Çanakkale'de Balık Sezonu Açıldı, Ama Neden Yunanistan'da Daha Fazla Balık Var?

Çanakkale’de balık sezonunun açılmasıyla birlikte Balık Hali canlandı. Tezgahlar hamsi ve sardalyeyle doldu. Akıllarda ise Yunanistan kıyılarında bereket bolluğunun neden Türkiye kıyılarında da olmadığı sorusu canlandı.

1832

Çanakkale’de ve tüm Türkiye’de 1 Eylül itibariyle balık avı yasağı sona erdi. Balıkçılar, vira bismillah diyerek denize açıldı. Ağlara, balıklar bereketiyle takılsa da aynı denizleri paylaştığımız Yunanistan kıyılarında; Türkiye kıyılarına nazar neden daha çok balık olduğu sorusu takıldı. Balıkhali esnafı Çanakkale OLAY Gazetesi, av yasağının kalkması ve balık bereketine dair değerlendirmelerde bulundu.

“Tezgahlarımızda şenlik var”

Balıkhali esnaflarından Cemal Kartal, “Sezon açıldı. 1 Eylül'den beri balık daha rahat avlanıyoruz. Yasak kalktı. Sezonumuz çok iyi başladı. Bol miktarda hamsimiz geliyor. Sardalya, mezgit bol. Kış balıkları tezgahlardaki yerini almaya başladı. Gördüğünüz gibi tezgahımızda şenlik var. Her çeşit balığımız var. Sezonun balığı sardalyedir. Av yasağının kalktığı günden beri sardalye geliyordu ama bir iki günden beri yüzümüzü güldürüyor” dedi.

“Bu sene yoğunlukla hamsi olur”

Geçtiğimiz seneye oranla bu sene balığın daha bol olduğunu belirten Kartal, “Hamsi özellikli baya bol. Herkes palamut bekliyor ama bu sene palamut tahmin ediyorum az olacak. Keşke bol olsa ama palamut her sene çok yoğun olan bir balık değil. Üç dört senede bir bol olur. Bu sene yoğunluklu hamsi geliyor” dedi.

“Yunanistan kendi kurallarını kendi koyuyor”

Yunanistan kıyılarında balık bolluğuna dair ise Kartal, “Yunanistan kendi kurallarını kendi koyuyor. Kural çiğneyen tekneyi de direk batırıyorlar. Ama bizde yasak avlanma, boyut altı avlanma, her türlü şey serbest. Yani bunu takip belki Su Ürünleri Müdürlüğü takip ediyor ama öyle dört dörtlük takip edilmiyor” dedi.

“Denizcilik bakanlığı yok”

Kartal, Türkiye’nin 3 kıyısının denizlerle çevrili bir ülke olduğunu hatırlatarak, “Denizlerle çevriliyiz. Denizcilik Bakanlığı yok. Buna tarım ve köy işleri bakanlığı bakıyor. Tarım ne anlar balıktan. Böyle bir ülkede Denizcilik Bakanlığı olması gerekmiyor mu? Bu nedenle Yunanistan'da balık çeşidi de fazla balık da çok” dedi.

Balık fiyatları

  • Karadeniz Yağlı Mezgit: 100 lira
  • İri Hamsi: 100 lira
  • Karadeniz Hamsi: 70 lira
  • Palamut: 250 lira
  • Küçük Hamsi: 70 lira
  • Olta İstavrit: 80 lira
  • Saroz Sardalye : 70 lira (Damla Yeltekin)
Paylaş