Çanakkale Belediyesi tarafından uzun süredir çalışmaları yürütülen Kemalpaşa Mahallesi Çarşı Bölgesi'nin yayalaştırılması çalışmaları nihayet meyve verdi. Çanakkale halkının uzun süredir beklediği gelişme, geçtiğimiz günlerde duyuruldu ve çarşı bölgesindeki bazı sokakların, belirlenen saatler dışında araç trafiğine kapatılacağı öğrenildi. Fetvane Sokağı ile çevresindeki düzenleme, yaya güvenliğini ve ekonomik canlılığı artırmayı hedefliyor.
Çanakkale Belediyesi’nin duyurduğu ve İl Trafik Komisyonu Başkanlığı kararı ile faaliyete geçen ‘Kemalpaşa Mahallesi Çarşı Bölgesi'nde Yayalaştırma projesine göre; Eski Balıkhane Sokak, Fetvane Sokak (Kemalyeri Sokak ile Hapishane Sokak arası), Eski Mahkeme Sokak ve Küçük Hamam Sokak; 1 Temmuz 2024 Pazartesi tarihinden itibaren sürekli olarak, 09.00-11.00 saatleri dışında kalan zaman diliminde araç trafiğine kapalı olacak. Karara istinaden; Eski Balıkhane Sokak diye geçen kordon tarafı, Fetvane Sokak diye geçen barlar sokağı önü ve Küçük Hamam Sokağı yani Aynalı Çarşı’nın yan girişinin bulunduğu sokak artık yayalara ait olacak.
Belediyeden konuya ilişkin yapılan açıklamada projenin ana hedeflerine yer verilerek, “1995 yılından bu yana yürürlükte olan Çanakkale Kentsel Sit Alanı Projesi içinde belirlenmiş güvenli yaya alanlarının oluşturulması ile Çarşı Bölgesinin ekonomik canlılığının artırılması hedeflerine uygun olarak alınan İl Trafik Komisyon Kararları kapsamında çalışmalar yürütülecektir. Araç trafiğinin azaltılması ile alışveriş ve sosyal ihtiyaçlar için trafiğe kapalı, güvenli alanlar oluşturulacaktır. Hemşehrilerimizin bilgisine sunarız.” denildi.
Kemalpaşa Mahallesi Muhtarı Özgü Erol da konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, “1 Temmuz itibariyle Belediye Başkanımız Muharrem Erkek’in seçim projesi olan yayalaştırma çalışmaları, İl Trafik Komisyonundan geçerek artık uygulanmaya başlıyor. Eski Balıkhane Sokak diye geçen kordon tarafı, Fetvane Sokak ‘barlar sokağı’ diye nitelendirdiğimiz sokak, Küçük Hamam Sokağı da Aynalı Çarşı’nın yan giriş sokağı olarak tarifi edebiliriz. Sabah 9-11 saatleri haricinde kapanacak. Mahallemizde yakın zamanda Belediye Temizlik İşleri tarafından saatli çöp toplama pilot bölge uygulaması başlayacak. Mahallemizde çöp toplama saati uygulamasını da hayatı geçireceğiz. Böylelikle sokaklarımız daha temiz ve düzenli olacak. Burada özellikle mahalle sakinleri, yüksek sesli araçların geç saatlerde geçmesinden çok rahatsızlardı, bunun önüne geçilecek. Mahalle sakinlerim adına çok teşekkür ederim. En büyük problem çözülecek.” dedi.
Mahalle sakinlerinin ve esnafın uzun süredir yayalaştırmayı beklediklerini ifade eden Erol, “Araç gürültüsüyle alakalı artık bir sorun olmayacağınız düşünüyoruz. Bunun yanında yürüyüş yoluyla beraber Kemalpaşa’mızda turistik bir alan da yaratılmış oldu. İskele’den Aynalı Çarşı’ya kadar araç trafiğine girmeden kesintisiz bir yürüyüş yolumuz oldu. Gelen turistlerimiz rahatlıkla Kemalpaşa’mızda dolaşabilecekler. Esnafımız gerekli çalışmalarla birlikle işlerine fayda sağlayacaklar, özellikle çöp toplama saati pilot bölgesiyle beraber güzel bir temizlik çalışması da olacak. Emeği geçen herkese teşekkür ederim, güzel bir uygulama olacak. Mahallemiz için hayırlı olsun.” dedi.
Yayalaştırma projesine ilişkin esnafların görüşlerini sorduğumuzda, kendilerinden olumlu dönüşler aldık.
Konuya ilişkin yorum yapan Wewanna Sahibi Erkan Fatih Aktaş, “8-9 senedir buradayız ve trafiğe kapanmış halini hiçbir şekilde görmedik ama tabii araç geçişlerinden müşteriler rahatsız oluyorlardı. Alanın dar olması, burada bir rampanın olmayışı tabii ki de rahatsız ediyordu. Trafik de tıkandığı için ekstra zorluk oluyordu. Şimdi kapanması güzel olacak, esnaf için de iyi olacak. Biz memnunuz. Muhtarımızdan, belediyemizden memnunuz. Buranın kapandıktan sonraki halinde biraz da temizliğe önem verirlerse, çevre düzenlenmesi de yapıldıktan sonra her şeyin çok güzel olacağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
20 senedir bölgede esnaflık yapan Dilay Gıda Sahibi Dilek Demir, “20 yıldır da burada trafik sürekli var, kapanması bizim için artı olur. Neden artı olur. Yaya geçerse, herkesin işi artar. Bir de sadece araç olarak değil, motorlu ve bisikletlilerin de girmemesi lazım. Gelen turistler rahat hareket etmek istiyor. Bir fotoğraf çekmek isterken, motor geçiyor, çocuğuna bakması gerekiyor o esnada. Motorların da engellenmesi bizim için artı olur. Bence daha çok kapatılması lazım… Ben güzel olacağını düşünüyorum. Belediyeden gelen arkadaşlara söylüyoruz, burası tarihi bir alan, insanlar dinlenmek, yemek yemek, gezmek istiyor ama motorlardan kaçıyor. Motorlulara söylediğimizde biz nereye koyalım diyorlar. İnsanların rahat hareket etmesi gerekiyor diye düşünüyorum.” ifadelerine yer verdi.
(Sevi Gözay Uğurlu)
(HABER MERKEZİ)