Toplu taşıma ve ulaşım hizmetlerinde Çanakkale Belediyesi, Kepez Belediyesi ve S.S. 18 Nolu Şehiriçi Minibüsçüleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi iş birliğiyle geliştirilen hizmetler, kentteki ulaşımın kalitesini artırmaya devam ediyor.
Çanakkale'de yürütülen çalışmalarla birlikte potansiyel hat sayısı 43'e çıkarılmış, ekspres hatlar daha aktif hale getirilerek yolculara daha hızlı bir ulaşım imkanı sunulmuştur. Optimizasyon çalışmalarıyla sefer sıklığı en yoğun seviyeye çıkarılmıştır.
Kentin doğrusal yapısına uygun olarak kent merkezine toplu taşıma aktarma noktası çalışması yapılmıştır. Bu planla, hızlı ve etkili bir aktarma sistemi oluşturularak ulaşım daha düzenli hale getirilecektir.
Toplu taşıma faaliyetlerinde kullanıcı refahını gözeten Çanakkale Belediyesi, yolcu memnuniyetini artırmak adına düzenli anket çalışmaları yapmaktadır. Yolculuk memnuniyeti, hizmet kalitesini belirlemede önemli bir faktördür.
Araç Takip ve Koordinasyon Merkezi ile GPS ve kameralarla anlık takip sağlanarak sefer gerçekleşme oranları yüzde 97'ye ulaşmıştır. Denetim ekibi tarafından sahada aktif hizmet sunularak toplu taşıma güvenliği ve düzeni sağlanmaktadır.
Pandemi döneminde sağlık çalışanlarına ve öğrencilere özel servis hatları oluşturulmuş, sınav dönemlerinde ise öğrencilere yönelik Kütüphane hattı hayata geçirilmiştir.
RFID kartlar, kredi kartları ve cep telefonlarından QR kod ile ödeme seçenekleri sunularak toplu taşımada ödeme kolaylığı sağlanmıştır. Öğrenci kartları üzerinden temin edilen kartlarla vize işlemleri otomatik hale getirilmiştir.
Çevrim içi ve anlık bilgi sunan mobil uygulama ve web uygulaması, 0286 2175890 numaralı toplu taşıma hattı ile birlikte kentlilere ulaşım konusunda hizmet vermektedir.
2022 ve 2023 yıllarında eklenen 4 adet 12 metrelik alçak tabanlı şehir içi otobüs ile filo güçlendirilmiştir. 2024 yılının ilk çeyreğinde filoya katılacak 4 adet otobüsle birlikte sefer sıklığı ve hizmet kalitesi daha da artırılacaktır.
Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından yapılan araştırmalara göre, Çanakkale'de raylı sistem uygulamalarının fizibilite çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Ancak, kent içi talep ve teknik şartlar göz önüne alındığında, bu sistemlerin kurulumu ve işletilmesinin şu aşamada mümkün olmadığı belirlenmiştir.
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nın 2019-2023 On Birinci Kalkınma Planı, raylı sistemlerin belirli yolculuk taleplerine göre planlanmasını öne çıkarmaktadır. Çanakkale'nin mevcut verileri, şu aşamada kent içi raylı sistemlerin kurulumu için uygun olmadığını göstermektedir. Bu bağlamda, kent içi toplu taşımanın daha etkin ve hızlı bir şekilde iyileştirilmesi üzerinde odaklanılmaktadır.
(SAİM TUNÇMAN)