"Çan, Kaleseramik'in en büyük üretim üssünü oluşturuyor"
Kale Grubu'nun lokomotif şirketi ve Türkiye'nin ilk seramik yer ve duvar karosu fabrikası Kaleseramik, global marka yolculuğunu 34 milyon Euro'luk yeni bir yatırımla daha taçlandırdı.
Türkiye'de 66 yıldır Seramiğin Kalesi olan Kaleseramik, Çanakkale Çan'daki tesislerinde 3'üncü Kalesinterflex Üretim Hattı'nı hizmete açarak, global marka yolculuğuna önemli bir güç kattı. 34 milyon Euro'luk yatırımla bir yılda tamamlanarak 27 Temmuz'da hizmete alınan yaklaşık 1,5 milyon metrekare/yıl kapasiteli yeni hattaki üretimin yüzde 70'i ise ihraç pazarlarına yönelik olacak.
"Türkiye'de ve dünyada bir ilke imza attık"
Kaleseramik, global marka yolculuğunu 34 milyon Euro'luk bir yatırımla güçlendirirken, Kalesinterflex'in hikayesinin aslında 1999 yılında yaşadığımız Marmara Depremi'ne dayandığını vurgulayan Kaleseramik Genel Müdürü Altuğ Akbaş;"Bugün çevre dostu ve ileri teknoloji üretimi ile dünya seramik sektöründe hi-tec ürün olarak kabul gören Kalesinterflex'in hikayesi, 1999'da yaşadığımız Marmara Depremi'ne dayanıyor. Kalesinterflex-büyük ebatlı porselen plaka üretimimizin fikir babası ise, sanayi dünyamızın duayen ismi ve grubumuzun kurucusu rahmetli İbrahim Bodur'dur. Marmara Depremi sonrasında, 'Binaların yükünü nasıl hafifletebiliriz. Binaların bizi ilgilendiren bölümlerini hafifletmenin bir yolunu bulmalıyız' diyen İbrahim Bodur, bu alandaki Ar-Ge çalışmalarının fitilini ateşledi. O dönemde iş dünyasında böyle yenilikçi bir ürüne yatırım yapmak, sıra dışı bir girişim olarak değerlendirilse de kendisi hiç yılmadı. Bu alanda dünyanın önde gelen İtalyan teknolojisinden de yararlandık ve Kalesinterflex'e göre geliştirip, özgün bir üretim teknolojisi yarattık. 2005 yılında da Çan'daki tesisimizde dünyanın ilk porselen plaka fabrikasını kurduk. Kaleseramik'in üretim teknolojisi, kabiliyeti ve uzmanlığının yanı sıra İbrahim Bodur'un vizyonu, sezgisi, cesareti ve azminin çok önemli bir örneği olan Kalesinterflex'in üretimi ile Türkiye'de ve dünyada bir ilke imza attık. Kaleseramik çatısı altında ikinci Kalesinterflex fabrikamızı da 2017'de yine Çan'daki tesisimizde açtık. Bu yatırım ile 1 milyon metrekare olan yıllık üretimimizi 2 milyon metrekareye çıkardık. Daha az enerji ile üretim, sürdürülebilir büyümemizin de mottosu haline geldi. Üretimimizin ilk 5 yılında ürünümüzü ulusal ve küresel pazarda tanıtmaya çalıştık. Seramiğin geleceğine yön veren devrimsel bir ürün olarak tanımlanan Kalesinterflex ile Çin pazarına da girmeyi başardık. Ateşe ve kimyasallara dayanıklı olması, kolay temizlenebilir ve TÜBİTAK onaylı anti-bakteriyel olması, kullanım açısından büyük avantajlar sağlıyor. Yine desen ve yüzey çeşitliliği ve desenlerin 3D ile desteklenebiliyor olması, antibakteriyel olması, fotoğraf baskısı yapılabilmesi, antigrafiti vasfı, farklı ebatlarda kesilebilmesi, çevre dostu ve fotokatalitik özelliklerinin yanı sıra renk ve doku yelpazesinin genişliğiyle de seramik ve mobilya/dekorasyon ve tasarım alanlarında gelişen tüm moda trendlerini fazlasıyla karşılıyor" şeklinde konuştu.
"1.290.0000 metrekarelik alana sahip tesislerimizde başarıyla üretim yapıyoruz"
Türkiye'nin köklü şirketlerinden biri olan Kaleseramik'in Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında yeni başarılara imza atmayı hedeflediğini ifade eden Akbaş; "Kaleseramik, hayatını Türkiye'nin sanayileşmesine ve gelişimine adayan Kale Grubu'nun kurucusu merhum İbrahim Bodur tarafında kuruldu. 1957 yılında Türkiye'nin ilk seramik fabrikası olarak Çanakkale'nin Çan ilçesinde atılan temel ile başladığımız yolculukta, bugün Çanakkale Çan ve Semedeli, Yozgat Yerköy ile Balıkesir Bandırma'daki dört farklı lokasyonda 474 bini kapalı olmak üzere, toplam 1.290.0000 metrekarelik alana sahip tesislerimizde başarıyla üretim yapıyoruz. Yıllık toplam 56 milyon metrekare seramik kaplama malzemeleri, 1,14 milyon adet seramik sağlık gereçleri ve 84 bin modül banyo mobilyası üretim kapasitesine sahibiz. Ürünlerimizi yurt içinde 533, yurt dışında da 86 ülkedeki 164 satış noktası ile müşterilerimize ulaştırıyoruz. 2022 Ceramic World Review Raporuna göre, 56 milyon metrekare üretim kapasitesi ile Türkiye'nin 1., Avrupa'nın 5., dünyanın 18. en büyük seramik kaplama malzemesi üreticisi konumunda bulunuyoruz. İç pazardaki eğilimleri ve pazar payını araştıran bağımsız araştırma şirketi GFK'nın 2023 ilk çeyrek verilerine göre de Türkiye'deki karo pazarında yüzde 22,6'lık pay ile pazar lideriyiz. Toplamda 4.500'den fazla ürün çeşitliliğine sahip olan şirketimizin bünyesinde; Çanakkale Seramik ve Kalebodur'un yanı sıra Kalesinterflex, Kale Banyo, Edilcuoghi Edilgres ve T-One gibi prestijli ve güçlü markalarımız bulunuyor. Son olarak sektörde ilk kez AR-Artırılmış Gerçeklik teknolojisi ile ürünleri canlı deneyimleme fırsatı sunan Türkiye'nin ilk banyo ve mekan tasarım sitesi Kale Core uygulamamızı hayata geçirdik. Yaptığımız yatırımlar ve güçlendirdiğimiz üretim teknolojimiz sayesinde 2023 yılına güçlü bir giriş yaptık. 2023 Mart sonu itibari ile son bir yıllık net dönem karımızı, bir önceki döneme göre yüzde 333 oranında artırarak, 1 milyar 474 milyon TL'ye, net satışlarımızı da yüzde 98'lik bir artışla 6 milyar 645 milyon TL'yı çıkardık. Satışlarımızın yüzde 30'u ise yurt dışı satışlarımızdan geldi ve bu dönemdeki ihracatımızın toplamı da 2 milyar 18 milyon TL oldu" ifadelerini kullandı.
"Kaleseramik Ar-Ge Merkezimiz önemli bir rol oynuyor."
Çan'ın her şeyin başlangıcı olduğunu vurgulayan Akbaş; "Kale Grubu ve Kaleseramik'in başlangıç noktası olan Çan, bizim en büyük üretim üssümüzü oluşturuyor. Çan'da bugün yaklaşık 400 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 800 bin metrekare alanı kapsayan devasa bir üretim tesisine sahibiz. Bu tesisimizde; yılda yaklaşık 22 milyon metrekare duvar karosu, 15,1 milyon metrekare yer karosu, 5,8 milyon metrekare granit seramik ve 7,0 milyon metrekare Kalesinterflex olmak üzere 50 milyon metrekareye yakın toplam üretim kapasitemiz bulunuyor. Halihazırda 50 değişik ebatta 1.900 çeşit yer karosu ve 60 değişik ebatta 2.200 çeşit duvar karosu üretmenin yanında, her yıl yaklaşık 200 çeşit yeni ürünü tüketicilerin beğenisine sunuyoruz. Ürün geliştirme başarımızın arkasında ise, Kaleseramik Ar-Ge Merkezimiz önemli bir rol oynuyor. 2022 yılında 34 adet Ar-Ge projesini tamamlayan merkezimizin; 3'ü uluslararası 9'u ulusal toplam 12 patenti; 21'i yurt dışı, 184'ü de yurt içi olmak üzere toplam 205 adet marka tescili bulunuyor" dedi.
(Dilan Kaynak)