havadurum

Çanakkale Mimarlar Odası'nda Truva Atı hikâyesi: 8 üye istifa etti!

TMMOB Mimarlar Odası Çanakkale Şubesi 15. Dönem Yönetim Kurulu’na seçilen Yeni Yüzyıl Mimarları’ndan 4 kişinin, kendi aralarından başka bir başkan seçerek, yola beraber çıktıkları Filiz Bahar’ı saf dışı bıraktığı iddia edildi. Bu duruma tepki gösteren Bahar’ın ekibinden sekiz üye, istifa etti. İstifaların ardından oda, yeniden seçime gidebilir.

1493

Mimarlar Odası Çanakkale Şubesi’nde 3-4 Şubat’ta yapılan seçimler, büyük bir krize yol açtı. Yeni Yüzyıl Mimarları ekibinin başkan adayı Filiz Bahar, 146 oy alarak yönetim kuruluna girmeyi başardı. Ancak seçimlerin ardından yönetim kurulu üyeleri arasında yapılan görev bölümünde, kurulda yer alan dört üye, kendi aralarında başka bir başkan seçti. Bahar’ın ekibinden yönetim kurulundaki 2 asil üye ve 6 yedek üye, istifa ettiklerini açıkladı. İstifaların ardından oda, yeniden seçime gidebilir. Bu olay, tarihteki ünlü Truva Atı hikâyesini akıllara getirdi.

Neler yaşanmıştı?

Mimarlar Odası Çanakkale Şubesi’nde, 3-4 Şubat tarihlerinde gerçekleşen 15. dönem genel kurulunda yaşanan seçim heyecanının ardından yeni yönetim kurulu şekillenmişti. 454 mimarın kayıtlı olduğu odada; mevcut başkan Sevil Ural'ın yönetim kurulu ve Filiz Bahar'ın başını çektiği Yeni Yüzyıl Mimarları listesi yarışmıştı. Değişimden yana sonuçların alındığı seçimlerde; Yeni Yüzyıl Mimarları ekibinden Filiz Bahar 146, Erkin Can Polat 151, Emel Sel 151, Zeynep Tanrıver 142, Dilek Gülçür 137 ve Cem Kılıçoğlu 144 oy alarak yeni dönemde yönetim kuruluna girmişti. 14. Dönem Şube Başkanı Sevil Ural da 142 oy alarak 15. dönemde yönetim kurulunda yer almıştı.

Asil üyeler, görev bölümü yaparak aralarında başkan, Sekreter üye ile Sayman üye seçmek için yeniden bir araya gelmişti. Bu toplantının ardından ise Yeni Yüzyıl Mimarları ekibi, yola beraber çıktıkları meslektaşları tarafından liderlerinin ekarte edildiğini duyurmuş ve bir özür mesajı yayımlamıştı.

Diğer kanattan ses geldi

Yaşanan olayların ardından TMMOB Mimarlar Odası Çanakkale Şubesi 15.Dönem Yönetim Kurulu Üyeleri Erkin Can Polat, Zeynep Tanrıver, Emel Sel, Dilek Gülçür ve Sevil Ural geçtiğimiz gün bir basın açıklaması yayımlamıştı.

Mimarlar Odası Çanakkale Şubesi’nin 15. Dönem Yönetim Kurulu, basın açıklamasında, genel kurulda en çok oy alan üyenin başkan seçildiğini, ancak başka bir üyenin basın ve sosyal medya yoluyla başkanlığını ilan ettiğini duyurdu. Yönetim kurulu, bu durumun genel kurul iradesine saygısızlık olduğunu, insan ve meslek etiğine aykırı olduğunu ve kamuoyunu yanıltma çabası olduğunu belirtmişti.

Yeni Yüzyıl Mimarları kuruldaki görevlerinden istifa etti, yeniden seçime gidilebilir

Yeni Yüzyıl Mimarları ekibi ise bugün yaptıkları basın açıklamasında, seçim sürecinde çok yoğun bir emek harcadıklarını, mevcut yönetimi 13/14, diğer organları ve delegasyonu 19/24, toplamda tüm oda kurulları ve delegasyonu 32/38 oranında değiştirdiklerini belirtti. Ancak yönetime giren dört arkadaşlarının, ekip liderlerini ve seçmen iradesini hiçe sayarak, etik dışı bir kararla bir başkan seçtiklerini ifade etti. Bu nedenle, yönetim kurulundaki 2 asil üye ve 6 yedek üye, istifa ettiklerini duyurdu.

İstifaların, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Mimarlar Odası Ana Yönetmeliği’nin 58. Maddesi gereği, Genel Kurulun olağanüstü tekrar toplanması ve seçimlerin yenilenmesi anlamına geldiğini vurgulayan ekip, bu kararı adalet ve kamu vicdanı için aldıklarını söyledi. Ekip, “Yenilenmesi muhtemel seçimlerde yönetime gelemeyecek olsak dahi, mevcut hatta eski yönetim tekrar seçilecek olsa dahi, hiçbir şekilde ekip olarak emeklerimizi helal etmediğimiz için, bizi destekleyen meslektaşlarımızın oylarına sahip çıkmamız gerektiği için, gelecek yönetimde kuşku olmaması için, mevcut yönetim seçmen iradesini, tekrar seçime gitmenin ekonomik külfetini bahane edecek kadar değersizleştirdiği için, meslek örgütümüz ve şehrimizde adalet duygusunu yeniden tesis etmek için yeniden seçime gitmenin kapılarını açtık.” dedi.

Mimarlar Odası Çanakkale Şubesi 15.Dönem Yönetim Adayı Yeni Yüzyıl Mimarları Ekibi’nin basın açıklamasının tamamı ise şu şekilde:

“Bugün bir kez daha Mimarlar Odası Çanakkale Şubesi için yeni bir vizyonun temsilcisi olan Yeni Yüzyıl Mimarları Ekibi olarak sizlerle buluşuyoruz. Bizler ekip olarak meslektaşımız Filiz Bahar öncülüğünde bir yola çıktık ve ekip olduk. İki ay boyunca çok yoğun bir emek harcadık, ilçelere gittik, ziyaretlerde bulunduk, meslektaşlarımızın sorunlarını ve isteklerini dinledik, projeler ürettik ve yönetime gelmeyi hak ettik. Bir seçim atlattık ve Mimarlar Odası Çanakkale Şubesi’nin 15.Dönem Seçimlerine Yeni Yüzyıl Mimarları ekibi olarak girdik. Mevcut yönetimi 13/14, diğer organları ve delegasyonu 19/24’lük, toplamda tüm oda kurulları ve delegasyonu 32/38‘lik büyük bir oranla değiştirmeyi, yenilemeyi başardık. 7 dönem 14 yıllık kemikleşmiş bir yönetimi değiştirmek çok büyük bir başarıdır.

Ancak yönetime giren dört arkadaşımız ‘seçime kadar ekip liderine evet, seçimden sonra hayır’ diyerek kendi aralarından, ekibimizin hiçbir bilgisi ve onayı olmaksızın bir başkan seçtiler. Ekip olarak çıktığımız bu yolda ekibimizi ve seçmen iradesini hiçe sayan bu karar tamamen etik dışıdır. Ekibimizin genç üyeleri bu durumu düzeltmek için bir girişimde bulunmuşlar ancak karşılık alamamışlardır. Bu sebeple an itibariyle yönetim kurulundaki 2 asil üye ve 6 yedek üye olarak, bireysel kararlarımızla istifa etmiş bulunmaktayız. Bu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Mimarlar Odası Ana Yönetmeliği 58.Maddesi olan ‘Boşalan Şube Yönetim Kurulu üyeliğine çağrılacak yedek üye kalmadığında, Şube Başkanı, Şube Başkan yardımcısı, Sekreter üye, bunlar yoksa Oda Yönetim Kurulu tarafından Şube Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağrılır’ uyarınca Genel Kurulun olağanüstü tekrar toplanması ve seçimlerin yenilenmesi anlamına gelir.

Bugün yönetime girdikten sonra kendisini yönetime taşıyan lider, ekip ve ekip arkadaşlarının varlığını hiçe sayan insanlar, ekibimiz ve liderimize güvenmiş ve oy vermiş insanların iradesini temsil etmemektedir. Hem liderimiz hem de ekibimiz saf dışı edilmiş, seçimi kazanmak için harcadığımız tüm emekler kullanılmıştır. Bahanesi ne olursa olsun dostluk hukuku ve ekip ruhuna aykırı hareket edilmiştir. Çanakkale mimarlık camiamıza leke sürülmüş, insanlar üstümüze güldürülmüştür. Meslektaşlarımızın bize ve artık yeni olan herhangi bir çabaya güvenleri çok zedelenmiştir. Belki de bundan sonra odadan ve mesleki sorunların düzelmesinden umutlarını kesecekler ve bir daha oy vermeyeceklerdir. Şubemizde açılacak yeni bir sayfa, şahsi konular ve başkanlık isteği nedeniyle gölgelenmiştir. Çok güzel niyet ve projelerle başlatılan bir hareket, bazıları uzaklardan gelerek destekleyen onlarca kişide hayal kırıklığına, küskünlüğe hatta kızgınlığa sebep olmuştur. Adalet duygusu incinmiş, Çanakkale ve oda için yeni bir vizyon, kişisel görüş ve isteklere kurban edilmiştir.

  • Gerçek şudur. Yenilenmesi muhtemel seçimlerde yönetime gelemeyecek olsak dahi, mevcut hatta eski yönetim tekrar seçilecek olsa dahi,
  • Hiçbir şekilde ekip olarak emeklerimizi helal etmediğimiz için;
  • Bizi destekleyen meslektaşlarımızın oylarına sahip çıkmamız gerektiği, bir şeyler yapmamız bizden borç bilindiği için;
  • Gelecek yönetimde kuşku olmaması, yönetime her kim gelirse gelsin meslek örgütümüzün ahlaki olarak meşruiyeti için;
  • Mevcut yönetim seçmen iradesini, tekrar seçime gitmenin ekonomik külfetini bahane edecek kadar değersizleştirdiği için;
  • Adalet ve kamu vicdanı bunu gerektirdiği, meslek örgütümüz ve şehrimizde adalet duygusunu yeniden tesis etmek için;

Yeniden seçime gitmenin kapılarını açtık. İstifa eden tüm ekip arkadaşlarımız başkalarının etkisi altında kalmayacak kadar özgür, akıl ve vicdan sahibidir. Bu onurlu duruşu birisinin başkan olma arzusuna indirgemek akıl almaz ve savunmacı bir söylemdir.

Olanlar için çok üzgünüz ve bize oy veren herkesten, ekip arkadaşlarımızı seçmek konusundaki öngörüsüzlüğümüz için çok özür dileriz. Aynı zamanda dileriz ki bu olanlar karşısında bunlara sebep olan eski ekip arkadaşlarımız da yönetmeliklerin arkasına sığınmaktan ve etik dersi vermekten vazgeçerek özür dilesinler...

Yenilenmesi kuvvetle muhtemel seçimlerde bir kez daha sizin desteğinizi istiyoruz. Bunun özellikle ilçelerden gelecek üyelerimiz için yeni bir fedakârlık gerektirdiğinin çok farkındayız. Ama bu fedakârlığın meslek ailemiz, ortak sorunlarımızın çözümleri, aşınmış mesleki saygınlığımızın yeniden tesisi için olduğunu lütfen unutmasınlar. Her şey daha katılımcı, daha şeffaf, daha ahlaklı ve siyaset üstü bir Mimarlar Odası Çanakkale Şubesi için olsun. Meslektaşlarımızı yenilenen seçimlerde sandık iradesinde buluşmaya tekrar davet ediyoruz. “

(SEVİ GÖZAY UĞURLU)
Paylaş