Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 38. Olağan Kurultayı’nı 4-5 Kasım tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirecek. Kurultayda genel başkanlık yarışının yanı sıra parti meclisi ve yüksek disiplin kurulu seçimleri de yapılacak. Ayrıca yeni bir tüzük taslağı da delegelerin oylamasına sunulacak. CHP’de kurultay öncesi adaylık başvuruları devam ediyor. Şu ana kadar Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun karşısına çıkacak iki isim belli oldu: Grup Başkanı Özgür Özel ve parti üyesi Örsan Kunter Öymen.
CHP’de genel başkanlığa aday olabilmek için yüzde 5 delegenin imzası gerekiyor. Buna göre 1370 delegeden en az 69’unun imzasını almak gerekiyor. Şu ana kadar iki isim adaylıklarını resmen açıkladı: Grup Başkanvekili Özgür Özel ve parti üyesi Örsan Kunter Öymen.
Özgür Özel, 17 Eylül’de parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısıyla adaylığını duyurdu. Özel, “Partimizin içindeki değişim rüzgarını kurultaya taşıyacağız” dedi. Özel’in sloganı ise “Özgürce Değişim” oldu.
Örsan Kunter Öymen ise 22 Eylül’de parti genel merkezinde yaptığı basın toplantısıyla adaylığını ilan etti. Öymen, “Partimizi iktidara taşımak için adayım” dedi. Öymen’in sloganı ise “Yeni Bir Başlangıç” oldu.
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ise henüz resmi bir açıklama yapmadı ancak aday olacağı kesin olarak biliniyor. Kılıçdaroğlu’nun sloganının ne olacağı ise merak konusu.
CHP’de kurultay öncesi il kongreleri devam ediyor. Bugün İzmir ve Gümüşhane, yarın da Konya, Karaman, Şanlıurfa, Bursa ve Isparta il kongreleri yapılacak. Ankara il kongresinin 24 Eylül’de, İstanbul il kongresinin ise 8 Ekim’de yapılması planlanıyor.
İl kongreleriyle birlikte partinin yeni genel başkanını seçecek 1370 delege de belirlenmiş olacak.
CHP Parti Meclisi, 26 Eylül’de yaptığı toplantıda 38. Olağan Kurultay’ın 4-5 Kasım tarihlerinde Ankara’da yapılmasına karar verdi. Buna göre 4 Kasım’da genel başkan, 5 Kasım’da ise parti meclisi üyeleri seçilecek.
CHP’de kurultayda sadece seçim yapılmayacak, aynı zamanda yeni bir tüzük taslağı da delegelerin oylamasına sunulacak. Genel Başkan Yardımcısı Zeynel Emre başkanlığında yürütülen tüzük çalışmalarında yaklaşık 1 milyon 300 bin üyeye öneri çağrısı yapıldı.
Tüzük taslağında en dikkat çeken değişikliklerden biri, genel başkanlık seçiminde delegelerin yerine üyelerin oy kullanması. Buna göre genel başkan adayları, delegelerden değil, doğrudan üyelerden imza toplayacak. Ayrıca genel başkanlık seçimi, kurultayda değil, ayrı bir gün yapılacak.
Tüzük taslağında ayrıca parti meclisi üye sayısının 60’tan 100’e çıkarılması, parti meclisi üyelerinin yarısının kadın olması, gençlik kotasının yüzde 10’dan yüzde 15’e yükseltilmesi gibi değişiklikler de yer alıyor.(Damla Yeltekin)