Çanakkale’de ekoturizm adı altında yazlık siteler mi yükseliyor?

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, bu sene Ocak ve Şubat aylarında Çanakkale İl Genel Meclisinde onaylanan ve çoğunluğu Ayvacık bölgesinde olan 45 adet ekoturizm projesi için, “Giderayak bu projelerin onaylanmasının arkasında yatan nedenleri anlamak oldukça güç” diyerek, projelerin aslında yazlık amaçlı toplu konut siteleri olduğunu ileri sürdü.

1219

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Çanakkale İl Genel Meclisi’nden geçtiğimiz aylarda onaylanarak geçen 45 ekoturizm projesine ilişkin, ‘Ekoturizm yalanı, imar talanı! Tarım alanlarının yağmalanmasına izin vermeyeceğiz!’ başlıklı bir basın açıklaması yayımladı.

Çanakkale’nin kırsal bölgelerinin bir süredir enerji ve madencilik projelerinin yanı sıra, ‘ekoturizm’ projeleriyle de talan edildiğini ileri süren dernek, projelerin en çok Ayvacık, Bayramiç ve Ezine ilçelerini etkilediğini ifade etti.

Daha önce plan iptal davaları açıldığını aktaran dernek, “2021 yılı başında Çanakkale İl Genel Meclisi tarafından onaylanan projeler, derneğimiz ve Assos Dostları tarafından masaya yatırılmış, gündemde olan 200’e yakın proje incelenmiş ve onaylanan bazı projelerden aralarından 10’un üzerinde kritik proje seçilerek, Çevre Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası ile birlikte, plan iptal davaları açmıştık. Askıda olan planlara da hem İl Genel Meclisi, hem de ilgili diğer kamu kurumları nezdinde itiraz etmiştik. Açtığımız tüm davaları kazandık. Bu süreçte, İl Genel Meclisi, yaptığımız itirazlar sonucunda bizleri toplantıya davet etmiş ve İmar Komisyonu, itiraz gerekçelerimizi daha detaylı olarak bizlerden dinlemişti. Yapılan toplantı, itirazlarımız ve açtığımız davalar sonuç vermiş ve İl Genel Meclisi ekoturizm projelerine daha dikkatli davranmış ve ayrıca İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün de çabalarıyla bazı yasal düzenlemeler getirilmişti. 12.02.2022 tarihinde, 1/100.000 ölçekli Balıkesir Çanakkale Çevre Düzeni Planı’nda 8.16 nolu maddelerde yapılan değişiklik ile ekoturizm yerine ‘kırsal turizm tesisi’ kavramı ortaya konulmuş, alan limitleri artırılmış, yağma daha da derinleştirilmişti. Ne yazık ki, Çanakkale İl Genel Meclisi’nin bu konudaki temkinliliğini yeniden bir kenara bırakarak, 2024 yılının Ocak ve Şubat ayları meclis toplantılarında, yerel seçimlere çok az bir zaman kala, yeni ekoturizm projelerine onay verdiğine tanık olduk. CHP-AKP ittifakıyla onaylanan yeni 45 adet sözde ekoturizm projesinin çoğunun yine Ayvacık bölgesinde olduğunu gördük. “ dedi.

“Muhalefet partilerine ne demeli?”

İl Genel Meclisi’nin giderayak bu projeleri onaylamasının arkasında yatan nedenleri anlayamadıklarını kaydeden dernek açıklamasında, “Halkın vergileri ile maaş alan meclis üyelerinin, yöresini ve halkını koruması gerekirken, şirketlerin yararına rant projelerine onay vermesi kabul edilebilir bir durum değil. İktidar partilerinin yaklaşımlarını biliyoruz. Muhalefet partilerine ne demeli? Ranta gelince ortaklık etmekte beis görmemekteler. Çok üzücü ve utanılacak bir tutum, değil mi? Gerekçeleri ‘mevzuat’ olamaz. Mevzuatı değiştirmek de ellerinde mutlaka.“ ifadelerine yer verdi.

“Tarım alanları ‘marjinal tarım alanları’na dönüşüyor”

Projelerin yazlık amaçlı toplu konut siteleri olduğunu aktaran dernek, “Sözde ekoturizm projeleri ile;

  • Mülkiyet çok hızlı bir şekilde el değiştirmekte,
  • Yerel halk yaşadığı bölgeden uzaklaşmak zorunda kalmakta,
  • Yerel aile işletmeleri bölge dışından gelen bölgeye yabancı büyük işletmelerle yer değiştirmekte,
  • Bölgenin sosyal ve kültürel yapısı bozulmakta,
  • Tarım alanları ‘marjinal tarım alanları’na dönüştürülerek ve betonlaştırılmakta,
  • Doğal alanların ve tarım alanlarının bütünselliği bozulmakta,
  • Bölgenin su kaynakları, yerel halkın ihtiyaçlarını karşılamakta yetersizken, ekoturizm kılıfı ile ortaya çıkan zengin peyzajlı, havuzlu, lüks villalara tahsis edilmekte, mevcut su kaynaklarının hoyratça kullanılmasına, yer altı sularının gizli veya açıkça çekilerek su kaynaklarının azalmasına yol açmaktadır.

Rantçı inşaat şirketleri, süslü, görkemli, çevreci görünen pazarlama teknikleri ile gerçek niyetlerini gizlemekte, yöre halkını ve kamuoyunu ve hatta satın alan vatandaşları kandırmaktadır. Bu projeler nedeniyle mağduriyetlerin yaşanacağı ortadadır. “ dedi.

“Başka bir ekoturizm mümkün”

Başka bir ekoturizmin mümkün olduğunu söyleyen dernek arzu ettikleri ekoturizm için şu maddeleri sıraladı:

  • “Bölge köylüsünü rantla değil, üretimle kalkındıracak,
  • Köylerin doğal çevreyle birlikte korunduğu,
  • Yerel halkın refahının gözetildiği,
  • Küçük köylü üreticinin değer kazandığı,
  • Yerel kültürel değerlere özen gösteren,
  • Yerinde kalkınmaya önem veren bir ekoturizm istiyoruz.”

İptal sürecine gidilecek

Dernek son olarak, askıya çıkan ekoturizm projelerine itiraf edeceklerini ve planı onaylananlar için dava süreçlerini başlatacaklarını duyurarak, “İlgili kamu kurum ve kuruluşlarını, siyasi karar mekanizmalarını uyarıyor, olası mağduriyetleri engellemeyi çağdaş hukuk devletinin en önemli özelliği olarak görüyoruz. Bu konuda tüm yasal, hukuki ve demokratik olanakları ve yolları kullanacağımızı beyan ediyoruz. Kırsalın yeni talanına hayır! Sözde değil, gerçek ekoturizm!” dedi.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş