Çanakkale’de 20 Haziran’da LGS’ ye giren öğrenciler Fen Lisesi kontenjanlarının artırılmaması nedeniyle mağdur oldukları ifade edildi. 2012-2013 öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlayan eğitim yasası ile 66 aylık okula başlayan öğrenciler, bu yıl LGS’ ye girdi. 2005, 2006 ve 2007 doğumlular; 8 yıl kalabalık sınıflarda eğitim gördü. 2020’de 8’inci sınıftan, geçmiş yıllarda olduğu gibi 1.2 milyon değil, yaklaşık 1.8 milyon öğrenci mezun oldu. Buna göre, mezun olan öğrenci sayısı, yaklaşık 600 bin arttı. Diğer yıllardan daha kalabalık bir grubun liseye geçeceğini bilen Millî Eğitim Bakanlığı; artan öğrenci sayısına karşılık olarak, “nitelikli” okul kontenjanlarını artırarak artan öğrenci sayısının öğrencilerde yaratacağı mağduriyetini ortadan kaldırma yoluna gitti.
Çanakkale neden mağdur ediliyor?
Çanakkale’de bu yıl 7 bin 200 öğrenci LGS’ye girdi. Bu sayı geçen sene 4 bin 500 civarındaydı. Yani geçen yıla göre öğrenci sayısı neredeyse iki arttı. Çanakkale’de bu öğrenciler için nitelikli okul olarak Çanakkale Lisesi, Anadolu Lisesine dönüştürülürken, artırılacağı tahmin edilen Çanakkale Fen Lisesinin 120 olan kontenjanı artırılmadı. Konuyla ilgili olarak, “Her nitelikli okulda aynı eğitim verilmemektedir. Anadolu liseleri ile fen liselerinin ders sayıları, müfredatları aynı değildir. Tüm Türkiye’de sistem değişikliği nedeniyle öğrenci sayıları arttığı gibi Çanakkale’de de artmıştır. Bu nedenle Fen lisesine gidebilecek nitelikli öğrenciler de geçmiş yıllara göre daha fazladır ve Anadolu lisesi açılması bu öğrenciler için çözüm olmamıştır” denildi. Türkiye’de birçok ilde hem Anadolu liseleri açıldı hem de fen lisesi kontenjanları artırıldı. Tekirdağ Merkez Fen Lisesi kontenjanını 120’den 170’e, Adana Ceyhan Fen Lisesi 120’den 180’e, Bolu Merkez Fen Lisesi 120’den 170’e artırıldı.
Veliler umudunu koruyor
Çanakkale’deki öğrenciler, daha önceden yapılan liselere geçiş sınavlarında Türkiye genelinde 7 ve 8. sırada yer alarak başarısını sürdürürken, bu Fen Lisesi kontenjan sorunu söz konusu “başarılı öğrenciler” açısından adaletsizliğe neden oluyor. Çanakkale Fen Lisesinin kontenjanlarının artırılması için kendi aralarında örgütlenerek her kanaldan seslerini duyurmaya çalışan veliler, İl Millî Eğitim Müdürlüğü’ne, Millî Eğitim Bakanlığına dilekçeler verirken, CİMER’e yapılan başvurularda ise tatmin edici cevaplar alamadıklarını dile getiriyorlar. Veliler; 16 Temmuz’da LGS sonuçları açıklanmadan gerekli düzenlemelerin yapılmasını umut ediyor. Öğrenci ve veliler, diğer illerde olduğu gibi Çanakkale’deki fen lisesi kontenjanlarının da artırılmasını; çocukların dezavantajlı duruma düşürülmemesini, mağdur edilmemesini kısacası bu adaletsizliğin giderilmesini, haklarının verilmesini istiyor.
(Seçkin Sağlam)