Çekirdek, ayçekirdeği veya kabak çekirdeği gibi farklı türleri olan bir kuruyemiştir. Çekirdek, protein, lif, vitamin, mineral ve antioksidan gibi besin öğeleri açısından zengin bir besindir. Ancak çekirdek, aynı zamanda yağ ve tuz bakımından da yüksek bir besindir. Özellikle kavrulmuş ve tuzlanmış çekirdekler, cilt sağlığı için zararlı olabilir.
Çekirdek, direkt olarak sivilce oluşumuna sebep olmasa da dolaylı yoldan cilt sağlığını etkiler ve sivilce oluşumunda rol oynar1. Çekirdek, ciltte yağ birikmesine sebep olur ve cilt yeterince temizlenmediği zaman ciltteki gözenekleri tıkar. Yağ bezelerinde salgılanan yağdaki artış ve bu yağın tıkalı gözeneklerden atılamaması sonucu sivilce oluşur. Bu sebeple çekirdek, dolaylı yoldan sivilceye sebep olmuş olur.
Yağlı yemekler cildin yağ üretimini de artırır ve sivilce oluşumunu hızlandırır ancak herkeste aynı etkiye sahip değildir. Cilt sağlığı, yaş, genetik, beslenme ve yaşam tarzı gibi birçok faktörden etkilendiği için besinlerin etkisi herkeste farklıdır. Bu yüzden, çekirdek yemek kesinlikle sivilceye yol açacak demek mümkün değildir.
Sivilceleri oluşturan birçok sebep olabilir ancak sivilceler genel olarak yağ bezelerindeki yağ üretiminin artışı ve iltihaplanması sonucu oluşur. Bu yağlanmanın arkasında yatan sebep ise hormonların dengesizleştiği ergenlik, menopoz ve hamilelik gibi dönemler olabilir. Bunun yanı sıra genetik faktörler, stres ve sağlıksız beslenme de sivilce oluşumunda rol oynayan diğer faktörleri oluşturur.
Çekirdek, dozunda tüketildiğinde ve cilt temizliğine dikkat edildiğinde bir probleme sebep olmaz. Ancak çekirdek yemeyi azaltmak veya bırakmak isteyenler için, alternatif besinler de mevcuttur. Örneğin, çekirdeğin yerine ceviz, badem, fındık gibi yağ asidi bakımından zengin kuruyemişler tercih edilebilir. Bu kuruyemişler, cildin nemini korur ve iltihaplanmayı önler. Ayrıca, çekirdeğin yerine meyve, sebze, yoğurt, peynir gibi cilt dostu besinler de tüketilebilir.
Cilt temizliği de sivilce oluşumunu önlemek için önemli bir faktördür. Cilt, günde iki kez uygun bir temizleyici ile yıkanmalı ve nemlendirilmelidir. Makyaj yapılıyorsa, mutlaka akşam yatmadan önce çıkarılmalıdır. Cilt tipine uygun ürünler kullanılmalı ve cildi tahriş eden veya alerji yapan ürünlerden kaçınılmalıdır. Cilt bakımı yaparken, ellerin temiz olmasına ve cilde fazla baskı uygulanmamasına dikkat edilmelidir.
Çekirdek, sivilce tedavisinde etkili bir besin değildir. Sivilce tedavisinde, doktorun önerdiği ilaçlar, kremler veya losyonlar kullanılmalıdır. Çekirdek, sivilce tedavisini desteklemek için tüketilebilir ancak tek başına yeterli değildir. Çekirdek, sivilce tedavisinde etkili olan A, C, E vitaminleri ve çinko gibi besin öğeleri içerir ancak bu besin öğeleri çekirdekten çok daha fazla miktarda meyve, sebze, süt, yumurta, et, balık gibi besinlerde bulunur. Bu yüzden, sivilce tedavisinde çekirdekten çok bu besinlere ağırlık verilmelidir.
Çekirdek, sivilce oluşumunu dolaylı yoldan tetikleyebilen bir besindir. Çekirdek, ciltte yağ birikmesine ve gözeneklerin tıkanmasına neden olabilir. Ancak çekirdek, herkeste aynı etkiye sahip değildir. Cilt tipi, genetik, hormonlar ve cilt bakımı gibi faktörler de sivilce oluşumunda rol oynar. Çekirdek, dozunda tüketildiğinde ve cilt temizliğine dikkat edildiğinde bir problem yaratmaz. Çekirdek, sivilce tedavisinde etkili bir besin değildir. Sivilce tedavisinde, doktorun önerdiği ilaçlar, kremler veya losyonlar kullanılmalıdır. Çekirdek, sivilce tedavisini desteklemek için tüketilebilir ancak tek başına yeterli değildir. Çekirdek, sivilce oluşumunu önlemek için alternatif besinlerle değiştirilebilir.
(HABER MERKEZİ)