havadurum

Biçerdöver hasat kontrolleri devam ediyor

Çanakkale'de hasat mevsimi yaklaşırken, biçerdöverlerde dane kayıplarını en aza indirmek ve yangın riskini önlemek amacıyla denetimler hız kesmiyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen kontrollerde teknik durumlar, yangın söndürme ekipmanları ve verim artışı üzerine çalışmalar yetkililerce aralıksız devam ediyor.

1256

Çanakkale'de hasat mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte, biçerdöverlerde dane kayıplarını en aza indirmek ve olası anız ve orman yangınlarını önlemek amacıyla denetimler sıklaştırıldı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından yedi ilçede 20 biçerdöver ve yedi balya makinası kontrol edildi. Yapılan kontrollerde, biçerdöverlerin teknik durumları, alınması gereken önlemler, bulundurulması zorunlu belge, ekipman ve yangın söndürme tüplerinin denetlenmesi ile birlikte hububatta verim ve rekolte tespit çalışmalarının aralıksız devam ettiği bildirildi.

Biçerdöverlerde dane kaybı ve verim artışı hedefi

Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılan denetimlerin temel amacı, biçerdöverlerin teknik durumlarını kontrol ederek dane kayıplarını en aza indirmek ve bu sayede hububat üretiminde verimi artırmak. Biçerdöverlerin bıçak ve parmaklarının keskin ve sağlam olması, ayarlarının doğru yapılması ve hasat sırasında dikkatli kullanılması dane kayıplarını önlemede büyük önem taşımaktadır.

Yangın riskine karşı önlem

Biçerdöverler, anız ve orman yangınlarının başlıca nedenlerinden biri olarak görülüyor. Bu nedenle, denetimlerde biçerdöverlerde bulundurulması zorunlu yangın söndürme tüplerinin varlığı ve işlevselliği yetkililerce kontrol ediliyor. Ayrıca, biçerdöverlerin egzoz sistemleri ve elektrik tesisatları da yangın riski açısından denetleniyor.

Biçerdöver sahiplerine uyarı

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, biçerdöver sahiplerini yangın riskine karşı dikkatli olmaya ve gerekli önlemleri almaya çağırdı. Yetkililer, en ufak bir alev görüldüğünde ücretsiz 112 Acil Çağrı veya 177 Orman Yangın İhbar hattına bilgi verilmesi için uyarılarda bulundu.

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş