Çanakkale’nin Eşsiz Dili, Türkiye Türkçesi Ağızları Atlası’nda can bulacak!

Türk Dil Kurumu (TDK) Türkiye Türkçesi Ağızları Atlası Projesi kapsamında Çıplak ve Dümrek köylerinde projenin son derlemeleri gerçekleştirildi. İl Yürütücülüğünü Doç. Dr. Hüseyin Durgut’un yaptığı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Dinç’in katkı sunduğu proje ile köylerimizin özgün lehçeleri ve ağızlarını belgeleyip kayıt altına alarak gelecek kuşaklara aktarılması hedefleniyor.

974

TDK tarafından geliştirilen ve İl Yürütücülüğünü Doç. Dr. Hüseyin Durgut’un üstlendiği, ÇOMÜ Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Dinç’in katkılarıyla destek verdiği Türkiye Türkçesi Ağızları Atlası Projesi’nin Çanakkale ayağında son derlemeler Çıplak ve Dümrek köylerinde gerçekleştirildi.

Çıplak köyü muhtarı Ufuk Göçoğlu ve Dümrek köyü muhtarı Abdülkerim Yavuz’un nezaretinde gerçekleştirilen köy içi saha çalışmaları neticesinde Çanakkale’nin zengin kültürel mirasını yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla kaynak kişilerden derlemeler kayıt altına alındı.

Söz konusu çalışma ile köylerin özgün lehçeleri, yüzyıllardır söylenegelen yerel söyleyişler ve deyişler ile Çanakkale’ye özgü güzel sözler ve geleneklerden oluşan sözlü kültüre ait zenginlikler bu Atlas ile gün yüzüne çıkmış olacak.

Konu ile ilgili videoyu izlemek için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz:

(HADİYE AYŞE İRİM)
Paylaş