Çanakkale’de Troya Kültür Yolu Festivali Başlıyor: 9 Günde 500 Etkinlik

Troya Kültür Yolu Festivali bugün Çanakkale’de start verdi. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, Anadolu Hamidiye Tabyası’nda düzenlenen basın toplantısında, festival kapsamında gerçekleşecek konser, sergi, tiyatro, bale gibi 500’e yakın etkinlik hakkında bilgi verdi. Mumcu, festivalin, Türkiye’nin uluslararası marka değerine katkıda bulunacağını söyledi.

1592

Çanakkale’de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Troya Kültür Yolu Festivali bugün başlıyor. Festival, Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında gerçekleştiriliyor. Kapadokya, Trabzon ve Erzurum’dan sonra Çanakkale durağına gelen festival, 9 gün boyunca devam edecek. Festival öncesi Anadolu Hamidiye Tabyası’nda basın toplantısı düzenlendi. Düzenlenen basın toplantısına, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Sayın Batuhan Mumcu, Vali İlhami Aktaş, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Selim Terzi, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Taner Beyoğlu, Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlı ile diğer ilgililer katıldı.

40’tan fazla noktada 500’e yakın etkinlik

Festival öncesi Anadolu Hamidiye Tabyası’nda basın toplantısı düzenleyen Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, festivalin içeriği hakkında bilgi verdi. Mumcu, “Çanakkale’de festival 9 gün boyunca konserler, sergi, tiyatro, bale gibi birçok etkinlikle devam edecek. Çocuklarımıza yönelik de etkinliklerimiz var. Geçen seneki festivalde olduğu gibi bu yıl da gastronomi bölümü yer alacak. 40’tan fazla noktada 500’e yakın etkinlik gerçekleştirilecek.” dedi.

Türkiye’nin uluslararası marka değerine katkı

Mumcu, festivalleri planlarken şehirlerin marka değerlerini gözeterek yola çıktıklarını belirtti. Troya Kültür Yolu Festivali’nin bu yıl 2’ncisinin düzenlendiğini hatırlatan Mumcu, “Bundan sonraki süreçte de festivallerin, şehirlerde her yıl belirlenen tarihlerde yapılmaya devam edeceğini söyledi. Bunu gururla söylüyorum; hem şehrimizin hem de ülkemizin tanıtımına Kültür Yolu Festivallerinin çok büyük etkisi olacak. Aslına bakarsanız süresi ve çeşitliliği kapsamında dünyanın en geniş festivali olarak şu an göz önünde. Bunu uluslararası mecralara taşıyabilmek için de çaba içindeyiz. Uluslararası katılım olsun istiyoruz. Festivallerimizin, yıllar içindeki başarısını katlayarak ülkemizin önemli bir değeri haline geleceğine inanıyoruz.” diye konuştu.

Çevre illerden de katılım sağlanacak

Mumcu, festivallere çevre illerden de katılım sağlandığını ifade ederek, “Şehirleri belirlerken bölgenin illeri üzerinden gittik. Sadece Çanakkale’den değil, çevre illerden ve bölgelerden de misafirler gelecek. Çünkü konserlerimiz ve etkinliklerimiz ücretsiz.” dedi.

Festivalin ilk gününde Ferhat Göçer konseri

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir de festivalin ilk gününde akşam kortej düzenleneceğini, sanatçı Ferhat Göçer’in konser vereceğini anlattı. Kaşdemir, “Çok mutluyuz, Kültür ve Turizm Bakanlığımıza çok teşekkür ediyoruz. Çünkü Çanakkale halkı bu festivali çok sevdi. Kültür ve sanatın her türlü dalı Çanakkale’de halkla buluşuyor. Gençler, kadınlar, yaşlılar Troya Kültür Yolu Festivali’nde kendini ifade etme, mutlu olma, neşeli günler geçirme imkanına sahip oluyorlar.” diye konuştu.

Anadolu Hamidiye Tabyası: Çanakkale'nin Yeni Festival ve Buluşma Alanı

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilen Anadolu Hamidiye Tabyası, Çanakkale'nin dikkat çeken buluşma noktalarından biri haline geldi. Çanakkale Belediye Başkanı Kaşdemir, bu tarihi alanın artık bir festival alanı olarak kullanıldığını vurgulayarak, "Tarihi dokusu, geniş alanı ve sunduğu imkanlarla Anadolu Hamidiye Tabyası, tam anlamıyla bir festival ve buluşma mekanı haline geldi. Tüm Çanakkale halkını bu festivale katılmaya davet ediyorum. Burada 9 gün boyunca kültür ve sanat etkinliklerinin tadını çıkarabilirsiniz." dedi. (Damla Yeltekin)

Paylaş