havadurum

Burrata Peyniri Nasıl Yapılır? Burrata Peyniri Nasıl Tüketilir?

Burrata peyniri, son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz bir peynir çeşidi. Peki burrata peyniri nedir, nasıl yapılır? İçinde neler var? Bu peynirin lezzet sırrı ne? İtalya’nın Puglia bölgesinden çıkan ve dünyanın en lezzetli peynirleri arasında gösterilen bu peynirin özelliklerini sizler için araştırdık. İşte burrata peyniri ile ilgili merak edilenler…

1205

Burrata peyniri, İtalya’nın Puglia bölgesinden çıkan ve dünyanın en lezzetli peynirleri arasında gösterilen bir taze peynir çeşididir. Adını İtalyanca’da tereyağı anlamına gelen “burro” kelimesinden alan bu peynir, zahmetli yapımı ve harika lezzeti ile damaklarda iz bırakıyor. Peki burrata peyniri nedir, nasıl yapılır? İşte burrata peyniri ile ilgili merak edilenler…

Burrata Peyniri Nedir?

Burrata peyniri, mozzarella peynirinin üretiminden sonra arta kalanlar ile süt kremasının birleşiminden doğan bir peynir çeşididir. Dış kısmında ince bir kabuk halinde bir çeşit katı mozzarella peyniri, iç kısmında ise mozzarella ve krema bulunur. İçi boş bir kese şekline getirilen bu peynir, sütlü ve tereyağlı bir tada sahiptir. İlk bakışta taze bir mozzarella topuna benzeyen burrata peyniri, ilk olarak 1920 yılında ortaya çıkmıştır. Başlangıçta artan malzemelerin değerlendirilmesi amaçlanarak yapılan bu peynir, muhteşem lezzetinden dolayı özel olarak yapılmaya başlanmıştır. Günümüzde dünyanın en popüler peynir çeşitlerinden biri haline gelen burrata peyniri, lüks restoranların menülerinde yer almayı başarmıştır.

Burrata Peyniri Nasıl Yapılır?

Burrata peyniri yapımı oldukça zahmetli ve beceri gerektiren bir süreçtir. Bu peynirin yapımı için manda sütü kullanılır. Manda sütü, iki kez 4 derecede filtre edilir ve 37 dereceye kadar ısıtılır. Daha sonra maya eklenerek mayalanması sağlanır. Mayalanan sütün peynir altı suyundan teleme ayrılır ve elle yoğurulur. Yoğurulan teleme, ince şeritler halinde kesilerek kaynar suya atılır ve yumuşaması beklenir. Yumuşayan şeritler, elle yassılaştırılır ve içine mozzarella ve süt kreması karışımı doldurulur. Daha sonra ağızları kapatılarak top şekline getirilen burrata peynirleri, soğuk suya atılır ve soğuması sağlanır. Taze bir peynir olan burrata peyniri, oda sıcaklığında servis edilir ve 48 saat içinde tüketilmesi gerekir.

Burrata Peyniri Nasıl Tüketilir?

Burrata peyniri, salataların, makarnaların veya pizza gibi hamur işlerinin üzerine eklenerek lezzetlendirilebilir. Ayrıca zeytinyağı, tuz, karabiber ve fesleğen gibi baharatlarla tatlandırarak sıcak çıtır ekmekle de ikram edilebilir. Burrata peyniri, kendine has aromasıyla her yemeğe uyum sağlayabilir.

(Şerife Turhanlı)

Paylaş