Çanakkale Midilli seferleri Mayıs ayında başlayacak...

1750

 Çanakkale turizminin canlandırılması amacı ile uzun senelerdir yapılan çalışmalar ve girişimler sonrasında Çanakkale Midilli arasında yapılması planlanan seferlerin Mayıs ayı itibari ile başlayacağı belirtildi. Ayvacık’ın Küçükkuyu Beldesi ile Petra kenti arasında yapılacak olan seferler ile ilgili Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan ve ÇATOD Yönetim Kurulu Üyesi Armağan Aydeğer, gazetemiz Çanakkale OLAY’a değerlendirmelerde bulundular. Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan, Midilli Çanakkale seferlerinin bölge ve Çanakkale ekonomisine büyük katkı sağlayacağını ifade ederken, ÇATOD Yönetim Kurulu Üyesi Armağan Aydeğer ise seferlerin başlaması ile Çanakkale turizminde bir canlılık yaşanacağını ve Çanakkale’deki turizm tesislerinin buna hazır olduğunu ifade etti. Çanakkale Midilli seferleri hakkında değerlendirmede bulunan Başkan Balkan; “Küçükkuyu’muzda geçmiş tarihlerde de gümrük kapımız vardı.  1950’lerde, 40’larda, hatta Cumhuriyet dönemine kadar buradan mavnalar ile yük gemilerine zeytinyağları sarılıp buradan Mısır’a, Kahire’ye kadar ihracat vardı. Burası Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar bir ihracat kapısıydı. Ama karayollarının yapılması ile 1960 yılından sonra köreldi. Bu bizim çok önemsediğimiz bir proje. Küçükkuyu Limanından Petra’ya gümrük kapısı açılıp, günlük karşılıklı seferlerin yapılması Küçükkuyu ve Çanakkale turizmi açısından önemli bir adım. İlgili firmanın hedefi, 12 bin yabancı turisti Küçükkuyu ve Çanakkale’ye getirmek. Tabi bir bu kadarı, hatta daha fazlası da günü birlik gidip gelme olanağı sağlayacak. Bu Küçükkuyu ve Çanakkale ekonomisine ciddi bir kazanç sağlayacak.  Ben burada emeği geçen herkese teşekkürü borç biliyorum. Gerçekten önemli bir proje. Ekonominin gerçekten büyük bir sıkıntıda olduğu bir dönemde bölge ve Çanakkale ekonomimizin gelişmesi için önemli bir proje olduğunu düşünüyorum. Biz de belediye olarak üzerimize ne düşüyorsa destek vereceğiz” dedi. 

 
“En geç Nisan ayında bitireceğiz”
Seferler için beldede hazırlıkların tamamlanmak üzere olduğunu ve Nisan ayı içerisinde tamamlanacağını ifade eden Balkan; “Biz normal şartlarda limana gidecek olan yollarımızı iki üç ay önce bitirmiştik. Gelen yolcuların rahatlıkla araçlarını park edeceği, ulaşım için kullanabileceği noktaları belirlemiştik. Bir kordon projemiz vardı, onun birinci etabını bitirmiştik. Şimdi de ikinci etabını en geç Nisan ayında bitireceğiz. Önümüzdeki günlerde yapacağımız bir şey var, esnaflarımız ile bir toplantı yaparak gelen turistlere davranış şeklinden tutun da, fiyat politikalarına kadar bilgilendirme yapacağız. Belediye olarak da gerek fiyat politikaları kontrolleri uygulayacağız. Amacımız, gelen turistin Küçükkuyu’dan memnun olmasını sağlayacağız” dedi. 
 
“Önemli sayıda yabancı turist potansiyeli olacaktır”
Çanakkale Midilli arasında yapılacak olan seferler için gazetemize değerlendirmede bulunan ÇATOD Yönetim Kurulu Üyesi Armağan Aydeğer; “Feribot seferleri Mayıs ayı içerisinde gerçekleştirilmeye başlanacak. Özellikle bu hamle uzun zamandır Çanakkale turizminin beklediği bir projeydi. Uzun yıllar bununla ilgili bir takım da çalışmalar da yürütülmüştü, ama son yıllarda yapılan çalışmalar neticesinde bu faaliyetler Mayıs ayı içerisinde başlıyor olacak. Tabi adanın büyük bir potansiyeli olduğunu geçmişte de ifade etmiştik. Yaz aylarında sayıları 20’ye çıkan charter seferleri ile önemli sayıda yabancı turist potansiyeli olacaktır. Bizlerin de beklentisi yabancı turistlerin bölgeye en azından bir iki gün de olsa Çanakkale bölgesine ziyaret etmelerinin sağlanması” dedi. 
 
“Troia motor güç sağlayacak”
Troia Antik Kentinin proje için motor güç sağlayabileceğini ifade eden Aydeğer; “Tabi burada motor gücü sağlayacak olan Troia Antik Kenti. Troia Antik Kenti’nin cazibesi ile gelen turistlerin Çanakkale’ye de gelmesi, ziyaret etmesi, burada zaman geçirmelerini hedefliyoruz. Tabi ki bunun diğer bir ayağı da, oradaki Yunan vatandaşlarının bir takım ihtiyaçlarını bölgemizden sağlayabilmesi için bir hat açılmış oluyor. Umarım bunu da önemli bir şekilde değerlendirme imkanımız olacaktır. Çünkü süreç içerisinde Çanakkale ile ilgili orada da bir takım tanım girişimlerinin başlaması gerekiyor. Tabi şu anda hat oluşmadan bunlardan bahsetmemiz çok uygun değil, ama hat ile birlikte bunlardan da söz ediliyor olacak. Bir diğer önemli konu da büyük şehirlerden, özellikle İstanbul ve diğer şehirlerden de bu hattı kullanarak Midilli’ye geçecek olan misafirlerin Çanakkale bölgesinden geçmesi planlanıyor. Bu çerçevede de iç turizm hareketine dolaylı olarak bir katkı sağlayacağını umuyoruz” dedi. 
 
“Temel ihtiyaçlarını Çanakkale’den karşılayabilirler”
Projenin Çanakkale’ye üç başlıkta katkı sağlayabileceğini ifade eden Aydeğer; “Bu proje üçayakta bölgemize bir fayda sağlayacak. Birincisi adada yaşayan turistlerin bölgemize ziyaretleri ki, bu daha orta vadede yurtdışı tur operatörlerinin kataloğuna da taşınabilir, ama bu sene için mümkün değil. Yani ne demek istiyoruz, Midilli seyahati satan bir tur operatörü, örnek olarak 10 günlük bir pakette en azından birkaç gün Çanakkale ve bölgemizde özellikle Troia, Asos, Gelibolu Tarihi Yarımadasının yer aldığı paketleri de devreye sokup, 5 gece Midilli, 2 gece Çanakkale gibi paketler üretebilir. Ama bu önümüzdeki sene için konuşabileceğimiz bir husus.  İkinci konu, oradaki Yunan nüfusunun temel ihtiyaçlarını, genel olarak ticari ve sosyal hayatının bir parçası olarak bölgemize gelmesi ile ilgili bir çalışma yürütülebilir. Son olarak da yurt içerisindeki vatandaşlarımızın farklı şehirlerden Midilli’ye giderken, Çanakkale üzerinden büyük oranda geçecekleri için, en azından Çanakkale’de bir gece konaklama gibi bir imkan oluşturulabilir. Bu da yine önümüzdeki dönemde değerlendirilmesi gereken konulardan birisi olarak önümüze çıkıyor” dedi.
 
“Tesislerimiz hazır”
Çanakkale’deki turizm tesislerinin proje için hazır olduğunu ifade eden Aydeğer; “Bizler sadece bu pazara hizmet etmiyoruz. Başta birçok Avrupa ülkesi olmak üzere Avusturalya, Yeni Zelanda, Almanya, Hollanda, Fransa’dan olduğu gibi, yurt dışından birçok ülkeden turist ağırlayan bir kentiz. Dolayısı ile Midilli’ye özel bir hazırlık gündemde değil. Zaten tesisler sezon hazırlıklarını tamamlamış durumdalar. 2016 zor bir turizm sezonuydu. Dolayısı ile 2017’de de bunun bir takım yansımaları ile karşı karşıyayız. Bizim hedefimiz, 2018 Troia Yılı gibi önemli projeler ile bir sonraki seneyi canlandırmaktı. Bu proje 2017 için küçük de olsa bir can suyu olabilir. Zaten buradaki tesisler, işletmeler böyle bir talep için hazır. Önemli olan bu talebin gerçekleştirilmesi. Arz zaten kendini buna göre hızlı bir şekilde adapte edecektir. Çünkü tesislerimiz 2016 yılında yaşanan, dünyayı da kasıp kavuran terör endişeleri nedeni ile 2017’de önemli iptaller gerçekleştirildi. Büyük tur operatörleri ülkemizdeki turistik noktalara tur satışları konusunda daha temkinli ve uzak duruyorlar. Dolayısı ile de Batı Avrupa, Kuzey Amerika ve Avusturalya kıtalarından gelecek turistlere bölgemiz hazır. Bu konuda hazırlık ile ilgili bir eksiğimiz yok. En azından özel sektör açısından Çanakkale ve bölgemize gelecek turistler için hazırız” dedi. 
(Burhan Mert Balcı)
Paylaş