Çanakkale Yöresine ait Sütlü Göce Tarifi (Vegan alternatifiyle birlikte)

Geleneksel Çanakkale mantısında, çorbalarda, patlıcanlı tariflerde de kullanılan Sütlü Göce’nin Çanakkale yöresine ait tarifini sizin için hazırladık. Üstelik vegan alternatifi ile birlikte...

775

Tarhana, bulgur yapmakta kullanılan, kabuğu soyulmuş ve kırılmış buğday Göce olarak adlandırılıyor. Pek çok farklı tarifte kullanılan göce, Çanakkale’de diğer yörelerden farklı olarak bir de sütlü olarak hazırlanıyor. Geleneksel Çanakkale mantısında, çorbalarda, patlıcanlı tariflerde de kullanılan Sütlü Göce’nin Çanakkale yöresine ait tarifini sizin için hazırladık.

Sütlü Göce

Malzemeler

1 kilo ak göce

1 250 ml ya da 1,5 litre süt

2-3 adet orta boy soğan

Tuz, karabiber

Tarifi

Soğanları rendeleyin, sütünüzü tencereye alın ve ocağın altını açarak sütü kaynatmaya başlayın.

Kaynayan sütün içerisine ocağın derecesini düşürerek göceleri, soğanları ve damak tadınıza uygun miktardaki tuz ve karabiberi de ekleyip; salma pilav usulüne göre pişirin.

Pişirme işlemi bittikten sonra kapağı kapalı şekilde demlendirin.

İyice demlenen sütlü göcenizi biraz elde yoğurun ve mümkünse güneş altında tutabileceğiniz bir yerde tutabileceğiniz şekilde temiz bezler serilmiş bir tepsiye alın. Eğer güneşte kurutma imkânınız yoksa fırında da kurutabilirsiniz. Fırınınızın derecesini en düşük sıcaklık ayarına getirin. (50-60 derece) Fırın kapağı açık bir şekilde sütlü göce kuruyana kadar sık sık kontrol ederek çalıştırın.

Sütlü göceniz kurudukça ufalayın ve son olarak bir kalburdan geçirin. Ufaladığınız göcelerinizi 1-2 gün daha güneşte bekleterek iyice kurumalarını sağlayın. Bütün bu işlemler bittiğinde temiz bir torbada, kuru ve havadar bir yerde muhafaza etmeye özen gösterin.

Sütlü göcenizi asla plastik kaplarda muhafaza etmeyin.

Vegan Sütlü Göce

Peki veganlar bu lezzetten mahrum mu kalsın? Tabii ki hayır! Tarifin orijinalinde kullanılan hayvansal süt yerine aynı miktarda şekersiz soya ya da badem sütü kullanarak bu lezzete ulaşmak mümkün.

(HADİYE AYŞE İRİM)
Paylaş