Çanakkale, gastronomi kültüründe isminden bahsettirmeye devam ediyor. Çanakkale’de bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Çanakkale Gastronomi Festivali, Kolin Otel’de düzenlenen etkinliklerle başladı. Çanakkale’nin yöresel lezzetlerinin tanıtıldığı, etnik lezzetlerinin yer aldığı ve farklı etkinliklerin kentlilerle buluştuğu festival, ilk gününden ilgi odağı oldu. Etkinliği düzenleyen İdil İşçi ve Bahadır Yasa, bu festivalin düzenlenmesinde duydukları memnuniyeti dile getirdi. Gastronomi festivalinde Çanakkaleli üreticilerin yer aldığı stantlarda, yöresel ürünler büyük ilgi gördü.
Çanakkale lezzetlerinin tamı tamına 8 etnik kökene dayandığını ve bunların çok geriye uzandığını dile getiren Bahadır Yasa “Çanakkale’nin gastronomisi yok diyorlardı. Hâlbuki İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün anneannelerden, babaannelerden toplanmış bütün Çanakkale köylerinden toplanmış bin 300 tane anneanne reçetesi var. Bunlar 8 tane etnik kökene dayanıyor. Bizim daha önce Avrupa birliğine yazmış olduğumuz bir proje vardı. Pergeli Çanakkale’ye batıyorsunuz 150 kilometrelik bir daire çiziyorsunuz. Bütün işleyiş burada olsun, üretim de tüketim de burada olsun diye. Sebebi de karbon ayak izini azaltmış olmak” ifadelerini kullandı.
Amaçlarının Çanakkale’nin lezzetlerini tanıtmak olduğunu ve bunu başardıklarını söyleyen Yasa “Tabii ki Komagene çok güzel ama Çanakkale’de üretilen bir sürü değerli reçeteler var, yemekler var. Biz de istedik ki bunları tanıtalım, öne çıkaralım. Ve bu sayede hem turist gelsin, hem Çanakkale’deki üreticilerimiz kazansın. Bunu turizm açısından 2021 senesinde 5 tane yer tespit ettik, fiyat aldık. Bunu getirip fuarlarda pazarladım. Genellikle siz bu fuarlara gittiğinizde kartınızı alırlar siz çıktıktan sonra çöpe atarlar. 4 günde 48 tane randevum vardı. Bize ‘Keşfedilmemiş bir bölgesiniz… Sizin orada su altı tarihi, su altı fotoğrafçılığı var. Su üstü tarihiniz zaten dünyada sayılı’ dediler. Bu sene daha çok kadın kooperatifimiz var” diye konuştu.
Çanakkale’nin lezzetlerini anlattıktan sonra Bahadır Yasa, Haldun Tüzel, Zeynep Yalçın, Zehra Denizaslan ve Esma Civcil’i basın mensuplarına tanıttı.
Uluslararası Gurme Şef Haldun Tüzel, Trakya ve Muhacir Yemekleri; Şef Hasan Ulusoy ekibi ile Çanakkale Yemekleri atölyelerinde katılımcılarlaolacak. Şarap uzmanı Murat Yankı Şarap Tadım etkinliğiyle şarap severlere hitap edecek. GastroFest Çanakkale'de bu sene Girit yemeklerinin sunulduğu gecede Şef Zehra Levent Denizaslanı kadim bir kültürün mutfağını Girit Sofrası gecesi ve atölye çalışması ile sunacak, kitaplarını imzalayacak. GastroFest Çanakkale'de Ted Koleji sponsorluğunda çocuklara için özel programlar da kentlilerle buluşacak. Etkinliklerde, Makarna, Cup-Cake atölyesi, yüz boyama ve sosis balon etkinlikleri gibi eğlenceli etkinlikler de bulunuyor.
Gün boyu sürecek müzik yayınıyla Kazım festivale eşlik edecek. Festivalde ayrıca adın kooperatifleri ritim grubu ve pazar akşamı klarnetçi Hasan Sakar ile Şamata Blues da kent sakinlerine eşlik edecek. Uzman barmen Erçin Kuloğlu ile Çanakkale kokteylleri keşfedilecek.
Çanakkale yöresel yemeklerinden örnek sunumların olduğu festivalde katılımcılar stantlarında tadımlarla damakları şenlendirecek. Ziyaretçiler, tadım yaptıkları ürünlerden satın da alabilecekler. Yöresel üretim yapanlardan ve butik üreticilerden, tanıtımın yanında alışveriş imkânı da sağlanıyor. Festivalde üreticiler dondurularak kurutulmuş meyveler, tütsülenmiş baharatlar, gurme ürünler, organik, probiyotik, glütensiz ürünler, sağlıklı atıştırmalıklar ve zeytinyağı gibi festivalde bulabileceğiniz geniş bir gıda yelpazesi de bulunuyor.
(ESRA GÜLLER)