havadurum

Bozanın Faydaları Nelerdir? 2024’te Boza İçmenin 7 Nedeni

Boza, kış aylarının vazgeçilmez içeceği. Peki, boza içmenin sağlığınıza ne gibi katkıları var? İşte, boza içmeniz için 7 çok geçerli neden.

681

Boza, kış aylarının vazgeçilmez içeceklerinden biridir. Darı, şeker ve sudan yapılan fermente bir içecek olan boza, sadece lezzetli değil, aynı zamanda sağlığa da çok faydalıdır. Boza, içerdiği vitamin, mineral, probiyotik ve antioksidanlar sayesinde pek çok hastalığa karşı koruyucu ve tedavi edici bir rol oynar. İşte 2024 yılında boza içmeniz için 7 çok geçerli neden.

Boza Sindirimi Kolaylaştırır

Boza, içerisindeki mayalar ve laktik asit sayesinde sindirim sistemini rahatlatmaya yardımcı olur. Boza, midedeki asit seviyesini dengeler, bağırsakları temizler ve kabızlığı önler. Boza, aynı zamanda probiyotik bir içecek olduğu için bağırsak florasını düzenler ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

Boza Soğuk Algınlığına Karşı Korur

Boza, içerdiği bol miktardaki A, B, C ve E vitaminleri sayesinde soğuk algınlığıyla savaşır. Boza, özellikle çocuklarda bronşların rahatlamasına, balgam çıkarmanın kolaylaşmasına yardımcı olur, böylece solunum yollarını rahatlatır. Boza, inatçı öksürükleri bile birkaç gün içinde tamamen kesebilir.

Boza Anne Sütünü Artırır

Boza, zengin vitamin ve mineral içeriği sayesinde anne sütünü artırma özelliği bulunan bir içecektir. Boza, yeni doğan bebeği de olumlu şekilde etkiler. Anne sütünden bebeğe aktarılan mineral ve vitaminler bebeğin sağlıklı ve güçlü olmasını sağlar. Boza, özellikle anne ve bebeğin sağlıklı bir kemik yapısına sahip olmasına yardımcı olur.

Boza Kanserle Mücadele Eder

Boza, vücut direncinin artması için gerekli olan vitamin, mineral ve bol miktarda antioksidanı barındırdığından bünyenin savunma sistemini geliştirir ve böylelikle kanserle mücadelede önemli bir rol oynar. Boza, içerdiği fenolik asitler sayesinde kanser ve kalp hastalıklarından koruyucu bir etkiye sahiptir.

Boza Kemik Sağlığını Korur

Boza, içerdiği kalsiyum, fosfor, magnezyum ve D vitamini gibi kemik sağlığı için gerekli olan mineralleri ve vitaminleri yüksek oranda içerir. Boza, bu sayede özellikle gelişmekte olan çocukların kemik yapılarını güçlendirme yetisine sahiptir. Boza, ayrıca yaşlılık döneminde ortaya çıkabilecek kemik hastalıklarına karşı da koruyucu bir etki gösterir.

Boza Enerji Verir

Boza, içerdiği bol miktarda B vitamini sayesinde vücuda ihtiyaç duyduğu enerjiyi verir ve yorgunluğa yenik düşmenizi engeller. Boza, aynı zamanda karbonhidrat açısından zengin bir içecek olduğu için enerji ihtiyacı artan kişiler, özellikle sporcular tarafından tercih edilir. Boza, hamile kadınların doğumdan önce ve sonra boza içmesi de kaybettikleri gücü geri kazanmalarına yardımcı olur.

Boza Cilt ve Saç Sağlığını Korur

Boza, içerdiği A, B, C ve E vitaminleri sayesinde cilt ve saç sağlığını korur. Boza, cildin nemlenmesine, elastikiyetinin artmasına, kırışıklıkların azalmasına ve lekelerin giderilmesine yardımcı olur. Boza, aynı zamanda saçların daha parlak, güçlü ve sağlıklı olmasını sağlar. Boza, saç dökülmesini önler ve saç uzamasını hızlandırır.

Boza, sağlığa pek çok faydası olan bir içecek olsa da, her şeyde olduğu gibi fazla tüketilmemesi gerekir. Boza, yüksek kalorili bir içecek olduğu için kilo alımına neden olabilir. Boza, ayrıca gaz, ishal, mide bulantısı gibi sindirim sorunlarına yol açabilir. Boza, gluten alerjisi veya intoleransı olan kişiler tarafından da tüketilmemelidir. Boza, doğru şekilde ve ölçülü olarak tüketildiğinde sağlığınıza katkı sağlayacaktır. Bu kış boza içmeyi ihmal etmeyin.

(SAİM TUNÇMAN)
Paylaş