havadurum

Bolu Keşi Nedir? Nasıl Yapılır?

Bolu Keşi, süzme yoğurttan yapılan sert bir çökelektir. Bolu ve civarındaki şekli kalıp formatındadır. Yine bu yörede “katık keşi” adı verilen başka bir çeşidi de vardır. Şekli topaç şeklidir. Keş, yüksek oranda protein ve kalsiyum, uzun ömürlü olması için de yoğun tuz içerir.

367

Bolu Keşi, düşük oranda süt yağı ve raf ömrünün uzun olması için de yüksek oranda tuz içerir. Üretim Metodu: Bolu Keşi, genellikle mayıs ve haziran aylarında yapılır. Üretimde inek sütü kullanılır. İlk aşamada sütün kaymağı alınıp yoğurda işlenir. Buna halk arasında sütün uyutulması denir. Elde edilen yoğurt bez torbaya aktarılır. Bu haliyle 1 gece süzülür. Sonra başka bir bez içerisine konarak üzerine bir ağırlık koyulur. Böylece yoğurttan süzülen suyun uzaklaşması sağlanır. Kalan yoğurt kitlesine şekil verilir. Keş, bazı yörelerde kurut adıyla da bilinir.

Bolu Keşi Nasıl Yapılır?

Bolu Keşi yapmak için gerekli malzemeler şunlardır:

  • 4 kg yağlı süzme yoğurt
  • 2 yemek kaşığı kaya tuzu

Bolu Keşi yapılışı ise şöyledir:

  • Süzme yoğurdu geniş bir kaba alın ve üzerine tuzu ekleyin. Yoğurdu iyice karıştırın.
  • Yoğurdu tülbent bezi içine koyun ve ağzını bağlayın. Bir süzgeç üzerine yerleştirin ve altına bir kap koyun. Yoğurdun suyunun süzülmesi için bir gece bekletin.
  • Ertesi gün yoğurdu tülbentten çıkarın ve tekrar tülbent bezi içine koyun. Üzerine bir ağırlık koyun ve yoğurdun suyunun tamamen çıkması için bir gün daha bekletin.
  • Yoğurdu tülbentten çıkarın ve elinizle şekil verin. Sabun kalıbı gibi dikdörtgen veya yuvarlak şekiller yapabilirsiniz.
  • Şekil verdiğiniz keşleri temiz bir bez üzerine dizin ve güneş görmeyen bir yerde kurumaya bırakın. Kuruma süresi 10 gün kadar sürebilir.
  • Kuruyan keşleri serin ve kuru bir yerde saklayın. Bolu Keşi yıl boyunca tüketilebilir.

Bolu Keşi Nerede Yenir?

Bolu Keşi, Bolu ve çevresindeki yörelerde yaygın olarak tüketilen bir peynirdir. Bolu Keşi, börek içi olarak kullanılabildiği gibi doğrudan da tüketilebilir. Bolu Keşi yörede rendelenerek ufalanmış cevizle karıştırılıp ev yapımı makarna (erişte vb.) ile de tüketilir. Ayrıca makarnanın üstüne aynı karışım tereyağıyla hafifçe kızartılarak serpilebilir. Bolu Keşi, salata ve yemeklerde katkı olarak da kullanılabilir.

Bolu Keşi’nin Faydaları Nelerdir?

Bolu Keşi, yüksek protein ve kalsiyum içeriği sayesinde sağlığa faydalı bir peynirdir. Bolu Keşi, kemik ve diş sağlığını korur, kas gelişimine katkı sağlar, bağışıklık sistemini güçlendirir, sindirimi kolaylaştırır, kan şekerini dengeler, tokluk hissi verir ve kilo kontrolüne yardımcı olur. Bolu Keşi, aynı zamanda probiyotik bir besin olduğu için bağırsak florasını düzenler ve enfeksiyonlara karşı korur.

Bolu Keşi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bolu Keşi, Türkiye’nin en lezzetli peynirleri arasında gösterilen, süzme yoğurttan yapılan sert bir çökelek çeşididir. Bolu ve çevresinde geleneksel olarak üretilen bu peynir, hem sağlıklı hem de pratik bir besin kaynağıdır. Bolu Keşi nasıl yapılır, nerede yenir, hangi yemeklere yakışır, faydaları nelerdir? İşte, Bolu Keşi hakkında bilmeniz gerekenler.

  • Bolu Keşi, süzme yoğurttan yapılan sert bir çökelektir. Bolu ve civarındaki şekli kalıp formatındadır. Yine bu yörede “katık keşi” adı verilen başka bir çeşidi de vardır. Şekli topaç şeklidir. Keş, yüksek oranda protein ve kalsiyum, uzun ömürlü olması için de yoğun tuz içerir.
  • Bolu Keşi yapmak için gerekli malzemeler 4 kg yağlı süzme yoğurt ve 2 yemek kaşığı kaya tuzudur. Süzme yoğurt tülbent bezi içinde iki gün süzülür, tuzlanır, şekil verilir ve kurutulur. Bolu Keşi yıl boyunca tüketilebilir.
  • Bolu Keşi, Bolu ve çevresindeki yörelerde yaygın olarak tüketilen bir peynirdir. Bolu Keşi, börek içi olarak kullanılabildiği gibi doğrudan da tüketilebilir. Bolu Keşi yörede rendelenerek ufalanmış cevizle karıştırılıp ev yapımı makarna (erişte vb.) ile de tüketilir. Ayrıca makarnanın üstüne aynı karışım tereyağıyla hafifçe kızartılarak serpilebilir. Bolu Keşi, salata ve yemeklerde katkı olarak da kullanılabilir.
  • Bolu Keşi, yüksek protein ve kalsiyum içeriği sayesinde sağlığa faydalı bir peynirdir. Bolu Keşi, kemik ve diş sağlığını korur, kas gelişimine katkı sağlar, bağışıklık sistemini güçlendirir, sindirimi kolaylaştırır, kan şekerini dengeler, tokluk hissi verir ve kilo kontrolüne yardımcı olur. Bolu Keşi, aynı zamanda probiyotik bir besin olduğu için bağırsak florasını düzenler ve enfeksiyonlara karşı korur.
  • Bolu Keşi, Türkiye’nin en lezzetli peynirleri arasında gösterilen, süzme yoğurttan yapılan sert bir çökelek çeşididir. Bolu ve çevresinde geleneksel olarak üretilen bu peynir, hem sağlıklı hem de pratik bir besin kaynağıdır. Bolu Keşi hakkında merak edilenleri bu makalede bulabilirsiniz. Bolu Keşi nasıl yapılır, nerede yenir.
(HABER MERKEZİ)
Paylaş