havadurum

Çanakkale yangını neden çıktı?

Çanakkale yangının başladığı yer Damyeri'nde yangının çıkış sebebine ilişkin iddialar yöre halkını mağdur ediyor. Köylüler, yangın için söylenen "salça yaparken çıktı", "anız yangını" gibi iddiaların gerçek dışı olduğunu ifade ediyor.

1136

Merkeze bağlı Mareşal Fevzi Çakmak Köyü'nün mahallesi olan Damyeri Obası'nda çıkan yangının çıkış nedeni ile ilgili spekülasyonlar devam ediyor. Çalışmaların hala sürdüğü bölgede, yetkililer herhangi bir açıklama yapmazken, çeşitli internet sitelerinde çıkan ortaya atılan iddialar köylüyü mağdur ediyor. Yangın sonrası pek çok iddia ortaya atıldı. "Damyeri'nde salça yapımı sırasında sıçrayan ateş", "Anız yakma" gibi nedenlere bağlanan ve yöredeki köylülerin dikkatsizliği üzerinde durulan iddialara Damyeri sakinleri tepki gösteriyor. Jandarmanın tuttuğu tutanakta, yangının çıkış nedeninin, "Elektrik direğindeki kaçak" olarak kayıtlara geçtiğini ifade eden köylüler, yangının çıkış yerinde ortaya atılan iddiaların gerçek olmadığının da görüleceğini söylediler.

"Yangını çıkaran köylü değil"

Yangının çıkış yeri olan Damyeri Mevkii'nin bağlı olduğu Mareşal Fevzi Çakmak Köyü Muhtarı İbrahim Bağkazan, yangının elektrik direğinden çıktığını, bunun da köylülerce görüldüğünü ifade etti. Asılsız iddialarla köylünün zor durumda kaldığını söyleyen Bağkazan, "Zaten yangına ilk müdahale eden bizim köylülerimiz. Köylü salçayı arazide değil, evinin bahçesinde yapar. Yani köylüyü zora sokmasınlar. Jandarmanın da tutanağını görmedim ama bildiğim kadarıyla ağaç elektrik direğinden kaynaklandığını yazmış. Yani bu tür iddialar köylümüzü zora sokuyor, sanki yangını çıkaran köylüymüş gibi gösteriliyor. Bunlar doğru değil" dedi,

"Zarar büyük"

Yangının Damyeri Obasında, arazinin içindeki enerji hattının olduğu yerde çıktığı duyumunu olduğunu ve traktörüyle yangın alanına gittiğini söyleyen Muhtar Bağkazan, "Yangına ilk müdahale edenlerden biri benim. Ancak rüzgarın çok fazla olması nedeniyle, yangın çok kısa sürede ormanlık alana sıçradı. Benimle birlikte Belediyenin itfaiye aracı geldi. Bir ay önceki yangın da Kızılkeçili bölgesinden başlayıp, bizim Damyeri arazilerine kadar gelmişti. 22 Ağustos yangını da bu kez Damyeri köyümüzden başlayıp, çok geniş bir alanda etkili oldu. Köyümüzde, gece kışlaları, ahırlar, bir ev, iki buzağı bir inek, çok sayıda tavuk, kaz gibi kanatlı hayvan yandı. Bunların dışında da tonlarca arpa, yulaf, saman balyaları yandı" dedi.

"Yangın ormana sıçrayınca bizim gücümüzü aştı"

Yangına ilk müdahale eden Damyeri Obası sakinlerinden İbrahim Gezer ile yangının çıktığı alanda konuştuk. Yangını gördüklerinde büyük bir şok yaşadıklarını dile getiren Gezer, "O gün çok şiddetli bir rüzgar vardı. Zaten yangın çıkar çıkmaz hemen genişlemiş büyümüştü. Burada bir komşumuz var o görmüş, bana haber geldi. Traktörün su tankeri ile geldik buraya su tutmaya başladık. Evlere yakın kısımları biz söndürdük ama ormana geçince zaten yangının boyutu bizim gücümüzü aştı. Köylümüzün 4 tane kadar gece kışlası yandı, birkaç tane dam yandı, damlarda jeneratörler, sağım makineleri, kesme motorları yandı. Kuru ot sonuçta, hemen yanıyor ve rüzgarın da etkisiyle hızla büyüyor. Komşularımız direktin çıktığını söylüyor, ağaç direkteki fincanlardan kısa devre yaptığı düşünülüyor. Ama yangının çıkışıyla ilgili "salça yapımı" gibi iddialar doğru değil" dedi. ((Seçkin Sağlam)-(Dilan Kaynak))

Paylaş