havadurum

Çanakkaleliler sanat dolu günler geçiriyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında Çanakkale'de gerçekleştirilen Troya Kültür Yolu Festivali, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı'nın organizasyonunda start verdi.

587

Kültür ve Turizm Bakanlığınca Türkiye'nin uluslararası marka değerine katkı sağlamak adına düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında Çanakkale ayağı, Çanakkale Kordon Boyu'nda gerçekleştirilen kortej yürüyüşü ile başladı. Çanakkale İskele Meydanı'nda başlayan yürüyüşe Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Batuhan Mumcu, Kuzey Makedonya Kültür Bakan Yardımcısı Daim Luçi ve diğer protokol üyeleri katılım sağladı. KKTC, Makedonya, Rusya ve İran'dan gelen konuk halk oyunları ekiplerinin de yer aldığı kortej yürüyüşünün sona erdiği Morabbin Parkı'nda, konuk ülkelerin halk oyunları ekipleri gösterileri seyirciler ile buluştu. Öte yandan Kordon Boyu'nda cansız mankenler tarafından Çanakkale Savaşları da betimlendi.

"Sentez İzler" sergisi açıldı

Üniversitelerarası Kurul Sanat Dalları Eğitim Konseyi, bu yılki toplantısını ilk kez Türkiye Kültür Yolu Festivalleri bünyesinde gerçekleştirdi. Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında Çanakkale'de gerçekleşen toplantıda, kültür, sanat ve eğitim konularında karşılıklı iş birliği olanakları değerlendirildi. Festivalde ayrıca Türkiye'nin dört bir yanından sanat alanlarındaki fakültelerden farklı disiplinlerde birer eserin yer aldığı "Sentez İzler" sergisi de açıldı. Toplam 50 eserin yer aldığı "Sentez İzler" ismini taşıyan karma sergi, hem fiziki hem dijital olarak Çanakkaleliler ile buluştu.

"Atatürk'ün Sonsuzluk Yolculuğu"

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatının ardından düzenlenen tören ve bu törende Türk Milletinin birleşmiş duygularıyla dolup taşan anlarının kaydedildiği "Atatürk'ün Sonsuzluk Yolculuğu" sergisi Anadolu Hamidiye Tabyası 8'inci Bonet'te ziyaretçilere açıldı. Sergide yer alan fotoğraflar, Milli Kütüphane'nin zengin arşivinde özenle korunan özel bir albümün içinden seçildi. Her bir fotoğraf, o döneme ilişkin derin duygular yansıtan bir pencere sunarken, sergiyi ziyaret edenler açısından oldukça zengin bir tarihsel yolculuk oluyor.

Çanakkale sanatla birleşiyor

Çanakkale Evi'nde, Türk resim sanatının önemli isimlerinden Devrim Erbil'in "Devrim Erbil'in Renkleri" sergisi festival boyunca ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek. Sergide, Çanakkale'nin tarihi ve kültürel zenginlikleri sanatla birleşiyor.

Sema gösterisi yapıldı

Festival kapsamında Gelibolu Mevlevihanesi'nde Sema Mukabelesi gerçekleştirildi. Sema Mukabelesi'nde Postnişin Mehmet Çıtlak tarafından Mesnevi dersi verildi ve ardından Sema gösterisi yapıldı.

Çanakkale'de Göçer rüzgarı

Troya Kültür Yolu festivalinin ilk gününde Anadolu Hamidiye Tabyası'nda gerçekleştirilen açık hava konserinde müzisyen Ferhat Göçer sahne aldı. Ferhat Göçer, Çanakkalelilerden tam not aldı.

Troya Müzesi Ve Ören Yeri büyük ilgi

Festivalin en önemli duraklarından olan Troya Müzesi ve Troya Ören Yeri, festivalin ikinci gününde büyük bir ilgi ile karşı karşıya kaldı. Festival kapsamında müzede "Troya Giysi Tasarım Sergisi" ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü öğrencilerinden Berfin Zeynep Çağan, Deniz Engin, Kağan Sağdıç ve Yasemin Kumbasar'ın, Doç. Dr. Berna İleri danışmanlığında hazırladığı "Troya Giysi Tasarım Sergisi" ve Dr. Devrim Dinç'in hazırladığı süreç belgeseli, Troya Müzesi Fuaye Alanı'nda yer aldı. Troya Müzesi Sergi Salonu'nda "Bir Rüyadan Fragmanlar" isimli sergi ziyaretçilerin beğenisine sunulurken, Troya Ören Yerinde ise "Ben BLEGEN! Troya'yı Kazmaktan Geliyorum" isimli fotoğraf sergisi ziyaretçilerin beğenisine sunuldıu. Troya Ören Yeri, Blegen Evi'ndeki sergi, 1932 yılında başlayan Carl Blegen Kazıları'nın 7 sezonluk dönemine retrospektif bir bakış getirmeyi hedefliyor.

Çanakkale'den Anadolu Ateşi'ne büyük ilgi

Festivalde en çok merak edilen etkinliklerden biri de Anadolu Ateşi Müzik ve Dans Grubu'nun sahne almasıydı. Anadolu Hamidiye Tabyası Açık Hava Sahnesi'nde yoğun katılım ile sahne alan dans grubu, halk danslarını bale, modern dans ve dansın diğer disiplinleri ile harmanlayarak sanatseverlere unutulmaz bir akam yaşattı.

Çocuklar unutulmadı

Festivalde, çocuklar da birbirinden keyifli ve sanat dolu etkinliklerle sanat dolu anlar yaşadı. Geleneksel kaşık kukla, bayrak taç yapımı etkinlikleri ile keyifli zaman geçiren çocuklar, "Z Takımı Müzikali", "Ormanlar Kralı Aslan" isimli çocuk oyunları ile doyasıya eğlendi. Öte yandan Varol Yaşaroğlu ile "Kral Şakir" kitap imza etkinliği de büyük ilgi gördü.

17 Eylül'de sona erecek olan Troya Kültür Yolu Festivali etkinlikleri kapsamındaki Çocuk Atölyeleri ve festivaldeki yüzlerce etkinliğin detaylarına https://kulturyolufestivalleri.com adresinden ulaşabilirsiniz. (Dilan Kaynak - Gökhan Özkurnaz - Atilla Akın)

Paylaş