Çanakkale'nin doğal bitkilerinden el yapımı sabunlara

871
ÇOMÜ Gastronomi mezunu 27 yaşındaki Sena Kutlu Çanakkale zeytini başta olmak üzere bitkisel yağlardan el yapımı sabunlar üretiyor. Kutlu, mezuniyetinin ardından Gökçeada`da severek kullandığı ve yaptığı bitkisel sabunları üretmeye başlamış. Ürettiği el yapımı bitkisel sabunları sosyal medyadan Tiber Sabun adı ile satışa sunan Kutlu, özellikle kadın olarak girişimci olmanın ve ayakları üzerinde durabilmenin kendisi için büyük önem taşıdığını belirtti. Gökçeada`daki öğrencilik yıllarında hep bitkisel el yapımı sabunlar kullandığını belirten Kutlu, Çanakkale`ye geldikten sonra bu sabunları üretmeye karar vermiş. Parttime işlerde çalışarak hem üretim hem de satış için kazanç sağlayan Kutlu, ardından üretim için kolları sıvamış. Birçok bitkisel yağdan sabun üretilebildiğini belirten Kutlu, bitkisel yağlardan ürettiği sabunların market sabunlarına göre cildi kurutmayan, nemli ve besleyici sabunlar olduğunu ifade etti. Ürettiği bitkisel sabunları Tiber Sabun adı ile sosyal medyadan satışa sunduğunu ifade eden Kutlu, güzel ilgi gördüğünü özellikle kullananların daimi müşterisi olduğunu belirtti. Aynı zamanda deodorant ve krem üretimi denemelerinde bulunduğunu ifade eden Kutlu, amacının markalaşmasını tamamladıktan sonra sabun atölyesi kurmak olduğunu söyledi. 
"Gökçeada`dan Çanakkale`ye"   
Öncelikle kendinden bahseden Kutlu bitkisel sabun üretimine başlama hikayesi ile ilgili;   "Gökçeada Gastronomi mezunuyum. Orada 2 yıl aşçılık okudum. Dikey geçişle ÇOMÜ`ye geldim. Çanakkale`yi çok sevdim ve geri dönmek istemedim. Mezun olduktan sonra aşçılık konusunda Çanakkale`de pek bir şey bulamadım. Bazı otellerde çalıştım ancak şartlar pek uymadı. Kahveyi sevdiğim için şu anda kahve işinde çalışıyorum. Hep kendim bir şeyler yapmak ve üretmek istiyordum. Gökçeada`da okurken hep doğal sabunlar kullanırdım. Kendim yapmaya karar verdim ve yapmaya başladım. Yalnızca satışa başlamamıştım biraz zaman lazımdı. Parttime bir işe başlayınca hem üretim hem de satış için zaman kazanmış oldum. Temel malzemelerimi aldım ve yaptım. Yavaş yavaş çeşitlendirdim 3-4 aydır da satış yapıyorum. Daha yeni sayılır ancak insanların ilgisi gayet güzel" dedi.
"Saça ve cilde iyi gelen kurutmayan bitkisel yağlar"
Bitkisel sabun üretimine dair bilgi veren Kutlu; "Sabunun temel maddesi kostik, su ve zeytinyağı. Diğer çeşitlerse size kalmış bir şey. Ben bunu çeşitlendirdim çünkü birçok yağdan sabun üretebiliyorsunuz. Bende besleyici yağlardan üretim yapıyorum. Saça ve cilde iyi gelen, kurutmayan bitkisel yağlar bunlar. Kullandığım temel yağ Çanakkale`nin zeytinyağı özellikle Ezine`den alıyorum bu yağları. Bir arkadaşımızın zeytin bahçelerinden geliyor. Diğer sabunlar gibi ellerinizi ya da cildinizi çok kurutmayan bitkisel yağlar bunlar. Market sabunları gibi ellerinizde ya da cildinizde pütürlük bırakmıyor. Yağını bir tık fazla yapıyorum. Yine sabunlaşmanın getirisi ile griserin diye bir madde oluşuyor. Bunları market sabunlarında alıyorlar ve kremlerde kullanıyorlar. Ben bunları almıyorum ve içerisinde muhafaza ediyorum. İçerisinde kaldığı içinde nemi tutuyor ve cildinizi kurutmuyor. Yine içeriğinde bitkisel su yada süt kullanabiliyorsunuz. Henüz sütte bir denemem olmadı" dedi. 
"Bitkisel deodorant ve krem denemeleri"
Farklı üretimlere de başladığını belirten Kutlu; "Şu anda çeşitlendiriyorum. Deodorant ve krem denemsi de yapmaya başladım. Birkaç denemem oldu arkadaşlarım istedi onlara getirdim. Yine örgü lifler yapan arkadaşlarım var onlardan da doğal lifler alıyorum. Satışı sosyal medya özellikle instegram üzerinden yapıyorum. Yine pinterest-tiktok gibi sitelerde de satış yapıyorum arada reklam veriyorum. Her kesimden bir kitle yakalamaya çalışıyorum. İlgi güzel biranda çok satış oldu. Özellikle destek için alanlar şu anda düzenli müşterim oldu. Ancak tabii ki her şeye çok zam geldiği için sabun hammaddesi de pahalandı. Bu durumda bende zam yapmak zorunda kaldım. Bitkisel yağ olduğu için hammaddesi daha pahalı oluyor. Üretimi evde yapıyorum. Dediğim gibi sosyal medya üzerinden de satışa sunuyorum. İleriki zamanlarda marka başvurusu yapıp alışveriş sitelerinde yer almak gibi bir amacım var" dedi. 
"Sabunun ilk bulunduğu nehir Tiber"
Kutlu, Tiber Sabun isminin hikayesini; "Markamın ismi Tİber Sabun. Tiber, Roma`da bir nehir adı. Efsanelere göre sabun ilk o nehirde bulunmuş. Kadınlar çamaşır yıkarken, hayvanların kurban edildiği dağdan gelen sulara hayvanların yağlarının karışmasından kaynaklı çamaşırlarının daha temiz olduğunu görmüşler. Bu şekilde sabun keşfedilmiş. Bu bir efsane ancak hikayesi benim çok hoşuma gitti. Bende bu nehrin adını vermek istedim ve bu ismi koydum" şeklinde anlattı. 
"Markalaşmak ve sabun atölyesi kurmak"
Kutlu son olarak hedeflerine dair ise; "Hedefim üretimi bir sabun atölyesine dönüştürmek. Bu tabi zamanla olacak bir şey. Önce bir markalaşmak ondan sonrada atölyeye geçmek. Şu anda tanesi 30 liradan satıyorum. Zamlardan önce 25 TL idi ancak her şeye zam geldiği için mecburen bu fiyata çıkarmak zorunda kaldım. Daha çok maliyeti çıkartıyorum. Önceliğim tanınmak. Toplu alımlarda yine indirim yapıyorum" dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş