havadurum

Çanakkale'de konut krizi: Müteahhitler yeni imar alanı istiyor

Çanakkale'de okulların açılmasıyla birlikte konut talebinin artması, arsa üretiminin ise daralması nedeniyle konut fiyatları ve kiraları yükseliyor. Çanakkale Müteahhitler Birliği Derneği Başkanı Salih Yıldız, bu soruna çözüm bulmak için yeni imar alanlarının açılması gerektiğinin altını çizdi.

2010

Çanakkale'de konut krizi yaşanıyor. Okulların açılmasıyla birlikte öğrenci ve öğretmen nüfusunun artması, konut talebini de arttırıyor. Ancak arsa üretimi yetersiz kalıyor. Çanakkale Müteahhitler Birliği Derneği Başkanı Salih Yıldız, Çanakkale'nin Büyükşehir olmadığını hatırlatarak; 1/100.000'lik imar planının talep dengesini bozduğunu söyledi. Yıldız, "Büyük şehir belediyesinin işlevi ve çalışması farklı. Çanakkale farklı. Onlara bağlı kaldığımızda sıkıştık kaldık." dedi.

Arsaların çok paralı olması maliyetleri arttırıyor

Yıldız, arsaların çok paralı olmasının ve çok fiyat görmesinin ister istemez yapılacak inşaatların maliyetine ve dairelerin satışına da etki ettiğini belirtti. Yıldız, "Yüzde 20-25 ile alacağınız yeri yüzde 7 ile alırsanız ne olacak? Tüketiciye ciddi bir yük olacak. O yüzden kesinlikle yeni bir imar alanı açılmalı. Bunun çalışmalarını yapmalıyız." diye belirtti.

Yeni imar alanları açılmalı

Yıldız, yeni imar alanları için Sarıcayeli, Kalabaklı ve Özbek taraflarının yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Yıldız, "O zaman konut sorunu bir nebze çözülmüş olur. Hem de maliyetleri düşürmüş oluruz diye düşünüyorum." İfadelerine yer verdi.

Zemin etüdüne göre imar yerleri açılmalı

Yıldız, Karacaören bölgesinde imara açılacak yer kalmadığını ifade ederek, Özbek tarafına doğru gidilebileceğini, yamaçlara doğru zeminlerin sağlam olduğu, sıvılaşmanın olmadığı bölgeleri tercih etmenin en akıllıca iş olacağını ifade etti. Yıldız, "Bu da zemin etütleri sonucu ortaya çıkar. Yoksa şurası olsun demek ilk etapta kafaları karıştırır ama. Açılacak yerler belli dediğim gibi uçan yolu üzerindeki özellikle tepe ve sırt yamaçlar pozisyondaki yerlerde en uygun yerler buralar olur diye düşünüyorum." dedi.

Konut kredi faizleri çok yüksek, devlet desteği şart

Yıldız, konut kredi faizlerinin çok yüksek olduğunu, bunları ödemenin gerçekten çok zor olduğunu söyledi. Yıldız, "Bu şartlarda maaşlı insanların daire sahibi olması konut sahibi olması gerçekten çok zor. O yüzden de çok acil devlet destekli imar alanları açılmalı. Arsa üretilmeli. Arsa üretildikten sonra alım gücü çok daha kolaylaşır diye düşünüyorum." dedi.

3 senede konut fiyatları 15 kat arttı

Yıldız, 3 sene önceye göre bu sene alınacak bir evin fiyatının en az on on beş kat arttığını, imar açılmazsa da bu katlanarak artacağını söyledi. Yıldız, "Daha da artacaktır ve bu arada da sıkıntılar yaşanacaktır. Özellikle de kira meselesi farkındaysanız. Asgari ücret alan bir adamın on bin lira, on beş bin lira kira verme gibi bir lüksü olabilir mi? İşte buna çözüm bulmak lazım. Bu da iyi bir imar planıyla, arsa üretimiyle ve devletin desteğiyle olur. Mortage dediler ama mortgage başka ülkelerde farklı uygulanıyor. Bizim ülkemizde farklı uygulanıyor. Halbuki böyle olunca da her geçen gün zorlaşıyor. O yüzden bu daha çekeceğiz. Maalesef öyle gözüküyor. Eğer yerel ve merkezi hükümet işbirliği yapmazsa bu tür konuların önünü açmak çok zor." diye belirtti.

Konut kredi faizleri çok yüksek, devlet desteği şart

Yıldız, "Böyle zamanında gerçekten insanların artık mal sahibi olmak daire konut sahibi olması her geçen gün zorlaşıyor. Bunları ödemek gerçekten çok zor. Yani baktığımızda bu şartlarda maaşlı insanların daire sahibi olması konut sahibi olması gerçekten çok zor. O yüzden de çok acil devlet destekli imar alanları açılmalı. Arsa üretilmeli. Arsa üretildikten sonra alım gücü çok daha kolaylaşır diye düşünüyorum." dedi.

Konut fiyatları ve kiralar katlanarak artıyor

Yıldız, 3 sene önceye göre bu sene alınacak bir evin fiyatının en az on on beş kat arttığını, imar açılmazsa da bu katlanarak artacağını söyledi. Yıldız, "Daha da artacaktır ve bu arada da sıkıntılar yaşanacaktır. Özellikle de kira meselesi farkındaysanız. Asgari ücret alan bir adamın on bin lira, on beş bin lira kira verme gibi bir lüksü olabilir mi? İşte buna çözüm bulmak lazım." sözlerine yer verdi.

Yerel ve merkezi hükümet işbirliği yapmalı

Yıldız, konut sorununun çözümü için iyi bir imar planıyla, arsa üretimiyle ve devletin desteğiyle olabileceğini söyledi. Yıldız, "Mortage dediler ama mortage başka ülkelerde farklı uygulanıyor. Bizim ülkemizde farklı uygulanıyor. Halbuki böyle olunca da her geçen gün zorlaşıyor. O yüzden bu daha çekeceğiz. Maalesef öyle gözüküyor. Eğer yerel ve merkezi hükümet işbirliği yapmazsa bu tür konuların önünü açmak çok zor." diye belirtti.

(Damla Yeltekin)

Paylaş