Burada, engeller ‘engel’ değil!

10-16 Mayıs Engelliler Haftası’nda Çanakkale Özel Bakım Merkezi’ne konuk olduk

785

10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeni ile Çanakkale Özel Bakım Merkezi’ni, merkezin Kurucu Müdürü İbrahim Battal ile konuştuk. Battal, “Burada, dışarıda bir biçimde istismara uğramış, hor görülmüş ya da bir odaya kapatılmak durumunda kalmış engellilerimize, devletimizin katkıları ile en iyi hizmeti vermek için çalışıyoruz. Asıl olan, engelliye engelini hissettirmeden yaşam kalitesini sürdürmesini katkı sağlamaktır” dedi.

Çanakkale’de ruhsal engellilere yönelik özel bakım merkezi olarak hizmet veren Çanakkale Özel Bakım Merkezi’ne konuk olduk. Çanakkale Özel Bakım Merkezi Kurucu Müdürü İbrahim Battal, merkezin özelliklerini ve amaçlarını gazetemiz Çanakkale OLAY’a anlattı. 2018 yılında Sarıcaeli Köyü’nde, 63 kapasiteli Engelli Bakım Merkezi olarak kurulan ve 2021 yılında ise Esenler Mahallesi’ndeki binasına taşınan Çanakkale Özel Bakım Merkezi, 39 personel ile 66 ruhsal engelli bireye hizmet veriyor. “Burada, kesintisiz bakım hizmeti veriyoruz” diyen Battal, “18 yaş üstü engelli misafirlerimizi burada ağırlıyoruz. Yatak kapasitemiz 141 yatak kapasitesi alabilecek bir alanda olmamıza rağmen, engelli misafirlerimizin konforunu düşünerek 99 yatak kapasitesi ile sınırladık” dedi.

“Günlük yaşantının dışında, sosyal alanda da eksiklikler gideriliyor”

Çanakkale Özel Bakım Merkezi’nde engelli bireylerin, günlük yaşamlarının dışında, sosyal, kültürel ve eğitsel faaliyetlerde de bulunduklarını dile getiren Battal, günlük yaşantının bu tür aktivitelerle desteklenmesinin çok önemli olduğunu söyledi. “Halk Eğitim Merkezi’nden öğretmenlerimizin katıldığı atölyemizde, el sanatları, resim ve müzik gibi kurslarımız oluyor” diyen Battal, “Bu kursların sonucunda da engelli misafirlerimizin ürünlerini sergiliyoruz. Önemli gün ve haftalarda gezilerimiz oluyor. Çanakkale Şehitliği gibi tarihi alanlarımızı geziyoruz. Yazın plaja götürüyoruz. Golf Çay Bahçesi, Özgürlük Parkı, AVM gibi alanlarımızda, engellilerimizin sosyalleşmesini ve hayattan kopmamalarını sağlıyoruz. Çünkü burada, engelli bireylerin, sosyal hayattan kopmadan, günlük yaşam pratikleri ve çeşitli kurslarla, becerileri doğrultusunda üretimde bulunmalarını, olabildiğince kaliteli bir yaşantı ile hayatlarını devam ettirmelerini amaçlıyoruz. Binamızın etrafı yüksek duvarlarla kapalı değil, camlarımızda cezaevini andıran korkuluklar, parmaklıklar bulunmamaktadır” ifadelerini kullandı.

“Benimle empati kurmaya çalışmaları bana büyük bir gurur veriyor”

Battal, son olarak, “10-16 Mayıs Engelliler Haftası, engelli bireylerin toplumda var olduğunu gösteren, farkındalığın üst düzeyde yaşandığı çok önemli bir tarihtir. Bizler, sadece bu tür belirli günlerde değil, her gün, her an, yolda, işte, evde, trafikte kısacası, yaşamın her alanında fark edilmek, günlük yaşama katılabilmek, acıma duygusuyla değil, empati ile yaklaşılmak istiyoruz. Ben uzun yıllardır Çanakkale’de, engelliler konusunda faaliyetleri olan, görme engelli ve duyarlı insanım. Bir engelli bireyin, başka bir engel grubundaki insanlara hizmet ederken, aynı zamanda 39 kişiyi istihdam etmesi kadar gurur verici bir şey olamaz. Burada, dışarıda bir biçimde istismara uğramış, hor görülmüş ya da bir odaya kapatılmak durumunda kalmış engellilerimize, devletimizin katkıları ile en iyi hizmeti vermek için çalışıyoruz. Asıl olan, engelliye engelini hissettirmeden yaşam kalitesini sürdürmesini katkı sağlamaktır. Ben yüzde yüz ağır engelli olarak, eşimin üzerinden evde bakım maaşı almak yerine, başka bir engel grubundaki misafirlerimize hizmet etmeyi tercih ettim. Çünkü toplumda engelli olarak yaşamanın zorluklarını çok iyi biliyorum. Bu zorlukları, bizim doğuştan ya da sonradan oluşan engellerimizle, bir arada, sosyal-kültürel ve eğitsel bir yaşam alanında hayatımı idame ettirmeye çalışıyoruz. Bunu da kısa sürede başardığımıza inanıyorum. Kurumumuz Türkiye’deki en iyi kurumlardan bir tanesi. TSE kalite belgesi, kurumsal olarak ilk erişilebilirlik belgesini alan kurumlardan olmanın da gururunu yaşıyoruz. Farklı engel gruplarında olmamıza rağmen, empati yapmayı öğreniyoruz. Ben onlarla empati yaptığım gibi onlar da benimle empati yapıyor, ben bina içinde gezerken, görmediğim için bir yere çarpmamam için koluma giriyorlar. Benim için bu paha biçilmek bir gurur ve mutluluktur” şeklinde konuştu.

“İyi niyetli ve objektif denetime açığız”

Battal, “Kurumumuzun hizmet alanı, riskli, ancak sorumluluğu çok büyük. Biz bunun bilincindeyiz. Ben dahil, buradaki 39 personelimiz, engelli bir bireye hizmet ettiğimizi biliyor, onlarla empati kurarak iletişim sağlıyoruz. Çünkü onları en iyi ben anlarım. Kendim de yüzde 100 engelli biriyim. Dolayısıyla, engelli bir bireyin günlük yaşamından tutun da, sosyal-kültürel aktivitelerde ne tür zorluklar yaşadığını çok iyi biliyorum. Dolasıyla, kurumumuzun tüm personeli, yaptığı işin bilincinde ve sorumluluğundadır. Biz, iyi niyetli ve objektif olan her denetime açığız. Kent ve kentli ile iç içe bir kurumuz. Dolayısıyla rutin, idari denetimlerimizin dışında, vatandaşla da iletişim ve etkileşim halinde bulunan kurumumuz, tabiri yerinde ise her an, herkesçe denetlenebilmektedir. Mahalle sakinleri, yürüyüş yaptıkları sırada etrafımızdan geçiyorlar ve sık sık sohbet ediyoruz. Bizlere teşekkür ediyorlar” dedi. (Seçkin Sağlam)

(HABER MERKEZİ)
Paylaş