havadurum

Çanakkale tarihine 2 yeni kitap

Çanakkale Kültür ve Dayanışma Derneği'nin Ankara'da düzenlediği 18 Mart Deniz ve Çanakkale Savaşları Zaferi Anma Etkinlikleri, üç gün süren etkinliklerle yoğun ilgi gördü. Sergiler, konferanslar, konserler ve belgesel gösterimleri gibi çeşitli etkinliklerin yanı sıra, dernek tarafından ’Bigalı Mehmet Çavuş – İstihkam Küreği Kurşunu Sollayan Taş’ ve ‘Şehitlere Adanmış Şiirler Antolojisi’ kitapları da yayımlandı.

1564

Çanakkale Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından her yıl olduğu gibi bu yılda 16-17-18 Mart tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilen ve üç gün boyunca çeşitli etkinliklere sahne olan 18 Mart Deniz ve Çanakkale Savaşları Zaferi Anma Etkinliklerinde konferans, Çanakkale Savaşlarında kullanılan savaş materyalleri sergisi, Kara ve Jandarma Kuvvet komutanlıklarını bando ve orkestran ile topluğunun konserleri, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Mehmet Akif, Ezineli Yahya Çavuş belgeselleri konukların beğenisine sunulmuş ve küçükten büyüğe büyük ilgi odağı olmuştu.

Dernek Başkanı Atay'dan Çanakkale'ye 2 yeni kitap

Konuyla ilgili görüşlerini belirten Dernek Başkanı Mehmet Ali Atay, maddi imkanları çok sınırlı olan mütevazi bir dernek olarak, Çanakkale’nin tarihine, kültürüne, tarihsel varlıklara sahip çıkarak Sivil Toplum Kuruluşu olarak üstüne düşen sorumluğu yerine getirdiğini ve bu sorumluğun çıtasını her yıl yükselttiklerini söyledi. Bu amaçla Çanakkale Savaşları anısına, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü, Araştırma ve Etütler Merkezi (AREM), Türk İdari Araştırmalar Vakfı (TİAV) Proje işbirliği ile Mustafa Berçin tarafından kaleme alınan Bigalı Mehmet Çavuş’un Çanakkale Zaferi’nde göstermiş olduğu kahramanlık hikâyesinin anlatıldığı ’Bigalı Mehmet Çavuş – İstihkam Küreği Kurşunu Sollayan Taş’ ve kırk altı adet şiirden oluşan ‘Şehitlere Adanmış Şiirler Antolojisi’ kitabı iki yeni kitap yayımlayarak, Çanakkale’nin tarihine, kültürüne, tarihsel varlıkları mirasına bir kez daha sahip çıktıklarını ifade etti.

"Çanakkale Savaşları ve Şehitlerimizin Künyeleri "

Milli Savunma Bakanlığı arşivlerinden yararlanarak alt yapısı 5 yıl önceden hazırlanmaya başlayan Çanakkale Savaşlarında şehitlik mertebesine erişen 48 bin 873 şehidin isimlerini 81 il, ilçe ile yurt dışından olup savaşanların ülkeleri alfabetik sıraya göre isim isim künyeleri ‘Çanakkale Savaşları ve Şehitlerimizin Künyeleri’ kitap taslağında topladı. Yapılan çalışmalarının sonuçlanması için ise İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü, Araştırma ve Etütler Merkezi (AREM), Türk İdari Araştırmalar Vakfı (TİAV) Proje iş birliği yapılarak ‘Çanakkale Savaşları ve Şehitlerimizin Künyeleri’ kitap basımı yapılarak dağıtım aşamasına getirildi.

“Dağıtım aşamasına gelmesi, derneğimiz için büyük bir gurur kaynağıdır”

Atay, dağıtım aşamasına gelen bu kitabın şu anda Türkiye’de tek olduğunu, bundan dolayı dernek olarak gurur duyduklarını söyleyerek, “Bahsi geçen üç kitabın basılmasında İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, İçişleri AREM Başkanı Doç. Dr. Selim Çapar ve Türk İdari Araştırmalar Vakfı (TİAV) ile kitabın taslağını hazırlayan dernek eski Yönetim Kurulu Üyesi Emekli Kur. Albay Naci Yılmaz’a katkılarından dolayı teşekkürlerini sunuyorum.” dedi.

Ankara’daki Çanakkalelilerden ve Çanakkalelerin derneklerine sahip çıkmaları gerektiğini ifade ederken Atay, Ankara’da ‘Çanakkale Yöresel Tanıtım Günleri’ düzenlenmesinin, kitaplardan sonra en büyük ideali olduğunu ifade ederek sözlerine son verdi.

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş