, ‘en kötü ön seçim, en iyi merkez yoklamasından iyidir’ diyerek genel başkanımız oldu. Partimiz, kurultay delegelerimiz sokaktaki halkın sesini dinleyerek ‘değişim’ dedi. Genel başkanımızın değişim mesajında yer alan ‘ön seçim sözü’ Çanakkale’de de tüm üyelerin katılımıyla ön seçim ya da üye bazında temayül yoklaması yapılacağı inancını ve heyecanını oluşturdu. Belediye başkan aday adayı olarak adayın Parti Tüzüğümüzün 55. maddesi gereğince belirleneceğini bilerek, kabul ederek adaylık başvurumu yaptım. Ancak merkez yoklamasının sandık demokrasisi, üyenin iradesinin sandığa yansıması ve adayın üye bazında ön seçim, olmaması halinde üye nezdinde temayül yoklaması yapılacağını beklerken, Belediye başkan adayımızın, anket şirketleri tarafından kentimizde yapıldığı iddia olunan kamuoyu araştırmaları, kentteki sivil toplum kuruluşlarının, parti yöneticilerimizin görüş ve değerlendirmeleri dikkate alınarak belirlendiğini öğrendik. Hiçbir zaman partimi ve yetkili organlarını kamuoyu önünde zor duruma düşürecek söz ve eylemsel davranışlar içinde olmadım, olmayacağım. Ancak mevcut gerçekliğe bağlı tespitlerimizi, eleştirilerimizi de dile getirerek halkımızla, üyelerimizle, kamuoyuyla paylaşacağız. Genel başkanımıza güveniyoruz, umudumuzu yitirmedik. Yerel seçimler sonrası yapılacak tüzük kurultayında aday belirlemede ‘üye bazında ön seçim’ maddesinin kayıtsız, şartsız parti tüzüğümüzde yer alacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Konuya ilişkin dilekçe sunuldu, cevap bekleniyor

Biga’da gerçekleştirilen üye bazında temayül yoklamasının parti içi demokrasinin güzel bir örneği olduğunu vurgulayan Gezen, “Biga ilçemizde 24. Aralık 2023 Pazar günü partimizin iki aday adayının yarıştığı üye bazında temayül yoklamasında parti içi demokrasinin güzel bir örneği yaşanmıştır. Çanakkale belediye Başkan aday adaylarından Sayın Mutluay, Sayın Öngen ve şahsım üye bazında ön seçim, mümkün olmaması halinde üye bazında temayül yoklaması yapılması yönündeki irademizi her birimiz ayrı ayrı ve üç aday adayı 24 Kasım 2023 tarihinde bir araya gelerek partimize verdiğimiz yazılı dilekçe ilettik. Kamuoyu ile sosyal medyalarımızda paylaştık. Buna rağmen Çanakkale Merkez ilçede dört aday adayının olmasına, bunlardan üçünün üye bazında temayül yoklaması istemelerine rağmen örgütümüzce sandığın konmayarak seçimin yapılmamasını parti içi demokrasiye inanan hiçbir üyemizin kabul etmeyeceği inancındayım. Biz aday adaylarına eşit şartlarda yarışma imkânı tanınmamıştır. Bu anlayışla yapılan aday belirleme yönteminin parti tabanında, üyede yarattığı kırgınlığın görülmemesi mümkün değildir. Bu yöntemin uygulanması parti içi demokrasiyi, katılımcılığı, üyenin istek ve iradesini görmemek, duymamak anlamındadır. Merkez ilçe başkanlığımıza, aday belirleme sürecinde Çanakkale mücavir alan sınırları içinde genel merkezimizin anlaşarak görev verdiği anket şirketleri tarafından kamuoyu araştırması yapılıp yapılmadığını, yapıldı ise anketlerin yapılışı, sorulan sorular, anket sonuçları hakkında tarafıma bilgi verilmesini içeren dilekçem sunulmuştur. Tarafıma verilecek açıklamayı merakla beklediğimi ifade etmek isterim” ifadelerini kullandı.

“Süreç içerisinde yok sayıldık”

“Bu süreçte ilçe ve il örgütümüzün, başkanlarımızın tüm aday adaylarına eşit yakınlıkta olmasını beklerdik” diyen Gezen; “Belediye başkan adayının belirlenmesinden önce dahi tek bir aday adayının yanında oldukları açıkça görülmüştür. Herkes taraf olabilir ancak örgüt yöneticilerin tüm aday adaylarına karşı eşit ve adil davranmaları görev sorumluluklarının gereğidir. Üzülerek ifade ediyorum, aday adaylığı sürecinde bizleri görmeyen, yok sayan anlayış belediye başkan adayımızın belirlenmesi sonrasında da devam etmiştir. Şahsıma partimiz için görev, sorumluluk üstlenme talebim, bunun için verdiğim emek ve siyasi mücadele için nezaketen teşekkür dahi edilmemiştir” şeklinde konuştu.

“Yolumuz uzun ancak hedefimiz belli, başaracağız”

Sosyal demokrat belediyecilik iktidarının devam edeceğini dile getiren Gezen, “31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimlerde 48 yıldır devam eden sosyal demokrat belediyecilik iktidarı, Cumhuriyet Halk Partimizin yerel yönetim iktidarı Çanakkale’mizde devam edecektir. Partimizin başarısı, kazanımları, yerel yönetimdeki iktidarının devamı için ben ve yol arkadaşlarım sorumluluklarımızı biliyoruz, partimizin bizlere vereceği görevleri yerine getirmeye hazırız. Siyaset uzun soluklu ve zaman gerektiren bir süreçtir, yolumuz uzun ancak hedefimiz belli, başaracağız” dedi.

Gezen, konuşmasının akabinde basın mensuplarının ve partililerin yönelttiği soruları cevapladı.

(Sevi Gözay Uğurlu)

Paylaş