Çanakkale Boğazı’nın mirasını, geleceğin teknolojileri ile aktaracaklar

Bugüne kadar potansiyeli yeterince değerlendirilememiş olan Çanakkale Boğazı’nın tarihi, doğal ve kültürel miras unsurlarını Sanal Gerçeklik (VR) teknolojileri ile harmanlayarak, Gelibolu’dan boğazın Ege Denizi’ne çıkışına kadar olan rotada oluşturulacak tekne turu ile ziyaretçilere sunmayı hedefleyen Çanakkale Boğazı Kültürel Miras Deniz Seyir ve Tur Rotası Projesi için bugün bir çalıştay düzenlendi.

589

Çanakkale’de kültür yolu rotalarından biri olan deniz seyir rotasını oluşturmak ve mitolojilere konu olan zenginliklere ek olarak 1. Dünya Savaşı’nın Çanakkale cephesinde bırakmış olduğu mirasın; kültür yolu rotaları çerçevesinde bir deniz rotası olarak gelecek nesillere aktarılması amacıyla oluşturulan ve TÜBİTAK 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı tarafından desteklenen Çanakkale Boğazı Kültürel Miras Deniz Seyir ve Tur Rotası projesi için bugün Belediye Kültür Merkezi Nikah Salonu’nda Çalıştay yapıldı.

Proje ile tarihi, doğal ve kültürel miras unsurları ile Çanakkale Boğazı’nın iki yakasını kapsayacak bir tekne tur rotası oluşturarak; Gelibolu’dan Çanakkale Boğazı’nın Ege Denizi’ne çıkışına kadar süren güzergâh rota kapsamında değerlendirmek ve söz konusu güzergâh boyunca Çanakkale Boğazı’nın her iki yakasına yönelik tanıtım noktaları ve duraklar ile bu alanların seslendirilerek rota noktalarında kulaklık, dijital arttırılmış gerçeklik gözlükleri ve benzeri teknolojiler ile ziyaretçilerin kullanımına sunulması amaçlanıyor.

Proje Yürütücüsü ÇOMÜ Turizm Fakültesi’nden Prof. Dr. Erol Duran ve ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya’nın açılış konuşmaları ile başlayan Çalıştay’da proje paydaşı olan ÇOMÜ, Çanakkale Belediyesi, Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Troya Müzesi, ÇATOD, ÇARO, ÇATUD ile Skål International temsilcileri tarafından projeye ait görüş ve öneriler dile getirildi.

Çanakkale Boğazı Kültürel Miras Deniz Seyir ve Tur Rotası Çalıştayı’nda Proje Yürütücüsü ÇOMÜ Turizm Fakültesi’nden Prof. Dr. Erol Duran, ÇOMÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şefik Okan Mercan, ÇATAB Alan Yönetimi ve Tanıtım Grup Başkanı Zeynel Bayseferoğulları, Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük, ÇATOD Başkanı Koray Özcan, ÇARO Başkanı Ercan Yavuz, Çanakkale Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Özlem Eryiğit, ÇATUD Başkanı Dr. Veysel Tolun ve Skål International Çanakkale Şubesi Başkanı Aşkın Değirmenci tarafından bir turizm destinasyonu olmanın temel unsurunun erişilebilirlik olması, yat ve kruvaziyer limanı eksikliği, Çanakkale Boğazı’nın tarihsel süreci ve ziyaretçi potansiyeli ile hedef kitle belirlenmesi gibi konular ele alındı.

GÖLCÜK’TEN “ÇANAKKALE BOĞAZI’NIN DOĞUM GÜNÜNÜ KUTLAYALIM” ÖNERİSİ

Çalıştay konuşmacılarından olan Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük, Dünya’nın en genç denizlerinden olan 12 bin yaşındaki Çanakkale Boğazı için bir gün seçilerek doğum günü kutlaması organizasyonu yapılmasını önerdi.

ROTA KAPSAMINDA NELER VAR?

24 ay sürmesi planlanan proje neticesinde Dardanell-E Uygulaması (QR Kod ile Bilgi, Sesli Anlatım, Animasyon, VR ve AR Teknolojisi ile Simülasyon, Temalaştırılmış Tur, Rehber Desteği), Çanakkale’ye özgü yiyecek ve içeceklerin sunumu, Troya Savaşı’nın Simülasyonu, Troya Antik Kentinin AR Destekli Anlatımı.

DARDANELL-E nedir?

Dardanell-E tur rotası uygulaması ile tekne ve ziyaretçi kullanımına sunulacak. Tur teknesinin seyir güzergâhı, hızı ve durak noktaları bu uygulama üzerinden yürütülecek. Çanakkale Boğazı’nın her iki yakasında yer alan minimum 50 miras alınacak; proje süresince ortaya çıkan yeni alanlarla beraber uygulama şekillenecek. Bu bağlamda proje kapsamında yine minimum 50 miras alanının seslendirilmesi ve bir kısmının VR uygulaması ile canlandırılması gerçekleştirilecek.

İki ayrı oturum halinde gerçekleştirilen çalıştayın ikinci etabında oluşturulan gastronomi, turizm, tanıtım gibi çalışma masalarında paydaşlar görüş alışverişinde bulundu.

(HADİYE AYŞE İRİM)
Paylaş