havadurum

Çanakkale'de eğitim süresi rekor artışla 9,3 yıla çıktı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ulusal Eğitim İstatistikleri 2023 verilerini yayınlandı. Verilere göre, Çanakkale'de 25 yaş ve üzeri nüfusta ortalama eğitim süresi 9,3 yıla çıkarak son 10 yılda yüzde 40'tan fazla artış gösterdi.

861

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Ulusal Eğitim İstatistikleri 2023 verileri yayınlandı. Açıklanan verilere göre, Çanakkale, Türkiye'nin en yüksek ortalama eğitim süresine sahip illeri arasında yer aldı. 10,7 yıl ile Ankara'nın ardından en yüksek ortalama eğitim süresine sahip ikinci il olan Çanakkale, eğitimdeki başarısıyla dikkat çekti.

Yükseköğretim mezun sayısı iki katına çıktı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2023 yılı için yayımlanan eğitim istatistikleri, Türkiye’de eğitim seviyesinin önemli ölçüde yükseldiğini ortaya çıkardı. 25 yaş ve üzeri nüfusun ortalama eğitim süresi son on yılda yüzde 40'tan fazla artarak 10,7 yıla ulaştı. Bu artışta yükseköğretim mezunlarının oranındaki artış da dikkat çekti. 2008 yılında 25 yaş ve üzeri nüfusta sadece yüzde 9,8 olan yükseköğretim mezunu oranı, 2023 yılında yüzde 24,6'ya yükseldi. Verilere göre, çeyrek yüzyılda yükseköğretim mezunlarının oranının iki katına çıktığı görüldü.

En çok artış Şırnak’ta!

Son on yılda ortalama eğitim süresinin en fazla arttığı il yüzde 54,1 ile Şırnak oldu. Şırnak'ı Hakkari, Muş, Bingöl ve Siirt takip etti.

Ankara’da eğitim süresi azaldı!

TÜİK'ün 2023 yılı eğitim istatistiklerine göre, son on yılda ortalama eğitim süresinin en az arttığı iller Ankara, Eskişehir, Tekirdağ, İzmir ve Yalova olarak sıralandı. Bu illerde ortalama eğitim süresi artış oranları yüzde 14,6 ile yüzde 17,1 arasında değişirken, Türkiye ortalaması yüzde 40'ın üzerinde gerçekleşti.

(ESRA GÜLLER)
Paylaş