havadurum

Bunu temizleyen insan değil mi?

Çanakkale halk pazarındaki esnafın ve ziyaretçilerin bıraktığı çöpler, temizlik görevlilerine ağır yük bırakıyor.

889

Çanakkale’de haftanın 3 günü kurulan halk pazarı oldukça yoğun geçiyor. Özellikle konfeksiyon bölümünün de dahil olduğu tüm tezgâhların kurulduğu Cuma günü, pazardaki ziyaretçi sayısının da artış göstermesiyle birlikte; şehir araç trafiğinde tıkanıklık yaşanıyor. Salı ve Pazar günü kurulan gıda pazarında ise Cuma gününe nazaran daha az yoğunluk yaşanıyor.

Sürdürülebilirlik çelişkisi

Tüm bunların yanı sıra Cuma günü kurulan pazardaki yoğunluk, gün sonundaki çöp sayısını da etkiliyor. Dünya genelinde sürdürülebilirlik kapsamında çöp sayısında azalmaya gidilmeye çalışılırken, Çanakkale’de bu durum önemsenmiyor veya şehrin kalabalıklaşmasıyla da sorun geriye gidiyor gibi görünüyor. Hâlbuki yerel yönetimler tarafından, çevre temizliğine duyarlı politikalar geliştirilmeye ve duyurulmaya devam ediyor.

Bunu temizleyenler birer insan değil mi?

Akşam saatlerine doğru, yaklaşık 19.00 sularında neredeyse tüm tezgâhlar toplanıyor ve geriye Belediye Temizlik İşlerinde görevli ekiplerin temizlenmesi için çöpler kalıyor. Tezgâhlardan düşen ezilmiş gıdalar ve gün içinde biriken yığın dışında pazar esnafının attığı çöpler, bizi bir soru ile karşı karşıya bırakıyor: Bunu temizleyenler birer insan değil mi?

Seçim broşürleri de tuzu biberi oldu

Özellikle geçtiğimiz hafta seçimden önceki son pazarın kurulduğu Cuma günü, siyasi adayların yerel seçimler için bastırdığı broşürler; dört bir yana saçılmış, yerlere atılmıştı. Tezgâh kuran esnafların ambalaj atıkları, hala üzerinde ateş tüten odunların olduğu gibi bırakılması ve çöplerin bir araya bile getirilmemiş olduğu da göze çarpan detaylar arasında yer aldı.

(Sevi Gözay Uğurlu)

(HABER MERKEZİ)
Paylaş