havadurum

Bir asrın Çanakkale Belediye Başkanları bu sergide!

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi ile ÇOMÜ Öğretim Üyesi Dr. Mithat Atabay ortaklığında hazırlanan, ‘Kentte Bir Asrın Belediye Başkanları’ sergisinin açılışı yapıldı.

995

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi ile ÇOMÜ Öğretim Üyesi Dr. Mithat Atabay işbirliğiyle hazırlanan 'Kentte Bir Asrın Belediye Başkanları' sergisi, Çanakkale’nin yöneticilerinin katkılarını özetleyen bir bellek sunuyor. Sergi; Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde açıldı. Bu özel sergide, 1871’den günümüze kadar, Cumhuriyet döneminde seçilmiş ve atanmış olarak 30, Osmanlı döneminde 28 adet olmak üzere toplam 58 belediye başkanının özgeçmişleri yer alıyor.

Dr. Mithat Atabay, Çanakkale’nin yöneticilerinin şehre katkılarını arşiv belgeleri çerçevesinde ortaya koymaya çalıştığını belirtti. Sergi, görsel anlamda özet bilgileri içeriyor ve ayrıntılı bilgilerin yer aldığı bir kitapla destekleniyor.

"Çalışmalar çok değerli"

Araştırmada emeği geçen herkese teşekkür eden Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “1923'ten itibaren Çanakkale belediye başkanları, yani halk temsilcileri bize, özgeçmişleriyle beraber sunuldu. Güzel bir de kitap oluşturulmuş. Bundan sonra da milletvekillerini yapacağını söyledi hocamız. Bunlar bu kentin bellekleri... Daha uzun yıllar sonra, hepsi önemli birer belge. İyi ki Mithat hocamız var çünkü Çanakkale’nin bütün değerlerini teker teker bir araya getirip bize sunuyor. Hocamızın çalışmaları çok önemli.” dedi.

"Cumhuriyetçiyim demekle olmaz, sahiplenmek ve bütün değerlerini yaşatmak lazım"

Cumhuriyetin 100’üncü yılında Çanakkale’de belediye başkanlığı yapmanın güzel bir duygu olduğunu ifade eden Gökhan, “Biz Cumhuriyete layık bir hizmet vermek için bir çaba gösterdik. Bizden sonrakiler de aynı çabayı göstereceklerdir. Biz Cumhuriyet Halk Partililer olarak, gerçekten Cumhuriyetin esas sahipleneniyiz. Cumhuriyetçiyim demekle olmaz, sahiplenmek ve bütün değerlerini yaşatmak lazım. Biz de onu yaşamaya ve yaşatmaya gayret ettik. Çanakkale’de bunu başardığımıza inanıyorum. Barışın ve özgürlüklerin kenti olarak kabul gördü. Cumhuriyete layık olmaya çalıştık, inşallah olmuşuzdur.” şeklinde konuştu.

"Unutulmasın, yazılı hale getirelim istedim"

Çanakkale’nin yöneticilerinin şehre katkılar sunduğunu aktaran Dr. Mithat Atabay ise, ”Bu katkıları, arşiv belgeleri çerçevesinde ortaya koymaya çalıştım. Çünkü çabuk unutuluyor her şey, 'unutulmasın, yazılı hale getirelim' dedim. Sonra bir de 100’üncü yıl anısına bir de sergi yapalım istedik. Bir asrın Çanakkale Belediye Başkanları sergimiz ortaya çıkmış oldu. Ayrıntılı bilgilerin olduğu bir kitabı da var. Sergide de görsel anlamda, özet bilgileri yer alıyor.” dedi.

‘Kentte Bir Asrın Belediye Başkanları’ sergisi, Çanakkale Kent Müzesi’nde 14 Nisan 2024 tarihine kadar ziyaretçiler için açık olacak.

(SEVİ GÖZAY UĞURLU)
Paylaş