İşletmelerin menülerdeki ürünlerin belirtilen fiyatın üzerinde satış yapmasını engellemek için alınan önlem, 1 Ocak itibariyle devreye girdi. Resmi Gazete'de 18 Aralık'ta yayınlanan ‘Fiyat Etiketi Yönetmeliği’ ile tüm restoran, kafe ve gıda ürünü satışı yapan esnaflar; giriş kapısı ve masalara koyulma açık ve anlaşılır şekilde ürünler ile fiyatlarını yazacak. Böylece vatandaş yiyeceği ürünün fiyatını içeriye girmeden görebilecek ve ne kadar ödeyeceğini önceden öğrenecek. Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan ise fiyat tabelası asmayan işletmelere, 2 bin 172 TL ceza yazılacağını açıklamıştı.
Çanakkale’de kimi esnaf tabela asarken, kimi ise sipariş verildiğini ve asmak için ellerine ulaşmasını beklediklerini ifade etti. Esnaflar; çoğunlukla yeni gelişmeden memnun olduklarını belirtirken, uygulamanın müşteriler açısından da iyi karşılandığını aktardı. Öte yandan; cadde üzerindeki işletmelerin sokağa büyük tabela koymasının yasak olması ve duvara asılanlara göre daha maliyetli olması sebebiyle genel olarak nispeten daha küçük olan A5 boyutlu tabelaların tercih edildiği görüldü.
Dönerci By Papağan Ustası Ömer Ünal, hem müşteriler hem de işletme açısından güzel bir uygulama olduğunu değerlendirerek şu ifadeleri kaydetti: “Diğer türlü insanlar neyi ne kadara yediğini bilmiyordu ama şimdi baktığı zaman, fiyatını ve yemeğin görselini de görebilecek. Her açıdan insanlar için faydalı bir gelişme bence. İşletme açısından da çok güzel. Ne kasiyer ne de müşteri mağduriyet yaşamıyor.”
Gülen Pide İşletmecisi Ali Taş da gelişmenin olumlu yönde olduğunu aktararak, “Baktığınız zaman hem müşteri hem de işletme açısında olumlu bir gelişme. Biz masalarımızda menü ve QR kod kullanıyorduk. Tabela bizim için ekstra oldu. Sabah bazı dükkânların dışarıdaki tabelaları kaldırılmış. Kaldırımda olamayacağı söylenmiş. Biz o yüzden yaptırmaktan vazgeçtik, cama da menümüzü asmıştık. Bu şekilde devam etme kararı aldık. Biz de yılda bir kere ürünlere zam yapılıyor, asgari ücret zammı ile beraber. Enflasyondan oluşan fiyatları, müşteriye yansıtırsak hiçbir restoran dolu olarak kalmaz.” dedi.
Gavurma İşletmecisi Erdi Ünal ise tabela siparişlerini gelmesini beklediklerini kaydederek, “Kırmızı et maliyetli bir ürün olduğu için esnaf olarak zaten zor durumdayız. Bir de fiyat listesi açmak zorundayız. Elbette yardımcı olacağız insanlara elimizden geldiğince. Biz de tabela siparişimizi verdik, şu an yapım aşamasında. “ ifadelerini kullandı.
Troya Yanyanacı Pide ve Lahmacun Salonu İşletmecisi Mehmet Arslan, yasa ile beraber tabelayı işletmelerine astıklarını belirterek, ”Birçok müşteri gelip bakıyor ve baktıktan sonra gelip içeriye alışveriş yapıyor. Aynı menü masalarımızın üzerinde de var. Biz uygulamadan memnunuz. Gelip içeriden fiyat sormuyorlar, dışarıdan tabelaya bakarak görebiliyorlar. Bizim açımızdan çok iyi oldu. Yer tabelamız da vardı ama insanlar pek yere bakmıyorlar, dükkanın cephesi ve göz hizası daha iyi olduğu için biz de oraya astık.” şeklinde konuştu.
Uz Reklam Sahibi Fevzi Uz, tabela taleplerinin artmaya başladığını belirterek, “Genelde en çok A5 talebi alıyoruz. Şu an herkes maliyeti düşünüyor tabii, yoğunluğumuz yeni başladı. Herkesin bilmesi bence çok daha iyi, yiyeceğini buna göre belirler. Fiyat kısmını biz boş bırakıyoruz, işletmeler kendileri yazıyorlar. Küçük tabelalar için fiyatımız çok uygun ama büyüdükçe fiyat değişkenlik gösteriyor elbette.” dedi.
(SEVİ GÖZAY UĞURLU)