Bergama'dan Çanakkale'ye seyyar kaşıkçının öyküsü...

Bu tezgahta yok yok. Çeşit çeşit kupalardan, tabaklara, fındık kıracaklarına kadar bir çok ürün; aylarca süren serüvenin sonunda; İzmir'den Çanakkale halkının beğenisine sunuluyor

3199

Kuşaktan kuşağa aktarılan ahşap oymacılığında, tabaktan bardaklara, ceviz kıracaklarından tuzluklara kadar pek çok kalem ürün üretiliyor. O ürünleri aylarca süren emeğin ardından alıcıyla buluşturan isimlerden biri de Semra Özlü. Gözünü ahşap sanatıyla açan Özlü, "6 yaşımdan bu yana hep ahşabın içindeyim. Ailem bu işle geçimini sağlıyordu. Ben de yaşım büyüdükçe onlara destek olmaya ve onlarla birlikte, ahşaptan ürünler üretip satmaya başladım" dedi. Seyyar kaşıkçılık mesleğinin zorluklarına değinen Özlü, şehir şehir gezerek ürünlerini sattığı için kimi zaman ailesinden uzak kalsa da eve ekmek parası götürmenin mutluluğu içinde, özenle tezgahını hazırlıyor. Cuma Pazarı`nın giriş kapısında kent halkına ürünlerini anlatan Özlü ve ailesinin bir sonraki durağı ise Edirne ve ilçeleri olacak.

Bergama`dan ahşap inciler...
Zeytin, gürgen, kayın, ceviz ve çam ağacından yapılan el emeği göz nuru ürünler ise; Çanakkale`den kilometreler ötede İzmir`in Bergama ilçesinde üretiliyor. Kış boyu, geçimlerini sağlayacak olan ahşap yontma işi ile ilgilenen ve ürünleri hazırlayan aile, yaz aylarında ise; yakın illere, başka kentlerde müşterilere ürünlerini satmak için yola koyuluyor. Özlü bazen birkaç hafta kalıyor gittiği şehirde bazense daha uzun... Şehir şehir, ilçe ilçe satıyor kaşıklarını, topaçlarını, kase ve tabaklarını...

"Kışın hazırlayıp yazın satıyoruz"
Ahşabın meşakkatli ve dikkat gerektiren bir iş olduğunu ifade eden Özlü, "Kışın hazırlayıp yazın satıyoruz. Yaz aylarında tahta olmaz. Çatlama yapar. Kış aylarında tavanın arasında birikiyoruz. Bekletiyoruz. Bir iki ay sonra yeniden işleme alıyoruz. Ağaç çatlama yapar. Çıkardığımız hiçbir ürünün kıymeti kalmaz" sözleriyle; ahşabın tezgaha kadar olan serüvenine dair kısa bir özet geçti.

"3-4 ay çocuğumuzu görmediğimiz oluyor"
6 yaşından beri ahşap oymacılığı ve satışı ile ilgilendiğini kaydeden Özlü, "Kendimi bildim bileli bu işi yapıyoruz. 6 yaşında araba da yatıp kalkıyoruz. Emekçi insanız. 3-4 ay çocuğumuzu görmediğimiz zaman oluyor" diye belirtti.

Sağlıklı ve dekoratif
Sağlıklı ve kullanışlı olan ürünler aynı zamanda dekoratifliği ve estetikliğiyle de dikkatleri üzerine topluyor. Fındık kıracakları, balık şeklinde ve düz kesme tahtası, boy boy kaşık ve ballıklar, şekerlik ve tabaklar, bardak ve kupalar, topaç ve masaj aletleri gibi çok sayıda ürün, pazara gelen kent halkının dikkatini çekiyor.

Paylaş