havadurum

Çanakkale’de tarımsal zararlılara karşı bilgilendirme toplantıları yapıldı

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kahverengi Kokarca, Tarla Faresi ve Bitki Koruma Ürünleri Uygulanması konularında üreticilere eğitim verdi. Eğitimler, merkez ilçeye bağlı Dümrek, Yapıldak ve Kumkale köylerinde gerçekleştirildi.

816

Çanakkale'de merkez ilçeye bağlı Dümrek, Yapıldak ve Kumkale köylerinde Kahverengi Kokarca, Tarla Faresi ve Bitki Koruma Ürünleri Uygulanması konularında bilgilendirme toplantıları yapıldı.Eğitimlerde, Kahverengi kokarcanın tarımsal üretimde önemli ölçüde kayıplara neden olan istilacı ve polifag bir zararlı olduğu vurgulandı. Zararlının, 2018 yılından itibaren Karadeniz ve Marmara Bölgesinde tespit edildiği ve fındık başta olmak üzere birçok ürün için verim ve kalite kaybı riski oluşturduğu belirtildi.

Eğitimlerde ayrıca, Tarla faresi ve bitki koruma ürünleri uygulamaları konusunda da üreticilere ayrıntılı bilgi verilmiştir. Zararlıların kışlamak için ev, depo gibi korunaklı alanları tercih ettiği ve kışlaklardan çıkmadan önce mekaniksel mücadele yapılmasının zararlı popülasyonunu düşüreceği anlatıldı.

Çanakkale’de 2023 yılında kahverengi kokarcanın varlığı tespit edilmiş ve Merkez, Biga, Ezine, Bayramiç ve Lapseki ilçelerinde tuzakla takibi yapılmaya başlandı. İl ve ilçe Tarım ve Orman Müdürlükleri, üreticilere eğitim yayım çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

(SAİM TUNÇMAN)
Paylaş