havadurum

Çan İlçe Sağlık Müdürlüğü'nden Meme Kanseri taraması

Çan İlçe Sağlık Müdürlüğü, 40-69 yaş arası kadınlara iki yılda bir mamografik tarama yapıldığını ve yüksek riskli gruplara erken tarama önerildiğini açıklandı.

1130

Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biridir ve erken teşhis hayati önem taşır. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen ulusal meme kanseri tarama programı, 40-69 yaş arasındaki kadınlara iki yılda bir mamografik tarama yapılmasını içerir. Ancak yüksek riskli gruplar için tarama başlama yaşında farklı kurallar uygulanır. Peki, meme kanseri taraması nasıl yapılır ve hangi yaş gruplarına hangi yöntemler önerilir? İşte detaylar.

Meme Kanseri Taraması Nasıl Yapılır?

1. Kendi Kendine Meme Muayenesi (KKMM)

  • 20 yaşından sonra her kadına ayda bir kendi kendine meme muayenesi yapması için danışmanlık verilir. Bu basit yöntem, meme dokusunda herhangi bir anormallik veya kitleyi fark etmek için önemlidir.

2. Klinik Meme Muayenesi

  • Yılda bir doktor tarafından klinik meme muayenesi yapılmalıdır. Bu muayene sırasında doktor, meme dokusunu elle kontrol eder ve herhangi bir şüpheli durumu değerlendirir.

3. Mammografi

  • 40-69 yaş arası kadınlara iki yılda bir mammografi çekimi önerilir. Mammografi, röntgenle meme dokusunun incelenmesini sağlar ve erken kanser lezyonlarını tespit etmeye yardımcı olur.

Yüksek Riskli Gruplar

Birinci derecede akrabasında menopoz öncesi meme kanseri olanlar, BRCA 1-2 gen mutasyonu taşıyıcısı olanlar ve test edilmese de bunların birinci derece akrabaları, kişisel meme kanseri hikayesi olanlar ve daha önce yapılan meme biyopsilerinde atipi gibi yüksek riskli lezyon saptanan kadınlar yüksek riskli hasta grubundadır. Bu grup için mamografik tarama başlama yaşı için belli kurallar uygulanır.

Genç Hastalarda Ultrasonografi

40 yaşından genç hastalarda meme ile ilgili şikayet ve klinik muayene bulgularında ilk başvurulan görüntüleme yöntemi ultrasonografidir. Ultrasonografi, meme dokusunu detaylı bir şekilde incelemek için kullanılır.

Çan Sağlıklı Hayat Merkezi’nde Taramalar Devam Ediyor

Çan Sağlıklı Hayat Merkezi olarak,; “30-65 yaş aralığındaki kadınlara HPV taraması ve 50-70 yaş aralığındaki kadın ve erkek hastalara Kalın Bağırsak Tarama Testi uygulamaktayız” denildi.

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş