havadurum

Çelen “Bu eşsiz mirası koruyarak gelecek nesillere aktarmak hepimizin ortak amacıdır”

Çanakkale'de 5-9 Haziran Türkiye Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında çelenk sunma töreni gerçekleştirildi.

605

5-9 Haziran 5-9 Haziran Türkiye Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında Çanakkale Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından Cumhuriyet Meydanında çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Tören Çanakkale Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Bekir Çelen tarafından Atatürk anıtına çelenk sunulmasıyla başladı. Çelenk sunma töreninin ardından saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı okundu.

“Çevreyi geliştirmek herkesin sorumluluğundadır”

Düzenlenen çelenk sunma töreninde konuşan Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Bekir Çelen “Anayasamızın 56. maddesinde belirtildiği üzere, herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı vardır. Çevreyi geliştirmek, sağlığını korumak ve kirlenmesini önlemek hem devletin hem de vatandaşların sorumluluğundadır. Bu kapsamda, çevreyi korumak, çevre kirliliğini önlemek ve çevre sorunlarını minimum seviyeye indirmek için, öncelikle çevre değerlerinin mevcut durumunun tespit edilmesi, çevreye ilişkin bilgi ve verinin toplanması, sınıflandırılması ve işlenerek bilgiye dönüştürülmesi gerekmektedir.

“Yarının büyüklerine çevre bilincini aşılamak hepimizin en önemli görevlerinden biridir”

Dünya’mız, bize çocuklarımızın emanetidir. Sürdürülebilir ve kaliteli bir çevrede yaşamak için ‘Hepimizin Bir Dünyası Var’ sloganıyla bu yılki Türkiye Çevre Haftası etkinliklerinde, vatandaşlarımızda çevre bilinci oluşturmayı ve çocuklarımızın emanetine sahip çıktığımızı göstermeyi hedefliyoruz. Yarının büyüklerine çevre bilincini aşılamak hepimizin en önemli görevlerinden biridir. Hz. Peygamberimiz, ‘Kıyamet kopmakta iken bile elinde bir ağaç fidanı olan eğer zaman buluyorsa onu diksin.’ diyerek ağacın, ormanın ve doğanın önemini vurgulamıştır. Anafartalar Kahramanı Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk de, ‘Biz doğayı korudukça doğa da bizi korur’ ve ‘Yarının doğası bugünden yaratılır’ sözleriyle doğanın korunmasının önemini anlatmıştır.

Çevre verilerine yer verdi

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak, çevre mevzuatı çerçevesinde ekolojik sistemin korunması, çevre kirliliğinin önlenmesi, doğal zenginliklerin korunması ve kamuoyunda çevre bilincinin artırılması için çeşitli kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde çalışmalar yürütmekteyiz. Son yıllarda yürüttüğümüz en başarılı projelerden biri de ‘Sıfır Atık Projesi’dir. Bu proje kapsamında, 2017’de %13 olan geri kazanım oranımızı 2023’te %34,92’ye çıkardık. 2035 yılında ise %60’a ulaşmayı hedefliyoruz. Bu süreçte, 185 bin binada sıfır atık yönetim sistemine geçtik ve 21 milyon kişiye eğitim verdik. Projemizin etkisiyle 29,3 milyon ton kağıt-karton, 7,8 milyon ton plastik, 2,9 milyon ton cam, 3,7 milyon ton metal ve 16,2 milyon ton organik ve diğer geri dönüştürülebilir atıklar ekonomiye kazandırıldı. Ayrıca, 59,9 milyon ton sera gazı salımı önlendi, 498 milyon ağaç kesilmekten kurtarıldı, 819 milyon metre küp su tasarrufu sağlandı ve 2,6 milyar kWh enerji tasarrufu elde edildi. Sıfır Atık Projesi sayesinde hem çevresel kirliliğin azaltılması hem de doğal kaynakların daha verimli kullanılması sağlanmıştır.

“Çanakkale’miz sayısız doğal ve tarihi değere ev sahipliği yapmaktadır”

Beş bin yıllık uygarlıkların beşiği olan, mavi ve yeşilin kucaklaştığı, Homeros’un İlyadası ile destanlaşmış, tarihe yön veren Çanakkale Savaşı'na sahne olmuş ve dünyanın en önemli su yollarından biri olan Dardanel’in iki yakasında yer alan bu güzel ilimiz, sayısız doğal ve tarihi değere ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca, antik çağın önemli felsefe merkezlerinden biri olan Assos ve burada yaşamış olan ünlü filozof Aristoteles'in mirası, bu bölgenin kültürel zenginliğini daha da artırmaktadır. Bu eşsiz mirası koruyarak gelecek nesillere aktarmak hepimizin ortak amacıdır.

“Gelecek nesillere hak ettikleri bir dünya…”

Bölgenin doğal güzelliklerini ve tarihi mirasını koruyarak gelecek nesillere aktarmak için hepimize büyük görevler düşüyor. Bu yıl Türkiye Çevre Haftası kapsamında, ilimizde düzenlenecek olan etkinlikler arasında çevre ve deniz temizliği çalışmaları, Bisiklet turu ve çocuklara yönelik çevre bilinci eğitimleri yer almaktadır. Türkiye Çevre Haftası’nın tüm ülkede aynı anda yapılan etkinliklerle çevre sorunları konusundaki toplumsal farkındalığı artırmasını temenni ediyorum. Gelecek nesillere sürdürülebilir, daha temiz ve hak ettikleri gibi bir dünya bırakmak için herkesi duyarlı olmaya davet ediyorum. Katılımlarınız için hepinize teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum” sözlerine yer verdi.

(ESRA GÜLLER)
Paylaş