Çevre hareketine emanet!!!

379
"Savunucuyu savun" ana temasıyla yola çıkan 9. Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali sona erdi. Bu yıl ki teması "Yeşil Adalet ve Barış" olan festivalde 14 ülkeden toplam 15 film yarışırken Gaia Öğrenci Filmleri kategorisinde toplam 8 film yer aldı. Panorama özel gösterim bölümünde ise Çanakkale`nin ekoloji mücadelesinin anlatıldığı "Çırpılar- Bir Mücadelenin Anatomisi" ve "Troas`ta Suya Dair" belgeselleri de gösterilen filimler arasında yer aldı. BİFED`in ardından açıklamada bulunan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, önümüzdeki yıldan itibaren Gaia kategorisinde mansiyon ödülü vereceğini duyurdu. Dernek yaptığı açıklamada ayrıca, "Bu yıl hayalimiz gerçek oldu ve derneğimizin yapımcısı olduğu "Çırpılar- Bir Mücadelenin Anatomisi" belgeselimiz panorama özel gösterim bölümünde yer aldı. Çırpılar köyüne yapılması planlanan termik santral projesine karşı yöre halkı ile birlikte verdiğimiz mücadelenin ve direnişin hikayesini festivalde seyretmek bizi çok gururlandırdı. Bundan sonra da verdiğimiz mücadeleleri belgesel olarak tüm dünya ile paylaşma fikri bizi heyecanlandırıyor. Bu yıl otuza yakın üye ve gönüllümüzle katıldığımız festivalin organizasyonu için başta Petra Holzer ve Ethem Özgüven olmak üzere tüm festival ekibine çok teşekkür ederiz. Festivalde izlediğimiz belgesellerin gösterimlerini derneğimizde yakında düzenleyeceğimizin müjdesini de vermek isteriz" sözlerine yer verdi. 
 
"Savunucuları savunun, yeşili, adaleti, barışı savunun"
Açılış töreninin Bozcaada Halk Eğitim Merkezi`nde gerçekleştiği festivalde Festival Yönetmeni Petra Holzer açılış konuşmasında hakları savunmanın önemine dikkat çekerek, "Böyle zamanlarda yani dayanışmadan, samimiyetten, sanattan umudu kestiğimiz zamanlarda; sadece kendi hakkını değil, hepimizin hakkını savunan birileri çıkıyor. Çıkıyorlar ve cesurca belgeseller yapıyorlar. Yalnızca kendi hakkını değil, bizim hakkımızı, bizi savunan belgeseller. Belgeselleriniz sanatın dünyanın tüm coğrafyalarında olası olduğunu kanıtlıyor. Ona bütün kalbimizle inanıp ve peşinden gidiyoruz. İnsan bir mucizedir, bize yaşama ve mücadele gücünü bu mucize verir. Savunucuları savunun, yeşili, adaleti, barışı savunun. Bugün buna her zamandan daha fazla ihtiyaç var."
 
"Çırpılar- Bir Mücadelenin Anatomisi"
Festivalin 3`üncü gününde Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği`nin yapımcısı olduğu ve panorama özel gösterim bölümünde yer alan "Çırpılar- Bir Mücadelenin Anatomisi" belgeselinin gösterimi gerçekleştirildi. Film gösteriminin ardından yapılan söyleşide film ekibinden Özge Doruk`a dernek teşekkür plaketini sundu. Dernek konuya ilişkin, "Bir önceki gece Bartın`dan aldığımız acı haberden dolayı hepimiz çok üzgün ve kızgındık. Film çıkışında derneğimizin festivale katılan tüm üye ve gönüllüleri Salhane binasının önünde toplandık ve hepimiz adına dernek başkanımız Süheyla Doğan kısa bir açıklama yaptı. Bartın`daki göçükte canını kaybeden işçi kardeşlerimiz için üzgün ve kızgın olduğumuzu söyleyen Süheyla Doğan `Madeniniz batsın` diyerek sözlerini bitirdi" ifadelerine yer verdi.
"Verdiğimiz mücadeleyi belgesel olarak dünyayla paylaşma fikri heyecanlandırıyor"
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneğince yapılan açıklamada, "Pandemi sebebiyle iki yıl çevrimiçi olarak düzenlenen festival bu yıl tekrar yüz yüze yapıldı. Biz de festivale otuza yakın üye ve gönüllümüzle katıldık. Bu yıl festivalin bizi ayrıca heyecanlandıran başka bir anlamı da oldu derneğimiz için. Festivalin ilk yıllarından itibaren dünyanın farklı köşelerinden yaşam savunucularının verdikleri mücadeleleri perdede izlerken bizim mücadelelerimiz de neden bu perdede gösterilmesin diye düşünürdük. Bu yıl hayalimiz gerçek oldu ve derneğimizin yapımcısı olduğu "Çırpılar- Bir Mücadelenin Anatomisi" belgeselimiz panorama özel gösterim bölümünde yer aldı. Çırpılar köyüne yapılması planlanan termik santral projesine karşı yöre halkı ile birlikte verdiğimiz mücadelenin ve direnişin hikayesini festivalde seyretmek bizi çok gururlandırdı. Bundan sonra da verdiğimiz mücadeleleri belgesel olarak tüm dünya ile paylaşma fikri bizi heyecanlandırıyor" denildi.
 
Kuraklık ve "Troas`ta Suya Dair"...
Festivalin Panorama Özel Gösterim bölümünde Kazdağları yöresindeki su krizi meselesine yoğunlaşan Troas`ta Suya Dair belgeseli gösterime girdi. Belgesel, enerji projeleri ve madencilik faaliyetleri sebebiyle kuraklık tehdidi altındaki bölgede yaşayan yerel halkın suya erişim zorluğunu odağına alıyor. Diğer tarafta ise yakın geleceğin en büyük sorunu olan iklim krizi ve su adaleti meselesini yeniden gündeme getirirken, belgeselde Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Dernek Başkanı Süheyla Doğan`ın, hem su krizinden etkilenen Nusratlı Köyü sakini olarak hem de su kriziyle mücadele eden dernek başkanı olarak deneyimleri yer alıyor.
 
Portekiz`den Arıklı`ya....
Açıklamada dünyanın çeşitli yerlerinde verilen yaşam mücadelesine de değinilerek, "Dünyanın farklı köşelerinde, yaşam savunucularının havalarını, sularını ve topraklarını korumak için verdikleri mücadeleler biz seyredenlere hem ilham veriyor hem de mücadelelerimizin ne kadar aynı olduğunu bize bir kez daha hatırlatıyor. Festivalin ilk gününde seyrettiğimiz biri Nijerya`da diğeri Portekiz`de uranyuma karşı verilen savaşı anlatan belgeseller bize doğal olarak Arıklı`yı düşündürttü. Coğrafya ve dil farklı olsa da kapitalizme karşı verilen mücadele ne kadar da evrenseldi. Portekiz`in peynircilik ve zeytincilikle geçinen güzel köyü Nisa "Bırak yerde kalsın!" diyerek dünyanın geri kalanına da güçlü bir mesaj verdi. İki belgesel de Arıklı`daki uranyum arama sondajları mücadelemizde bizlere ışık tutacak" ifadelerine yer verdildi.
 
"Belgesellerle ufkumuz daha da genişledi"
Festivalin ikinci gününde iki ayrı salonda eş zamanlı 16 film gösterildiğ ifade edilen açıklamada, "Eş zamanlı gösterimden dolayı her birimiz filmlerin yarısını izleyebilsek de izleyebilenler izleyemeyenlerle görüş ve eleştirilerini paylaştı. Romanların yaşadığı ayrımcılıktan, Afgan ve Afrikalı mülteci sorununa, hayvan sömürüsünden, kuraklığa, tarım alanlarının bozunumuna, su sorununa, aşırı tüketim ve küçülmeye, iş cinayetlerine kadar farklı temalardaki belgesellerle ufkumuz daha da genişledi. Salhane`deki açılış kokteylinde yönetmenlerle ve dostlarımızla sohbet olanağı bulduk. Kazdağı Koruma ekibi olarak, gösterimler sonrasında halk müziği çalıp söylemeye devam ediyoruz" diye belirtildi.
(Damla Yeltekin)
Paylaş