Çanakkaleli kırtasiyeciler 11 Eylül için gün saymaya başladı

Ülke genelinde olduğu gibi Çanakkale'de de, velileri ve öğrencileri okul telaşı sardı. Öte yandan ekonomik kriz kırtasiye sektörünü de oldukça etkiledi. Çanakkaleli esnaflar her geçen gün uygulanan zamlar nedeniyle halen piyasada oturan bir fiyat listesinin olmamasından, şikayetçi olduklarını dile getirdiler.

924
Okulların 11 Eylül'de açılacak olması sebebiyle hem öğrenciler hem de veliler okul hazırlıklarına başladı. Okulların açılmasıyla beraber velilerin uğrak duraklarından biri olan kırtasiyeler, birçok ekonomik faktör nedeniyle, geçen senelere oranla taleplerin azaldığını dile getirdiler. Çanakkale OLAY Gazetesi olarak kırtasiyelerle görüşmeler gerçekleştirilerek, talep ve fiyatlara dair bilgi aldık.

'Esnaflar gelen zamlarla bir belirsizliğin içerisinde'

Çanakkale'de kırtasiye işinde olan esnaflar, okulların açılmasına kısa bir süre kalmasına rağmen fiyat durumuna ilişkin net bilgiler veremedi, bunun sebebinin de her geçen gün fiyatlara yansıyan zamlar olduğunu dile getirdiler. Çanakkaleli esnaflar ülkedeki ekonomik sürecin, diğer sektörler kadar kendilerini de bir hayli etkilediğini dile getirerek; her asgari ücrete gelen zamda, daha asgari ücret alınmadan kırtasiye malzemelerinde zamlar da kendini gösterdiğini vurguladılar. Öte yandan son zamanlarda internet alışveriş sisteminin ve büyük market zincirlerinin satış politikasının da esnafları günden güne zarara uğrattığı belirtildi. Gelen zamların mecburen ürünlere yansıtıldığı, öte yandan bunun bir çözüm olmadığı vurgulanırken, esnafların her geçen gün biraz daha zarara uğradığı ifade edildi. Bir diğer boyut ise alıcıların 'bugün alayım yarın zam gelir' kafasında olmasına değinildi.

Tüketim çılgınlığı esnaflığın sonunu mu getiriyor?

İnsanların artık çok fazla kolaya kaçtığı, kaliteli ürün değil, kolay elde edilen ürüne yöneldiği dile getirilerek, internet alışverişinin yanı sıra büyük zincir olan marketlerin de kendilerince kolaylık sağladığı düşünülüyor. Veli gelip ürünü inceliyor, fotoğrafını çekip internetteki ürün ile kıyaslıyor ama kalitesine değil fiyatına göre bir kıyaslama oluyor, hal böyle olunca insanlar internete yönelmeye başlıyor. Bir kırtasiyenin gelip de manav ürünlerini satması ne kadar absürt bir durum ise kırtasiye ürünlerinin de büyük marketler de bulunuyor olmasının bir o kadar absürt ve esnafı zora sokan bir durum olduğu vurgulandı. Durum böyle olunca tüm sektörün önünün kesildiği ifade edildi. Esnafların, diğer tarafta internet, öte tarafta büyük marketler varken ve insanlar tüketim çılgınlığına bu kadar kapılmışken bir yarış içerisinde olmalarının bir ihtimalinin olmadığı vurgulandı.

Esnaflar artık kaliteli ürünlerin değer görmediğini dile getirdiler

İnsanların internete bu kadar kapılmış olmaları ve öte yandan ürün kalitesinin bir o kadar göz ardı edilmesinin oldukça üzücü bir durum olduğu gözlemlenirken, internette esnaf gibi bir canlı kanlı muhatabının olmadığı, herhangi bir olumsuz durumda geri dönüş alabileceği bir yetkili bulamaması ve ardından aynı kısır döngü içerisinde aynı üründen tekrar tekrar almaya devam etmelerinin bir tüketim çılgınlığının daha örneği olarak kendini göstermeye başladığı ifade edildi. Öte yandan internetten değil de bire bir şekilde esnaftan bir çanta alıyor olsalardı, o çantanın herhangi bir problemi olabilir, kesik çizik, leke tarzında hemen yardımcı olunabileceği ve alıcının memnuniyeti öncelik haline geliyor. Bir diğer problemin ise artık kaliteli ya da kalitesiz diye bir şeyin olmadığı, asıl odak noktanın ucuz ve kolaylık olduğu vurgulandı. Orijinal bir grubunun matarası satılıyor; koku yapmıyor, yosun yapmıyor, kırılmıyor ve bu özellikler oldukça kritik noktalardır, sonuç olarak o mataradan su içiliyor, öte yandan bu ürünlerin muadilleri çıkmaya başladığı andan itibaren oldukça ilgi görmeye başladı, konuya ilişkin kırtasiyelerle görüşen müşteriler, bu ürünleri büyük marketlerden ya da internetten aldıklarını, deneme amaçlı sıcak su koydukları zaman eridiğini fark edip gözlerine inanamıyorlar. Aslında o ürün muadil olarak 200 TL'ye satılıyorsa orijinalini 400 TL'ye alarak hem uzun süre hem de sağlıklı bir şekilde kullanabilir ama tüketim toplumu haline gelinerek odak noktasını o günü kurtarmak olarak görmeye başladı insanlar. Esnaflar bu süreci tam olarak küresel sermaye olarak adlandırarak, esnafların sonunun yavaş yavaş geldiğini belirttiler. (Özel Haber -
(Dilan Kaynak))
Paylaş