havadurum

Biga Sulama Birliği’nin sulama zammı TBMM’ne taşındı

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı açıklamada Biga Sulama Birliğinin sulama suyuna getirdiği yüzde 146’lık zammı gündeme getirdi.

425

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı açıklamada, Biga Sulama Birliği 2023 yılında 60 kuruşa verdiği suyu 2024'te yüzde 146 artışla 1,5 lira olarak açıkladığını hatırlattı. Ceylan, “Çiftçilerin itirazıyla 1,2 TL/m³'e düşürüp, müjde gibi sundular. Etmeyin eylemeyin çiftçinin sırtına binmekten vazgeçin. Çiftçi perişan, bu maliyetlerle para kazanması mümkün değil” diye konuştu.

“Yüzde 146 artışla 1,5 lira olarak açıkladılar”

Ceylan, seçim bölgesi Çanakkale’nin Biga ilçesinde 5 sulama tesisinin toplam 11 bin 523 hektar alana hizmet verdiğini bildirerek, pompajlı alanın ise 1.316 hektar olduğunu söyledi. Bu tesislerin işletme, bakım ve onarım sorumluluğunu üstlenen Biga Sulama Birliğinin 2023 yılında metreküpünü 60 kuruştan verdiği suyun 30 kuruşunu çiftçilerimiz karşıladığını kaydeden CHP’li Ceylan, “Mazot, gübre, işçilik maliyetleri yetmezmiş gibi 2024 yılı için sulama ücretini yüzde 146 artışla 1,5 lira olarak açıkladılar. Çiftçilerimizin itirazı üzerine bakım onarımla ilgili acil olmayan giderleri erteleyerek 1 lira 20 kuruşa düşürdüklerini müjde olarak veriyorlar” diye konuştu.

Ceylan, fahiş fiyat artışının geri çekilmesini istedi

Çiftçinin perişan halde olduğunu ileri süren Ceylan, “Bu maliyetlerle para kazanması mümkün değil. Öyle anlaşılıyor ki önümüzdeki günlerde mısır ve çeltik üreticilerimizi daha zor günler bekliyor. Etmeyin, eylemeyin, çiftçinin sırtına binmekten vazgeçin” diye konuşarak sulama suyuna yapılan fahiş fiyat artışının geri çekilmesini istedi.

(DAMLA YELTEKİN)
Paylaş