havadurum

Çanakkale’nin yöresel lezzetleri öne çıkıyor!

Türk Mutfağı Haftası’nda Çanakkale’nin yöresel lezzetleri, yurttaşlara tanıtıldı.

827

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünü üstlendiği, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” kitabından hareketle hayata geçirilen Türk Mutfağı Haftası etkinliklerine katılım sağladı. Yöresel ürünler hakkında şeflerden bilgi alan Aktaş, etkinlikte bulunmaktan mutluluk duyduğunu dile getirerek, gastronominin gelişmesi ve zenginleşmesine katkı sağlayan herkese çabalarından dolayı teşekkür etti.

Çok sayıda önemli isim katılım sağladı

Çanakkale Valiliği’nin himayesinde, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinasyonunda Çanakkale’nin yöresel tatlarının katılımcılara tanıtıldığı kahvaltı programına Vali İlhami Aktaş’a, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Metin Değirmeci, İl Jandarma Komutanı J. Albay Sadi Akman, İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez, ÇOMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Dinçay Köksal, Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Celil Sezgin, ÇOMÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Boz, ÇATOD Başkanı Koray Özcan, Lokantacılar ve Gazinocular Odası Başkanı Selahattin İş, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, İl müdürleri, Turizmciler, akademisyenler, kurum temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve davetliler eşlik etti.

Çanakkale’nin ürünleri sofralardaki yerini aldı…

İl Kültür ve Turizm Müdürü E. Çağman Esirgemez, bu etkinlikten duyduğu mutluluğu dile getirerek, Çanakkale’nin yöresel ürünlerine değindi. Esirgemez “Bu seneki Türk Mutfağı Haftası açılış etkinliğimizi Çanakkale Valiliğimiz himayelerinde ve değerli paydaşlarımızın destek ve katılımları ile gerçekleştiriyoruz. Bu vesile ile Çanakkale’mizin yöresel lezzetlerini içeren Çanakkale Kahvaltısı'nda birlikte olmanın mutluluğunu yaşadığımı belirtmek isterim. Hepiniz hoş geldiniz. Kahvaltı masamızda bulunan ürünler ilimizin birçok farklı yerinden özenle seçilerek soframızda yerini aldı. Ezine'den peynir, Geyikli'den nohut ekmeği ve üretimi tamamen Çanakkale'de gerçekleşen zeytin, bal, kaymak salça...” diye konuştu.

Birçok lezzet vatandaşlarla buluşturulacak

Çanakkale’nin coğrafi lezzetlerinin ilk olarak Çanakkalelilere, daha sonra Türkiye’ye tanıtılacağının altını çizen Esirgemez, “Hafta kapsamında hem yerel ürünlerimizi öne çıkarmak hem de coğrafi işaretli ürünlerimizi önce kendi halkımıza sonra da ülkemize tanıtmak için Türk Mutfağı Haftası değerlendirilecek en önemli fırsatlardan birini bizlere sunmakta. Bu yıl gerçekleştirilecek Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında yöresel lezzetlerimizi herkese tanıtabilmek adına birtakım sunumlar gerçekleştireceğiz. Adeta Çanakkale ile özdeşleşen ‘Yağlı Buğday Çorbası’ ikramından, misafirperverliğimizin ve birlikte paylaşma kültürümüzün yegâne temsilcisi olan ‘Keşkek’ ikramına kadar birçok yerel ve yöresel gastronomi ürünümüzün ikramını Çanakkale halkı ile buluşturacağız. Coğrafi işaretli ürünlerimizden oluşan tanıtım sergisi ile kalitesi ve gelenekselliği Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından ve Avrupa Birliği tarafından korumalı olarak tescillenen ürünlerimizi önce İlimize sonra da ülkemize tanıtacağız. Troya Müzesi’nde ‘Geçmişten Günümüze Çanakkale Mutfağı’ paneli ile İlimizin kıymetli eğitimcileri, şefleri ve aşçıları ile Çanakkale mutfağını konuşacak, Biga'da 4 nesildir hizmet veren ve geçtiğimiz yıl coğrafi işaret tescilini alan nohut kahvesinin tanıtımlarını gerçekleştireceğiz” sözlerine yer verdi.

Çanakkale’nin gastronomi değerleri ön planda tutulacak

Çanakkale’nin gastronomi değerlerinin önemine değinen Başkan Esirgemez “Gastro-Kültür, Gastro-Turizm, Gastro-Diplomasi gibi birçok yeni terimin hayatımıza girdiği bu dönemde Çanakkale'nin gastronomi değerlerini ön planda tutarak her alanda tanıtmayı önem arz ediyor, yapılan faaliyetlere desteklerimizi sunmaktan mutluluk duyduğumuzu belirtmek isterim. Bu yıl gerçekleşecek Türk Mutfağı Haftası'nın İlimiz için hayırlı, bereketli ve güzel geçmesini diliyor, geldiğiniz için hepinize canı gönülden teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Çanakkale’nin yöresel lezzetleri tanıtıldı

2022 yılından bu yana, öne çıkan etkinliklerle kutlanan 21-27 Mayıs “Türk Mutfağı Haftası” etkinlikleri kapsamında, Anadolu Hamidiye Tabyası Revgan Restoranında düzenlenen kahvaltı etkinliğinde Ezine'den peynir, Geyikli'den nohut ekmeği ve üretimi Çanakkale’de gerçekleşen yöresel ürünler katılımcılara ikram edildi.

Etkinlik detayları

Zengin mutfak kültürünün ve coğrafi işaretli ürünleri başta olmak üzere doğal üretim yöntemleri ve kalitesiyle ekolojik açıdan sürdürülebilir olan lezzet geleneğinin önemini gözler önüne seren bu haftaya ilişkin tanıtım faaliyetleri, 22-23-24 Mayıs 2024 (Çarşamba, Perşembe ve Cuma günü) tarihleri arasında gerçekleştirilecek sunumlar ile Çanakkaleliler ile buluşacak.

(ESRA GÜLLER)
Paylaş