Söyleşinin oturum konuğu olan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, kentin mimari ve kültürel değerlerine sahip çıkmak için yaptıkları çalışmaları anlattı. Gökhan, yerel yönetimin kente bakışı ve katkılarıyla ilgili bilgiler paylaştı.
Söyleşi, 11 Ocak 2024 Perşembe günü Çanakkale Mimarlar Odasında gerçekleşti. Söyleşiye odanın yönetim kurulu ve üyelerinin yanı sıra, kentli vatandaşlar da ilgi gösterdi. Söyleşiye Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP Çanakkale Belediye Başkan Adayı Av. Muharrem Erkek, CHP Merkez İlçe Başkanı İbrahim Can Ergun ve Çanakkale Mimarlar Odası Başkanı Sevil Ural katılım sağladı.
Söyleşide 'Cumhuriyetin 100. Yılında Kente Yerel Yönetimin Bakışı ve Katkısı' başlıklı sunum gerçekleştiren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, görev süresi boyunca kentin değerlerini korumak, kentlilerin bir araya gelerek diyaloglarını artırabilecekleri ortak alanlar yaratmak, ortak kültürel yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla pek çok çalışma gerçekleştirildiğini, tüm bu çalışmaların da katılımcı bir anlayışla yürütüldüğünü ifade etti.
Başkan Gökhan, rantın karşısında durulduğunun da altını çizerek, kent genelinde yürütülen tüm çalışmaların kentlilerin yararına olacak şekilde gerçekleştirildiğini vurguladı. Kent estetiğinin ve mimarisinin gözetildiğini de belirten Başkan Gökhan, Tarihi Kent ve eski eserlerin korunup, yaşatılması ve işlevsel hale getirilmesine yönelik çok sayıda çalışma yürütüldüğünü kaydetti. Çanakkale'nin eski yerleşim alanı olan, ‘kentsel sit’ olarak belirlenmiş alanda; önemli tarihi dini, resmi ve sivil mimarlık örnekleri bulunduğunu belirten Başkan Gökhan, bunların bakım, restorasyon gibi çalışmalarının Çanakkale kentsel sit alanları koruma planı uygulama hükümleri çerçevesinde yapıldığını sözlerine ekledi.
Başkan Gökhan bu çalışmalar arasında katılımcı ve çok aktörlü Tarihi ve Kültürel Değerlerin Korunmasında Çanakkale Çalışmaları, Aynalı Çarşı Restorasyon Çalışmaları, Korfmann Kütüphanesi Restorasyonu, Kent Müzesi ve Arşivi Restorasyonu, Yazar ve Sanatçı Evi Restorasyon Çalışmaları, Seramik Müzesi Restorasyonu, Fevzipaşa Mahallesi Sosyal Yaşam Evi Restorasyon Çalışmaları, Şair Ece Ayhan Evi Restorasyonu, Oyuncak Evi Restorasyon Çalışmaları, Saat Kulesi Restorasyon Çalışmaları, Çarşı Caddesi Cephe İyileştirme Çalışmaları, Çanakkale Boğazı Sahil Şeridi Düzenlemesi, Yalı Caddesi Cephe İyileştirme Çalışmaları, Saat Kulesi ve Çevresi Cephe İyileştirme Çalışmalarının yer aldığını ifade etti. Çalışmaların büyük çoğunluğunun Tarihi Kentler Birliğinden Teşekkür Belgesi, Uygulama Ödülü, TKB Prof. Dr. Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü ve Süreklilik Ödülü kazandığı kaydedildi.
Kentin aktif olarak kullanılan kentsel açık alanlarının yenilenmesi ve geliştirilmesine yönelik de pek çok çalışma yürütüldüğünü belirten Başkan Gökhan, bu doğrultuda; Tarihi Çarşı Caddesi Kentsel Tasarım Çalışmaları, Zafer Meydanı Kentsel Tasarım Çalışmaları, Kordonboyu Düzenleme Projesi, Yeni Kordon Düzenleme Projesi, Halk Bahçesi Yenileme Projesi, Barış Kordonu Düzenleme Projesi, Adalet Meydanı ve Heykeli Çalışmaları ile Cumhuriyet Meydanı ve Yakın Çevresi Düzenleme Projesi 1. Etabının gerçekleştirildiğini, son olarak Çanakkale Belediyesi Yeşil Yerel Yönetim Binası ve Kültür Merkezi Projesi ile birlikte 100. Yıl Meydanının da kentlilerin ortak kullanımına sunulduğunu, çok kısa süre geçmesine rağmen bu meydanda da çok sayıda kentlinin bir araya geldiği çeşitli etkinliklerin düzenlendiğini kaydetti. Özellikle meydanların çok önemli olduğunu belirten Başkan Gökhan, kentte yaşayan insanların olabildiğince bir arada olmalarının sağlanması gerektiğini kaydederek, “İnsanlar bir araya gelerek diyalog kuruyor, o zaman sürekli ifade ettiğimiz barış oluyor” dedi.
Eğitim, sosyal, kültürel ve kamusal hizmet alanlarında yeni faaliyet alanlarının yaratılarak kentin ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik projeler üzerinde de durulduğunu belirten Başkan Gökhan, başta kıdemli kentlilerin kaliteli vakit geçirebildikleri Altın Yıllar Yaşam Merkezi olmak üzere, Çanakkale Belediyesi Özel Eğitim Uygulama Merkezi, Çanakkale Belediyesi Spor Merkezi ve Yüzme Havuzu, Belediye Çalışanları Eğitim ve Sosyal Tesisi, Gençlik Merkezi ve Demokrasi Atölyesi, İtfaiye ve Acil Durum Müdahale Merkezi, Şehit Kıvanç Kaşıkçı Sağlıklı Yaşam Merkezi, Cevatpaşa ve Barbaros Atam Kreş ve Gündüz Bakımevleri, Yaş Sebze ve Meyve Hali, Yeni Şehir Mezarlığı ve Gasilhane, Muhtarlar Evi, Esenler Pazar Yeri, Cuma Pazarı, Teknik Hizmetler Kampüsü, Karina Deniz Kültürü Merkezi, Barış Kafe, Can Evim Konuk Evi ve Barış Otel ile Prof. Dr. Halet Çambel Sağlıklı Yaşam Merkezi projelerinin kentlilerin hizmetine sunulduğunu söyledi.
Yeşil alanların da çok önemli olduğunun altını çizen Başkan Gökhan hem mevcutları düzenlemek hem de yeni yeşil alanlar yaratılması için projeler ortaya konduğunu belirtti. Başkan Gökhan hem kentliler hem de kenti birlikte paylaştığımız can dostlar için yürütülen bu çalışmalar arasında başta çok sayıda kentlinin yaz-kış keyifle değerlendirdiği Özgürlük Parkı olmak üzere, Barış Parkı ve Sosyal Alanı, Hobi Bahçeleri, Esen Park, Aromatik ve Tıbbi Bitkiler Parkı, Hoşgörü Parkı, Prof. Dr. Talat Koç Parkı, Yörem Meyve Bahçesi, Piknik Alanları, Güzelyalı ve Dardanos Halk Plajları, Can Dostlar Gezi ve Oyun Parkları, Kedi Köyü ve Proteo Can Dostlar Parkını sıraladı.
Teknik altyapı çalışmaları, içme ve kullanma suyunun sağlıklı hale getirilmesi ve çevre koruma bilincine hizmet eden çalışmalara da süreç içerisinde büyük önem verildiğini belirten Başkan Gökhan'ın sunumunda; Karacaören, İsmetpaşa, Esenler, Barbaros Kentsel Gelişme Alanı, Güzelyalı-Dardanos Mücavir Alanlarının Teknik Altyapı Çalışmalarının yürütüldüğünü, bununla birlikte İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi, Solar Çamur Kurutma Tesisi, Güneş Enerji Santrali, Güzelyalı-Dardanos Atıksu Arıtma Tesisi, Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi, Mekanik ve Biyolojik Ayrıştırma Tesisi, Depo Gazından Enerji Üretim Tesisleri ile çevre odaklı yatırımların bir sonucu olarak da uzun yıllardır hak edilen Mavi Bayrak ödülü yer aldı.
Başkan Gökhan'ın sunumunda, kentsel mevcut yaşam alanlarının kentin mevcut dinamiklerine göre, depremsellik ve nüfus artışına göre yeniden planlanmasına yönelik çalışmalar ile kentsel gelişme alanlarının artan ihtiyaçlara cevap verecek şekilde planlama çalışmalarının yapılması ve yerleşime açılması projeleri de yer alırken; bu çalışmalar Çağdaşkent Toplu Konut Projesi, Özgürkent Toplu Konut Projesi, Gecekondu Önleme Projesi, Eski Sanayi Bölgesi Kentsel Yenileme Projesi, Fevzipaşa Özel Koruma Alanı Kentsel Yenileme, Sosyal Konutlar Bölgesi Kentsel Yenileme Çalışmaları, Çanakkale Coğrafi Bilgi Sistemleri Projesi, Çanakkale Altyapı Bilgi Sistemleri Projesi, Çanakkale Bina Bilgi Sistemleri Projesi, Havaalanı Mania Planında Yapılan Değişikliklere Uygun Olarak İlave ve Revizyon Planlama Çalışmaları, Karacaören Yerleşme Amaçlı 18. Madde Uygulama İşlemlerinin Yapılması, Kent Bütününde Jeolojik-Jeoteknik Etüt Projeleri olarak örneklendirildi. Başkan Gökhan, olası deprem risklerine yönelik kapsamlı ve sıkı bir çalışma yürütüldüğünü de kaydetti.
Başkan Gökhan'ın sunumunda yerel ölçekte kentle birlikte kırsalın da gelişiminin sağlanmasına yönelik iş birliği çalışmaları; Yerel Kalkınma Birimi, Tohum Sandığı, Halk Bakkal, Harmanlık Üretici ve Kooperatif Pazarı olarak sıralanırken, Mevcut üst yapının iyileştirilip yenilenmesi ve yeni üst yapı tesislerinin yapılmasına yönelik çalışmalar da Şehirler Arası Otobüs Terminali, Yat Limanı Düzenlenme Projesi, İnönü Köprüsü, 23 Nisan Köprüsü, Atatürk Köprüsü Yenileme Çalışmaları, Eski Tahta Köprü Yenileme Çalışmaları, Barbaros Mahallesi Yeni Adliye ve Üniversiteye Ulaşım Arterleri, Esenler Çevre Yolu-Ahmet Piriştina Caddesi, ÇABİS (Çanakkale Akıllı Bisiklet Paylaşım Sistemi) ve Kent içi toplu taşımacılık olarak sıralandı.
Sunumda ayrıca, katılımcılık vizyonuyla örtüşen çalışmalar kapsamında özellikle büyük projelerin yarışma yoluyla belirlendiği vurgulanarak, ‘Yeşil’ Yerel Yönetim Ve Kültür Merkezi Binası İle Yakın Çevresinin Düzenlenmesi Ulusal Mimari Proje Yarışması, Çanakkale Belediyesi Kent Meydanı ve Çevresi Düzenlenmesi Yarışması, Çanakkale Belediyesi Sosyal Konutlar Mevkii Kentsel Yenileme Ulusal Mimari Proje Yarışması, Çarşı, Yaşam Merkezi ve Otopark ile Yakın Çevresi Ulusal Mimari Proje Yarışması düzenlendiği belirtildi.
Başkan Gökhan, sunumunun ardından gelen soruları yanıtlamasının akabinde, Çanakkale Belediyesinin proje ve çalışmalarına katkı sunan mimarlara teşekkürlerini iletti.
(HABER MERKEZİ)