Cambridge Üniversitesi Fizik Bölümü’nde öğretim üyesi olan Mete Atatüre, kuantum fiziği alanında yaptığı çalışmalarla dünyanın dikkatini çekiyor. 1975 yılında Kayseri’de doğan Atatüre, Bilkent Üniversitesi’nde fizik eğitimi aldıktan sonra Boston Üniversitesi’nde doktorasını tamamladı. Ardından ETH Zürih’te çalışmaya başlayan Atatüre, 2007 yılında Cambridge Üniversitesi’ne geçti.
Mete Atatüre, 19 Şubat 1975’te Kayseri’de doğdu. Ortaöğrenimini Ankara Gazi Anadolu Lisesi’nde tamamladı. Lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü’nde aldı. Doktorasını Boston Üniversitesi Kuantum Görüntüleme Laboratuvarı’nda yaptı. 2002-2007 yılları arasında Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü Kuantum Fotonik Grubu’nda çalıştı. 2007’den beri Cambridge Üniversitesi Fizik Bölümü’nde öğretim üyesidir. Kuantum fiziği alanında çığır açan çalışmalara imza atan Atatüre, ışığın doğasını daha iyi anlamak üzere yürüttüğü araştırmalarla, ölçülmesi imkansız olarak kabul edilen ‘ışık seviyesinin gürültü ölçümünü’ gerçekleştirdi. Bu çalışma ile kuantum bilgisayarlar ve kuantum iletişim için önemli bir adım attı. Ayrıca katı halde spin-foton arayüzlerinin optik kontrolü, nanoskala kuantum sensörlerin geliştirilmesi ve yeni kuantum malzemeler ve cihazların incelenmesi gibi konularda da çalışmalar yürütüyor. Sabancı Üniversitesi’nin Seçkin Araştırma Görevlisi olan Atatüre, aynı zamanda Fizik Enstitüsü, Amerika Optik Topluluğu, Avrupa Akademisi ve Türkiye Bilimler Akademisi üyesidir. 2020 yılında ise Thomas Young Madalyası’nı kazanan Atatüre, bu ödülü alan ilk Türk fizikçi oldu.
Mete Atatüre, Cambridge Üniversitesi Fizik Bölümünde yer alan Cavendish Laboratuvarının bölüm başkanlığına atandı. Bu atama ile Atatüre, elektromanyetik teorinin babası James Clerk Maxwell’in de aralarında bulunduğu prestijli bir akademik geleneğin devamı oldu. Cavendish Laboratuvarı, 29 Nobel Ödülü kazanmış ve atomun, nötronun, DNA’nın ve lazerin keşfine katkıda bulunmuş bir araştırma merkezidir. Atatüre, bu göreviyle birlikte kuantum fiziği alanındaki çalışmalarına da devam edecektir.
Mete Atatüre, Cambridge Üniversitesi’nde kurduğu Quantum Optical Materials and Systems (QOMS) grubuyla birlikte kuantum fiziği alanında çığır açan çalışmalara imza atıyor. Işığın doğasını daha iyi anlamak üzere yürüttüğü araştırmalarla, ölçülmesi imkansız olarak kabul edilen ‘ışık seviyesinin gürültü ölçümünü’ gerçekleştiren Atatüre, kuantum bilgisayarlar ve kuantum iletişim için önemli bir adım attı. Bu çalışma ile Atatüre, 2015 yılında Nature Physics dergisinde yayınlanan “Quantum measurement of the photon shot noise” başlıklı makaleye imza attı.
Mete Atatüre’nin şu anki araştırma konuları arasında katı halde spin-foton arayüzlerinin optik kontrolü, nanoskala kuantum sensörlerin geliştirilmesi ve yeni kuantum malzemeler ve cihazların incelenmesi bulunuyor. Ayrıca Atatüre, QOMS grubunun bilimsel liderliğinin yanı sıra QOMS’un kuantum teknolojisi spin out’u olan Nu Quantum Ltd’nin de kurucu ortağı ve CSO’su. Atatüre, bilimde çeşitlilik ve eşitliği sağlamak için de önemli çabalar gösteriyor.
Mete Atatüre, Cambridge Üniversitesi’ndeki başarılı çalışmalarıyla uluslararası alanda saygın ödül ve unvanlara sahip. Sabancı Üniversitesi’nin Seçkin Araştırma Görevlisi olan Atatüre, aynı zamanda Fizik Enstitüsü, Amerika Optik Topluluğu, Avrupa Akademisi ve Türkiye Bilimler Akademisi üyesidir2. 2020 yılında ise Thomas Young Madalyası’nı kazanan Atatüre, bu ödülü alan ilk Türk fizikçi oldu. Thomas Young Madalyası, her yıl fiziğe katkıda bulunan bilim insanlarını takdir etmek ve ödüllendirmek için veriliyor.