Biga’da Stres Yönetimi ve Öfke Kontrolü eğitimi

Psikolog Selda Ayer tarafından Biga Devlet Hastanesi personeline yönelik olarak Kişilerarası İletişim, Hastaya Yaklaşım, Stres Yönetimi ve Öfke Kontrolü konularında bilgilendirme eğitimi verildi.

501

Biga Devlet Hastanesi bünyesinde çalışanlara yönelik olarak Kişilerarası İletişim, Hastaya Yaklaşım, Stres Yönetimi ve Öfke Kontrolü konularında bilgilendirme eğitimi verildi.

Psikolog Selda Ayer tarafından verilen eğitimde iletişimin tanımı, empati, ben – sen dili gibi önemli konulara değinerek, çalışma ortamı olarak hastanede hasta ve yakınları, çalışma arkadaşları ile kurulacak etkili iletişim üzerine konuşuldu.

Ayer “Sosyal bir varlık olan insanın hayatı başka insanlarla anlam kazanır. Ancak bu sayede gelişir ve kimlik kazanır. Gelişim ve kimlik kazanım sürecinde de diğer insanlarla etkileşimde bulunur. İnsanlar arası etkileşimi sağlayan en önemli araç ise iletişimdir. İletişim, birçok soruna çözüm olabileceği gibi, birçok sorunun da kaynağı olabilir.

İletişim; insanların kendi duygu, düşünce ve bilgilerini aktardıkları bir süreçtir. Her ne kadar iletişim denilince akla sözel iletişim gelse de, sözel olmayan iletişimin de çok önemli bir yeri vardır.

İletişimde sözcüklerin anlamı % 7 etkili iken sözsüz iletişim ise % 93 öneme sahiptir.( beden dili %55 + söyleyiş tarzı %38 ) Örneğin öfkeli yüz ifadesi ile başkasını sevdiğinizi söylediğinizde, karşınızdaki kişi sizin öfkenizi dikkate alacaktır.” diye konuştu.

İletişimde empatinin önemine değinen Ayer; “Empati, başkalarının duygu düşüncelerini anlamak, olaylara onların gözünden bakabilmektir. Bu sayede insanları anlayıp buna uygun tepki vermeyi sağlar. Empati, sempati ile karıştırılmamalıdır. Sempati uzun vadede çalışanlarda tükenmişliğe ve yorgunluğa yol açabilir. İletişimde ben dili tercih edilmelidir. Ben dili, başkalarının haklarını saygı gösteren ancak kendi duygularını da başkasına hakaret etmeden, aşağılamadan ifade etmektir. Örneğin, "söylediğim şeyi yapmadığın için üzüldüm." Sen Dili ise aşağılayıcı, yargılayıcı öğüt verici bir dildir ki, çatışmaya neden olur” dedi.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş