havadurum

Çanakkale Belediyesi’nin yeni binasındaki seramik projeleri tanıtıldı

Çanakkale Belediyesi’nin Yeşil Yerel Yönetim Binası ve Kültür Merkezi'ni kimliklendirmek için Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ve Kale Seramik ile işbirliği yaptığı seramik projelerinin tanıtımı gerçekleştirildi.

1062

Tanıtım programına; Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dinçay Köksal, ÇOMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yeşim Zümrüt, Kaleseramik Genel Müdür Yardımcısı Süleyman Soysal ve kurumların akademik ile idari personelleri katılım sağladı.

Seramik atıkları dönüştürülerek, sürdürülebilirliğe vurgu yapıldı

Tanıtılan projeler arasında, bina dışında seramik mozaik yüzey kaplama, bina girişinde butik yüzey kaplama seramiği ve bina içinde dikey bahçe ve sinterflex pano uygulamaları yer alıyor. Projeler, ÇOMÜ GSF Seramik ve Cam Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından tasarlandı. Projelerin bir kısmı tamamlanırken, bir kısmı ise çalıştaylarla devam ediyor. Projelerin ortak özelliği, seramik atıklarının geri dönüşümüne dayanması ve sürdürülebilirlik ilkesini benimsemesi oldu. Projeler, aynı zamanda Çanakkale Belediyesi’nin yeni binasına sanatsal bir kimlik kazandırdı.

“Çıktıları görmekten çok mutluyuz”

Projenin yapım aşamalarını içeren belgeselin izlenmesinin ardından bir konuşma yapan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve ÇASEM Müdürü Prof. Dr. Yeşim Zümrüt, “2022 yılından itibaren ilk yaptığımız toplantıdan bu yana çok önemli bir yol kat ettiğimizi düşünüyorum. Üniversitemiz, Kale Grubu ve Belediyemiz ile birlikte paydaşlık içerisinde Sinterflex departmanları, Atölyekale deparmanı ve UR-GE departmanıyla birlikte güzel projelere imza attık. Çıktıklarını görmekten mutluyuz. A’dan Z’ye; yapımdan montaja kadara olan süreyi sizinle paylaşmaya çalıştım. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

“Üniversite-sanayi-yerel yönetim ve kurum işbirliği açısından kalıcı çıktılar”

Çanakkale Belediyesinin binasının yapım süreci kapsamında; üniversite, sanayi ve kent işbirliğinde nitelikli bir iş yapıldığına inandığını ifade eden ÇOMÜ Rektörü Cüneyt Erenoğlu, “Üniversitenin ve özel sektörün kabiliyetlerinin, potansiyellerinin kente ulaşması noktasında örnek olduğuna inanıyorum. Bu süreç çok meşakkatli bir süreçti, Fakültemiz Dekanlığı ile Belediyemiz arasında bir dizi toplantı ve tespitler yapıldı. Ortaya çıkan görüş ve tasarımlar ışığında ÇOMÜ, Kale Seramik ve Çanakkale Belediyesi işbirliğiyle üç ayrı proje hazırlandı. Bunların ilki dış mekan için tasarlanan seramik ve mozaik yüzey kaplama projesi. Bu projede Kale Seramik yer ve duvar panosu atıklarının özellikle geri dönüşüm, geri kazanılabilirlik ve sıfır atık stratejileri ile kullanacağı 90 metrekarelik dış bir alana uygulanabilecek bir çalışma. Projenin çalıştayları 20-30 Kasım 2023 tarihleri arasında tamamlandı. İkinci aşamasında Şubat ayının başında gerçekleştirilecek. Bugün açılışı yapılan iç mekan kimliklendirme projelerinin ikisi de bina içerisinde tasarlanan ve yapım süreçleri tamamlanan seramik projeleri. Bu projelerin ilki olan; belediye binasının girişindeki proje için Çanakkale’nin coğrafi işaretli özel bir ürünü olan zeytin temalı kompozisyon tercih edildi. Binanın eksi katında yer alan dikey bahçe uygulamasında sinterflex panodan oluşan bir eser yapıldı. Bu eserlerin bu alanlara, kimlik ve heyecan katacağına inanıyorum. Üretim ve uygulama noktalarında Çanakkale Seramik Fabrikaları bize kapılarını açtı, çok teşekkür ediyorum. Üniversite-sanayi-yerel yönetim ve kurum işbirliği açısından kalıcı çıktıları olan, yıllarca kullanılacak, mekânsal olarak göz önünde yer alacak uzun soluklu işler çıktı. Yine bu projeler, Çanakkale’nin kültürel ve doğal değerlerini yansıtması açısından da oldukça anlamlı ve önemli.” dedi.

“Zeytin teması, kentin değerlerine katkı sağladı”

Zeytin temasının tercih edilmesinin önemli olduğuna değinen Erenoğlu, “Çanakkale’nin simgesi olan özel ve önemli bir ürün. Bu projede de ‘zeytin’ kompozisyonunun kullanılması, binanın kimliklendirilmesi ve kentin değerlerine bence önemli bir katkı sağladı. Daha başlangıç noktasındayız. İnşallah merkez ilçe ve diğer belediyelerimizle, kamu kurum ve kuruluşlarımızla her noktada birlikte çalışacağız. Üniversite ve kent birliğiyle ne kadar nitelikli işler yapıldığının bir örneğini daha birlikte sergilemiş olduk. Emeği geçen herkese teşekkür ediyor, başarılar diliyorum.” şeklinde konuştu.

“Bu bina yaşamalı”

Üniversite-sanayi-yerel yönetim işbirliğinin bugün yaşandığını aktaran Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Bu en eksik taraflarımızdan bir tanesiydi, özellikle kurumlar birbirleri ile kopuk hareket ederler. Hâlbuki işbirliği bakın neler yaratıyor. Çeşitli illerden 9 tane üniversite gelerek, burada çalıştay yapılacak. İşbirlikleri olmadan, birikimlerimizi birbirimize aktarmadan ilerleme kaydedemeyiz. Bu bina yerel yönetim binası. Yani belediye binası, kentin binası. Bugün yapılanlar ile yetinilmemeli, bu bina gelişmeye açıktır. Bu binadan üniversite de faydalanacaktır, ne benim ne de bir siyasi anlayışın binasıdır. Bu, kentin binasıdır. Meydanda bir amfi var. Gelsin orada çocuklar etkinlik yapsın, hareketlilik olsun. Bu bina yaşamalı. Bu binadan kent faydalanmalı, üniversitenin bu noktada çok katkısı olacağını inanıyorum. Emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.

Başkan Gökhan’ın; projede emeği geçen katılımcılara hediye takdiminde bulunmasının akabinde etkinlik sona erdi

(SEVİ GÖZAY UĞURLU)
Paylaş