havadurum

Çanakkale’de gergin Bilirkişi keşfi!

Ayvacık İlçesi’nde yapılmak istenen Ilgardere Rüzgar Enerji Santrali (RES) Kapasite Artışı Projesi’ne verilen “ÇED Gerekli değildir” kararına karşı açılan davanın bilirkişi incelemesi gergin geçti. Davacılara ve muhtarlara söz hakkı verilmediği keşif sırasında şirket yetkililerinin tavırları gerginliğe neden oldu.

10039

OR Enerji şirketi tarafından Ayvacık’a bağlı Cemaller ve Söğütlü Köyleri Mevkiindeki Ilgardere Rüzgar Enerji Santrali’nin (RES) “Kapasite Artışı Projesi”ne karşı açılan davanın bilirkişi keşfi gergin geçti. Bilirkişi heyeti, davacılar, şirket yetkilileri ve köy muhtarlarının katıldığı bilirkişi keşfinde, şirket yetkilileri ile yörede yaşayan vatandaşlar arasında gerginlik yaşandı. Çanakkale Valiliği tarafından verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali için Cemaller ve Söğütlü köyleri muhtarlıkları ve köylerde yaşayan vatandaşlarla birlikte açılan davanın bilirkişi incelemesi ve keşfi sırasında köylüler şikayetlerini dile getirdiler.

“Bana ne uyuyamıyorsanız”

Keşif sırasında, köylüler faaliyeti devam eden Ilgardere Rüzgar Enerji Santrali için şikayetlerini dile getirerek kapasite artışına karşı çıktılar. “Sesten, gürültüden rahatsız oluyoruz, uyuyamıyoruz” diyen yöre halkı, yıllar önce kendi açtıkları göletlerin suyunun azaldığını ve kirlendiğini dile getirdi. Köylüler, “Santraller nedeni ile hayvanlarımızı otlatamıyoruz. Hayvanlar RES’lerden dolayı meralara gidemiyor. Yollar yapıldı, göletlerin suyu azaldı, suyun kalitesi de bozuldu” diye şikayetlerini dile getirdi.

Bu şikayetlerin ardından bir şirket yetkilisinin “Bana ne uyuyamıyorsanız, 3-5 kişi uyumayacak diye projeden mi vazgeçeyim?” demesi üzerine, köylüler de “O zaman bize ne senin projenden” diyerek çıkıştı. Bunun üzerine yaşanan gerginlik nedeni ile araya jandarma girerek tarafları sakinleştirdi ve keşif devam etti.

“Ekolojik yıkımlara karşı mücadele edeceğiz”

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan ise, bilirkişi keşfini değerlendirerek, davacılara ve köy muhtarlarına söz hakkı kullandırılmadığını dile getirdi. Doğan, “Keşif sırasında şirket sahibinin uygun olmayan tutumu karşısında davacı köylülerin haklı öfkesi nedeniyle gergin anlar yaşandı. Jandarmanın müdahalesi sonrası keşif devam etti. Keşifte davaya konu yeni türbin alanları ve köyün durumu incelenmedi, işletmeye açılan 1. Etap 3 türbin alanı yakınında keşif gerçekleştirildi. Tüm davacılar ve köy muhtarlarına söz hakkı kullandırılmadı. Projenin 3. Etap kısmı için ÇED süreci devam etmektedir. Süreç takibimizdedir. Yenilenebilir enerji bahane değildir! Köylüleri yerinden yurdundan, tarım ve hayvancılık gibi geçim kaynaklarından mahrum eden, ekolojik yıkımlara yol açan tüm enerji projelerine karşı mücadelemiz sürecektir” dedi.

Tarım ve orman alanında RES

75 Milyon TL proje bedelli Ilgardere Rüzgar Enerji Santrali’nde yılda 160 milyon kilowattsaat enerji üretileceği öğrenildi. ÇED dosyasına göre, söz konusu proje alanının, Balıkesir – Çanakkale Planlama Bölgesini kapsayan, Çevre Düzeni Planı’nda tarım ve orman vasıflı alanlar olarak işaretlendiği belirtiliyor. Proje tamamlandığında, projenin işletme süresinin EPDK tarafından verilen lisansa göre 49 yıl olacağı öğrenilirken, proje alanının Assos Antik Kenti’ne 20 kilometre uzaklıkta olduğu ifade edildi.

“Proje alanı mevsimsel dereler üzerinde”

Öte yandan, proje dosyasında bulunan kurum görüşleri içerisinde yer alan Tarım ve Orman Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğü yazısında, Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’ne dikkat çekiliyor. Yönetmelik kapsamındaki yapılan inceleme ve değerlendirmelerde; Cemaller Köyü mevkiinde bulunan faaliyet alanında mevsimsel derelerin olduğunun tespit edildiği ifade edilerek, özellikle dere alanları ve yakın çevresinin doğal yapılarının bozulmaması, akarsu civarına hafriyat atığı, çöp, moloz vb atık bırakılmaması ve ilgili kurumdan uygunluk görüşü alınması gerektiği belirtiliyor.

(Esra Güller)

Paylaş