Bursa'da Yörük kadınları tarımsal kalkınma kooperatifi kurarak markalaşmayı hedefliyor. Bursa'nın Keles ilçesinde, Uludağ'ın eteklerinde yaşayan Yörük kadınları, tarhana, erişte, yufka, reçel, salça, kahvaltılık sos gibi 20'den fazla ürünü üreterek aile bütçelerine katkı sağlayarak markalaşma yolunda ilerliyor. Kocayayla Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin Başkanı Gülsüm Demir, kadınların el emeği ürünlerini pazarlayarak daha güçlü bir gelecek inşa etmeyi amaçladıklarını ifade ediyor.
Bölgede yetişen sebze ve meyveleri katma değerli ürünlere dönüştürme amacıyla 2021 yılında Keles Belediyesinin desteğiyle projeler geliştiren Keles Yörük kadınları, Kocayayla Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatifini kurarak örnek bir çaba sergiliyor. Kooperatif, yöresel ürünlerin üretimi, kooperatifçilik, girişimcilik ve pazarlama gibi alanlarda kadınlara eğitimler sunuyor.
18 kadının bir araya gelerek oluşturduğu kooperatif, Uludağ'ın eteklerinde yetişen sebze ve meyvelerden 20 çeşitten fazla ürün üretiyor. Reçel, salça, kahvaltılık sos, sirke ve tarhana gibi lezzetli ürünler, kooperatif binasında üretilerek satışa sunuluyor. Bu yolla aile bütçelerine katkı sağlayan kadınlar, aynı zamanda yöresel lezzetleri geniş kitlelere ulaştırma hedefiyle markalaşma yolunda ilerliyor.
Keles Belediyesinin desteklediği kültür evinde, Yörük kadınları dışarıdan gelenleri ağırlayarak yöresel kahvaltı hizmeti de sunuyor. Bu sayede hem kültürlerini tanıtma fırsatı buluyorlar hem de gelecek nesillere yöresel değerlerini aktarma imkanı elde ediyorlar. Yörük kadınlarının özverili çalışmaları, doğal ürünleri lezzetli ürünlere dönüştürmeleri ve kooperatifçilik ruhuyla hareket etmeleri, hem yerel ekonomiye hem de kültürel mirasa önemli bir katkı sağlıyor.
Kooperatif Başkanı Gülsüm Demir, kırsaldaki kadınların ev bütçesine daha fazla destek sağlamak amacıyla yola çıktıklarını belirterek, Keles Belediyesi desteğiyle 20'den fazla ürün ürettiklerini ve kadınların aile bütçelerine katkı sağladıklarını söyledi. Demir, gelecek için umutlu olduklarını vurgulayarak, bu yıl işlerini daha iyi bir noktaya getirdiklerini ve ilerleyen dönemde daha büyük başarılar elde edeceklerine inandıklarını ifade etti.
Markalaşma başvurusu öncesi hazırlıklarının devam ettiğini belirten Demir, etiketleme sürecinin tamamlanmasıyla daha da ilerleme sağlayacaklarına inandıklarını aktardı. Şu an çevre bölgelere ürün sattıklarını dile getiren Demir, markalaşmanın ardından bu başarının daha da artacağını ve marketlere girmeyi hedeflediklerini ifade etti.
Gülsüm Demir, kooperatif binasında sadece geleneksel lezzetler değil, gözleme, sarma, mantı, börek gibi çeşitli yemekler de ürettiklerini ve serpme kahvaltı hizmeti sunduklarını açıkladı. Aynı binada bulunan Keles Belediyesi Kültür Evi'nde ise Yörük kültürünü tanıttıklarını belirten Demir, "Geçmişte kullanılan malzemeleri ziyaretçilere sunarak kültürel mirasımızı aktarıyoruz. Hem aile ekonomimize katkıda bulunuyoruz hem de geçmişi geleceğe taşıyarak kültürel kimliğimize sahip çıkıyoruz. Ayrıca ileride restoran hizmeti sunma planımız var. Yöresel eski yemekleri öne çıkarmayı amaçlıyoruz." şeklinde konuştu.(AA)