havadurum

Çanakkale’de acil servisler üst solunum yolu şikayetleri ile karşı karşıya

Türkiye’de olduğu gibi Çanakkale’de de soğuk havaların kendini göstermesiyle birlikte, acil servislerde üst solunum yolu şikayetleri başvurularının sayısı arttı. İnsanların, covidin ardından maskesiz yaşama geçişi, bu süreç içerisinde maske alışkanlığının dışına çıkılması ise şikayetlerin artmasının nedenlerinden biri olarak gösteriliyor. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çanakkale İl Sağlık Müdürü Gökhan Baştürk; “Covid döneminde biz maskeliydik, tabii maske alışkanlığımızdan çıkmamız, belli bir süre hastalanmamız, maskesiz yaşamla birlikte şikayetlerimiz arttırdı, şu anda covid bazlı değil ama covid, RSV ya da inluenza gibi farklı farklı virüslerin, farklı farklı bakterilerin etkisi altındayız” dedi.

1313

Özellikle son zamanlarda mutlaka duyduğumuz cümlelerden biri “büyük salgın var, çok hastayım” oluyor. Ya kendimizi ya da çevremizden birini yatağa düşüren salgın süreci, ister istemez insanların akıllarına “Yoksa covidin bir uzantısını mı yaşıyoruz?” sorusunu getiriyor. Tabi bu süreç beraberinde acil servislere başvuru sayısının artışını da getiriyor. Çanakkale OLAY Gazetesi’ne konuya ilişkin özel açıklamalarda bulunan Çanakkale İl Sağlık Müdürü Gökhan Baştürk, sürecin kontrolleri altında olduğunu belirterek; “Covid döneminde biz maskeliydik, tabii maske alışkanlığımızdan çıkmamız, belli bir süre hastalanmamız, maskesiz yaşamla birlikte şikayetlerimiz arttırdı, şu anda covid bazlı değil ama covid, RSV ya da inluenza gibi farklı farklı virüslerin, farklı farklı bakterilerin etkisi altındayız, bunlarla ilgili de gerekli çalışmalarımızı yapıyoruz, acil servislerimizde başvurularımızın arttığı doğru, şu anda biz günlük hatta saatlik takip ettiğimizi net olarak ifade edebilirim, hem servis yataklarımız hem de yoğun bakım yataklarımızda problemli bir durum gözükmemekte” şekline konuştu.

“Hastalarımızın şikayetlerini karşılayabilecek durumdayız”

Soğuk havalar beraberinde hastalıkları da getiriyor. Özellikle son günlerde üst solunum yolu şikayetleri nedeniyle acil servislere başvuruların sayısının artmasının ardından Çanakkale İl Sağlık Müdürü Gökhan Baştürk konuya ilişkin konuşarak; “Kış şartlarında havaların soğumasıyla birlikte kapalı alanlarda bulunmaya başladık. Her yıl olduğu gibi bu yıl da havanın soğumasıyla birlikte acil servislere üst solunum yolu şikayetleri başvurularımızın sayısı arttı. Biz bu başvuruları hem günlük takip ediyoruz hem de geçen yılın aynı başvuru sayılarıyla aynı zaman dilimindeki başvuru sayılarıyla takip ediyoruz. Şu anda başvuru sayılarımızda bir artış olduğu doğru, yalnız Çanakkale ili özelinde konuşmak gerekirse yoğun bakımlarımızda acil bir sorun gözükmemekte, hastalarımızın şikayetlerini karşılayabilecek durumdayız” ifadelerini kullandı.

“Farklı virüslerin, farklı bakterilerin etkisi altındayız”

Üst solunum yolu şikayetlerinin covidle bir alakası olup olmadığına değinen Baştürk; “Covid döneminde biz maskeliydik, tabii maske alışkanlığımızdan çıkmamız, belli bir süre hastalanmamız, maskesiz yaşamla birlikte şikayetlerimiz arttırdı, şu anda covid bazlı değil ama covid, RSV ya da inluenza gibi farklı farklı virüslerin, farklı farklı bakterilerin etkisi altındayız, bunlarla ilgili de gerekli çalışmalarımızı yapıyoruz, acil servislerimizde başvurularımızın arttığı doğru, şu anda biz günlük hatta saatlik takip ettiğimizi net olarak ifade edebilirim, hem servis yataklarımız hem de yoğun bakım yataklarımızda problemli bir durum gözükmemekte” şeklinde konuştu.

“Aile hekimleri ile olan bağlantılarını koparmasınlar”

Bu süreç içerisinde ailelerin ne gibi bir yol izlemesi gerektiğine açıklık getiren Baştürk; “Biz ailelerimizden şunu rica ediyoruz; çocuklarımız çok kıymetli, yaşlılarımız çok değerli. Bağışıklığı düşük yaşlılarımız ya da enfeksiyona meyilli çocuklarımız yani sık hastalanan çocuklarımız için aile hekimleri ile olan bağlantılarını koparmasınlar, biz isteriz ki mesai saatlerinde eğer bizim kendimizde, çocuğumuzda ya da büyüğümüzde bir sorun var ise aile hekiminde muayene olup ondan sonra hastaneyi değerlendirelim, bu hastanenin iş yükünü azaltacak çünkü aile hekimlerimiz, kişileri artık birebir tanımaya başladı yani yıllardan beri takip ettiği insanlara daha kolay fayda sağlayabiliyor, bu durum acil servislere başvuruları azaltacak ama Sağlık Bakanlığımızın açıkladığı gibi acil servislere başvuru sayıları yüksek, şu anda kontrolsüz bir durum yok, panik yapılmasını gerektirecek bir durum yok, bunu net bir şekilde ifade edebilirim, öte yandan okulların ara yıl tatiline girmiş olması bizi iyi yönde etkilemiş bile olabilir. Bu süreci inşallah rahat bir şekilde atlatacağız, biz vatandaşlarımızdan destek bekliyoruz, destekten de kastım şu; aile hekimleri vasıtasıyla en azından ilk muayenelerini olabilirlerse, daha ağır, daha kötü bir durum yaşanırsa ya da takipte bir problem yaşanırsa hastanelere başvururlarsa, sağlık sisteminden daha iyi faydalanmış oluruz. Bütün ilçelerimizde gücümüz iyi durumda. Gökçeada dahil yoğun bakım, acil servislerimiz mevcut. Biz gereğini yapmaya çalışıyoruz” dedi.

(Dilan Kaynak)

(HABER MERKEZİ)
Paylaş