havadurum

Çanakkale'de hasat sezonu denetimleri sıklaştırıldı

Çanakkale'de hasat sezonunun başlamasıyla birlikte, hububat ekili arazilerde çıkan yangınların ve dane kaybının önlenmesi amacıyla biçerdöver ve balya makinelerine yönelik denetimler sıklaştırıldı.

514

Çanakkale'de hasat sezonunun başlamasıyla birlikte, hububat ekili arazilerde başlayan yangınlar ve dane kayıplarının önlenmesi amacıyla biçerdöver ve balya makinelerine yönelik denetimler artırıldı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü ekipleri, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talimatları ve Çanakkale Valiliği'nin yayımladığı tebliğ doğrultusunda il genelinde 11 kontrol bölgesinde 78 teknik personel ile hububat ekili 145 bin 524 hektar alanda denetimlerini sürdürüyor.

107 Biçerdöver ve 36 Balya Makinesi Kontrol Edildi

Hasat sezonunun başladığı 25 Mayıs'tan bu yana, il ve ilçe tarım ve orman müdürlüklerinde görevli biçerdöver kontrolör belgesine sahip personel, köyleri gezerek denetimlerde bulundu. Bu kapsamda 107 biçerdöver ve 36 balya makinesi kontrol edildi. Denetimlerde operatörlerin belgeleri, her biçerdöver ve balya makinesinde bulundurulması zorunlu olan yangın söndürme tüpleri, hasat anındaki dane kaybı ve biçim yüksekliği incelendi.

“Eğitim ve denetimler devam ediyor”

İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, denetimlerin yanı sıra eğitim çalışmalarının da aralıksız olarak sürdüğünü belirten Türkarslan; “Vatandaşlarımızın operatör belgeleri konusunda denetimimizi yapıyoruz. Tarlaya hasat yapmaya giden her biçerdöverde 2 adet yangın söndürme tüpü bulundurulması gereklidir. Bu tüplerin olası bir yangın durumunda hızlıca erişilebilir bir konumda olması gerektiğini her defasında biçerdöver operatörlerine söylüyoruz. Eğer biçerdöverde yangın söndürme tüpleri bulunmuyorsa veya tüplerin dolum tarihleri geçmişse, hasadı durdurarak bu eksikliklerin giderilmesini sağlayarak, çalışmasına izin veriyoruz. Tarım İl Müdürlüğü olarak, muhtarlarımızdan ve üreticilerimizden ricamız, yangın söndürme tüpü olmayan veya geçerliliği geçmiş tüpleri bulunan biçerdöver operatörlerine hasat izni vermemeleridir. Ayrıca, hasat sırasında dane kaybı ve biçim yüksekliğiyle ilgili sorun yaşamamak için verim kaybını minimize etmeye çalışıyoruz” dedi.

Su tankeri bulundurulması zorunluluğu

Hasat alanlarında su tankeri bulundurulmasının zorunlu olduğunu vurgulayan Türkarslan, yapılan eğitimlerde biçerdöverlerin çalıştığı bölgelere su tankerlerinin getirilmesini zorunlu kılıyoruz.Tanker bulundurulmaması durumunda ise Orman İşletme Müdürlüğü veya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile iletişime geçilerek arazöz bulundurma konusunda vatandaşları, muhtarları ve biçerdöver sahiplerini bilgilendirdiklerini ifade etti. Türkarslan, tüm ilçelerde köy muhtarlarını toplayarak yapılan eğitimlerde, hasat döneminde istenen belgelerin önemini vurgulayarak bilgilendirme yaptıklarını dile getirdi.

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş